LUKT DER NEDE: Det skal ikke lukte blomster, men blir lukten for stram kan det være noe galt.  Foto: Shutterstock / Valery Bareta
LUKT DER NEDE: Det skal ikke lukte blomster, men blir lukten for stram kan det være noe galt. Foto: Shutterstock / Valery BaretaVis mer

Vond Lukt I Underlivet

Hvordan skal det egentlig lukte «der nede»?

Vi lurer alle på det innimellom, så her får du svarene.

Er du bekymret for lukten «der nede»? Som Kristin Ramm ved Askergynekologen tidligere har fortalt KK.no, trenger det hverken lukte blomster eller være helt luktfritt, men det skal ikke lukte vondt heller. 

- Det er helt normalt med en litt syrlig lukt, men dette er nok individuelt. 

Har lukten forandret seg, eller har du lenge vært plaget med sterk lukt fra underlivet ligger forklaringen i at PH-verdien er for høy. Dette igjen kan ha en rekke årsaker. 

- PH-en i vagina er som regel lav på grunn av bakterien laktobacillus, som bremser vekst av sopp og holder utfloden normal, forklarer gynekolog Vivek Sethi, som er gynekolog og fødselslege, og til daglig jobber med kvinnehelse gjennom sin spesialistpraksis i Lørenskog.

- Bruk av vanlig såpe, stadig blod i vagina eller sæd liggende over lang tid forhøyer PH-en, forteller han videre. 

Om den normale bakteriefloraen blir ødelagt skapes grobunn for sopp og du kan oppleve unormal utflod.

Også bruk av antibiotika kan forstyrre PH-verdien, og mange får fort en soppinfeksjon etter å ha gått på en antibiotikakur. 

LES OGSÅ: De ti vanligste sex-skadene

Kan være bakteriell vaginose 

Lukter det ordentlig ille kan det være du har bakteriell vaginose eller skjedekatarr. Bakteriell vaginose kjennetegnes med illeluktende utflod, samt gjerne grålig, tyntflytende og i blant skummende. Lukten beskrives lekkert nok ofte som en fiskelukt. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk blir bakteriell vaginose påvist i mellom 10 og 30 prosent av tilfellene der kvinner undersøkes for utflodplager. 

Bakteriell vaginose er ikke en farlig tilstand, men kan oppleves sjenerende, og det er dermed lurt å komme seg til legen om du mistenker dette. Ellers er det en god del ting du kan gjøre for å opprettholde riktig PH-verdi i underlivet.  

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Spis riktig og oppretthold et godt immunforsvar

Ifølge Sethi er proteiner, vitamin E, folat og kalsium kost som er bra for immunforsvaret, og kan være med på å opprettholde en god bakterieflora i underlivet. Inntaket av mettet fett bør derimot reduseres, da det kan øke pH-verdien. 

- De med dårlig immunforsvar - som for eksempel hos aidspasienter - får hyppig bakteriell vaginose, og kroppens forsvar mot infeksjoner er nedsatt. Dette fører til vekst av ugunstig flora og pH-forandringer som skaper en ond sirkel, forklarer han. 

Stress er en annen faktor det kan være verdt å tenke over. Stress kan nemlig føre til kjemiske endringer som forstyrrer bakteriefloraen. 

- Angst påvirker mental og fysisk helse, inkludert genitalhelsen. Sannsynligvis fører det til kjemiske endringer som skyldes hormoner og dermed forandringer i PH og bakteriell flora. Det er dog vanskelig å diagnostisere en sammenheng, sier Sethi. 

LES OGSÅ: Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen? 

Bruk riktig undertøy

Dårlig hygiene kan være grunnen til lukt i underlivet, men overdreven hygiene kan faktisk ha samme effekt. Det er nemlig, paradoksalt nok, ikke lurt å vaske seg for mye, eller med for sterke såper. Faktisk skal vi ikke trenge å bruke såpe i det hele tatt, er det vi har lært av flere eksperter. 

Vil du likevel bruke såpe er det viktig at du bruker en med lav PH-verdi. 

- For såper som skal brukes på slimhinner i underlivet anbefales ofte vask med en pH-verdi på 3,5. Dette er for å unngå å forstyrre balansen i underlivet, har  kategorisjef innen Hygiene hos Apotek 1, Øystein Gylvik tidligere fortalt KK.no.

IKKE LUKTFRITT: Litt lukt er helt normalt ifølge gynekologen, men lukter det skikkelig vondt er det på tide å finne ut av hvorfor.   Foto: Scanpix
IKKE LUKTFRITT: Litt lukt er helt normalt ifølge gynekologen, men lukter det skikkelig vondt er det på tide å finne ut av hvorfor. Foto: Scanpix Vis mer

I tillegg kan feil undertøy virke forstyrrende. 

- Du bør bruke undertøy av bomull fordi det, i motsetning til syntetiske bomull, lar huden puste og transporterer bort fuktighet, som skaper god grobunn for bakterier, sier Sethi. 

Lukt i underlivet kan med andre ord ha en rekke årsaker, og å komme frem til hvilken som gjelder i ditt tilfelle kan dermed være vanskelig. Lukter det plagsomt mye eller vondt derfra, mener Sethi du bør komme deg til en gynekolog som kan avgjøre om du trenger behandling. 

- Varig utflod som ikke responderer på antibiotika eller en soppkur tisier at man må utelukke for sykdom som cancer cervicic uteri (livmorhalskreft). 

LES OGSÅ: Derfor bør du følge med på urinen

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: