Lettbrus:

Hvor skadelig er lettbrus, egentlig?

Her er tipsene som gjør det enklere å slutte.

GLAD I LETTBRUS? Det er ihvertfall langt bedre enn å drikke brus med sukker, ifølge ekspertene Foto: Scanpix
GLAD I LETTBRUS? Det er ihvertfall langt bedre enn å drikke brus med sukker, ifølge ekspertene Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Er ikke fredagen den samme uten taco på tallerkenen og et glass iskald cola light eller pepsi max i hånda? Du vet jo helt sikkert at brus ikke er så veldig gunstig for helsa, og lettbrusen har lenge vært en omdiskutert leskedrikk.

Rykter om hvorvidt det er både kreftfremkallende og en trigger for søtsug er bevist og motbevist gang på gang. I dag blir søtningsstoffet som som regel brukes i lettbrus, aspartam sett på som trygt, men likevel forskes det fortsatt mye på. Sukkerfri brus sies derfor å være bedre for både blodtrykk og vekt enn det lettbrus er. Men begge deler er bedre enn vanlig brus.

Drikker du så mye som to liter vanlig cola om dagen får du også i deg 250 gram, eller 50 teskjeer sukker, ifølge lege og eier av flere kostholdsklinikker, Fedon Lindberg.

- Alt vårt blod på 5-6 liter inneholder til enhver tid fem gram blodsukker. Det er innlysende at dette er en svær belastning som fører til økt risiko for mange helseproblemer, inkludert diabetes, fedme, økt risiko for hjerte- og karsykdom, psykiske plager, kroniske betennelsestilstander og flere vanlige kreftformer. På toppen får man mye syre som er skadelig for tenner og skjelett og koffein, som øker adrenalinutskillelse, påfører kroppen stress og som er avhengighetskapende i seg selv. Videre fortrenger disse tomme kaloriene annet matinntak med næringsstoffer man trenger, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer