Det er ingen tvil om at vi nordmenn er et pølsespisende folk, spesielt i høytider som påsken og nå på 17. mai.
Ifølge Nortura, som eier kjøttselskapet Gilde, spiser nordmenn i snitt cirka 100 pølser hver i løpet av året. Tallet er nok i realiteten enda høyere da dette kun er pølser kjøpt i dagligvarehandelen, i tillegg kommer alt vi spiser på restauranter og bensinstasjoner.
Men hvor sunt eller usunt er egentlig pølser og er det noen forskjell på hvilke pølser vi spiser?
– Som med alt annet, det kommer an på, svarer klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik ved Armstrongklinikken i Fredrikstad.
– Pølser i seg selv er jo ikke supersunne, men om du ikke spiser det så ofte har det lite å si. Spiser man pølser jevnlig til middag og ofte i bursdager, vil det være av større betydning hva slags pølse du velger. Tilbehøret spiller også en stor rolle, legger hun til.
Pølser er rødt og bearbeidet kjøtt, noe helsemyndighetene anbefaler at vi spiser i begrensede mengder. I tillegg er det ifølge ernæringsfysiologen også en del salt i pølser, noe nordmenn generelt får alt for mye av.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger