Hvor viktig er egentlig lue når det er kaldt?

Myten om at mye av varmetapet skjer via hodet stemmer ikke. Vi kler oss ofte sånn at lår og legger står for mer enn 50 prosent av kroppens varmetap når det er kaldt.

HOLD VARMEN: Husk å kle deg godt over hele kroppen og ikke bare på hodet når du skal ut i kulda. Foto: NTB Shutterstock
HOLD VARMEN: Husk å kle deg godt over hele kroppen og ikke bare på hodet når du skal ut i kulda. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I den kalde årstida er de fleste av oss flinke til å ta på oss lue når vi går ut, men vi er kanskje ikke like flinke til å kle resten av kroppen. Men vi bør være obs på at varmetapet er størst der vi ikke har klær, ifølge fysiolog og kulde-ekspert Øystein Wiggen i SINTEF.

I et intervju med forskningsmagasinet Gemini avliver han myten om at størsteparten av varmetapet skjer via hodet.

- Det stemmer ikke. Det er ikke sånn at en kroppsdel avgir mer varme enn andre kroppsdeler, sier han.

Men kroppsdelene våre har ulik følsomhet. Derfor opplever vi samme temperatur forskjellig på fingre og bein. Fingrene føles kaldest selv om de ikke er det.

Lår og legger føles mindre kalde

Det er ingen grunn til å droppe lua. Lue er en god idé for å holde varmen, men lår og legger er mindre sensitive for kulde enn andre steder på kroppen. Går du ut i kulda godt kledd på overkroppen, men med tynn dongeribukse så vil mer enn 50 prosent av kroppens totale varmetap komme fra beina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.