Behandling mot fotsvette

Hvordan behandle sterk fotsvette?

Plages du med fotsvette i større eller mindre grad, fins det flere behandlingsalternativer å velge mellom.

SVETTEPLAGER? Enkelte opplever å svette så mye på føttene at det blir et problem. I slike tilfeller fins det både gode råd man kan følge - og behandlingsalternativer. Foto: NTB
SVETTEPLAGER? Enkelte opplever å svette så mye på føttene at det blir et problem. I slike tilfeller fins det både gode råd man kan følge - og behandlingsalternativer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sterk fotsvette kan være plagsomt og ubehagelig. Dessuten kan det hende at dine valg av sokker og sko forsterker problemet.

Vi har fått gode råd og hva som hjelper både med tanke på forebygging og behandling, av seksjonsoverlege Dag Sollesnes Holsen ved hudavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen.

Derfor lukter føttene vondt

- Vond lukt fra føttene, kalt bromhidrose – som også brukes også til å beskrive svettelukt generelt, skriver seg fra følgende årsaker, forklarer overlegen:

1) Fotsvette

2) Oppbløtt hud på grunn av svettingen med degradering av keratin (hornstoffet i huden). Keratin brytes blant annet ned til illeluktende svovelforbindelser.

3) Overvekst av bakterier som trives godt i dette miljøet og som kan forsterke nedbrytningen av keratin.

Når det gjelder årsaken til hyperhidrose, overdreven svetting, er den mindre kjent, ifølge Sollesnes Holsen, men dreier seg om en overaktivitet i de deler av det selvstyrte nervesystemet som påvirker de såkalt ekkrine svettekjertlene - som finnes over hele kroppen, men er aller mest konsentrert i hendene, på føttene og i armhulene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer