Sjalusi:

Hvordan skiller vi mellom sunn og usunn sjalusi?

Og 7 råd for deg som står fast i usunn sjalusi.

LATER SOM INGENTING: En vanlig reaksjon når vi merker andres misunnelse og sjalusi er å late som ingenting. Mange trekker seg unna og håper at det vil gå over av seg selv. FOTO: NTB
LATER SOM INGENTING: En vanlig reaksjon når vi merker andres misunnelse og sjalusi er å late som ingenting. Mange trekker seg unna og håper at det vil gå over av seg selv. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste mennesker opplever både misunnelse og sjalusi flere ganger i løpet av livet, og noen opplever det oftere og i større grad enn andre. Misunnelse innebærer et ønske om å ha det noen andre har, mens sjalusi innebærer frykt for å miste noe du allerede har.

Det er vanlig å tenke at sjalusi oppstår i romantiske forhold mens misunnelse oppstår i ikke-romantiske relasjoner, men sjalusi og misunnelse kan oppstå samtidig og på tvers av alle typer relasjoner.

Se for deg at moren din får en ny kjæreste, og du opplever vonde følelser og er redd for at det vil ødelegge det nære båndet mellom dere. Da opplever du sjalusi. Hvis du derimot får vonde følelser av at kjæresten din blir tilbudt en bedre jobb enn deg, er du misunnelig.

Det er vanskelig nok å takle vår egen sjalusi og misunnelse, så hva gjør du når en kjæreste, venn eller familiemedlem reagerer med misunnelse eller sjalusi rettet mot deg? Å takle misunnelse eller sjalusi hos menneskene rundt oss kan både være lettere og vanskeligere enn å takle vonde følelser i oss selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer