SOFAGRSIGENET: Mens noen er født med pulsklokka rundt armen, har andre et større talent for å ligge på sofaen etter jobb. Foto: Shutterstock
SOFAGRSIGENET: Mens noen er født med pulsklokka rundt armen, har andre et større talent for å ligge på sofaen etter jobb. Foto: Shutterstock Vis mer

Trening

- Hvorfor er det slik at noen er født med sofagrisgen, mens andre får duracellenergi?

Det handler faktisk ikke bare om dårlig selvdisiplin og latskap, ifølge KK-spaltist Stine Hartmann.

Publisert

Se for deg en kald vinterdag med øs, pøsende regn fra morgen til kveld. Du har akkurat kommet hjem etter en lang dag på jobben og er HELT utkjørt. Middagen er straks klar, du har kastet på deg tørre klær (les pysjen),  fått tilbake blodsirkulasjonen i hender og tær, og har satt av resten av kvelden for Netflix-maraton. I det du lander på sofaen og er iferd med å trykke på playknappen, ringer søsteren din...

HEI! Du skal ikke bli med på en løpetur da??!! Jeg fikk plutselig sååå mye energi!

Se-ri-øst. Hvordan orker hun det nå? Hun som har jobbet like lenge som deg i dag, og i tillegg SYKLET fram og tilbake fra jobb i dette ruskeværet? Er det mulig? Er dere virkelig i familie?

LES OGSÅ: Slik blir du en morgentrener

Sliter du med å knyte på deg joggeskoene etter jobb? Da kan du faktisk skylde på sofagrisgenet!  Foto: Shutterstock / Halfpoint
Sliter du med å knyte på deg joggeskoene etter jobb? Da kan du faktisk skylde på sofagrisgenet! Foto: Shutterstock / Halfpoint Vis mer

Altså, stopp en halv. Dette kan umulig være sant! Hvor kan det ha seg at to så like personer, med tilnærmet likt liv, er så vidt forskjellige når gjelder fysisk aktivitet? Det må være en grunn til dette? En grunn som faktisk gjør at du har fått det såkalte sofagrisgenet fra deres lite aktive mamma og er hakket mer egna for latskap, mens søsteren din er mer anlagt for å være i aktivitet som deres energiske faren? Ja, for hvorfor skal det ellers være slik at du ikke orker tanken på å lette på rumpa etter jobb, mens hun samler på mil etter mil etter en lang arbeidsdag?

Pust lettet ut! For det handler faktisk ikke bare om dårlig selvdisiplin og latskap. Det viser seg nemlig at tendensen til å være aktiv er omkring 50 prosent genetisk betinget, skriver Anders Hansen og Carl Johan Sundberg i boka «Alle kan trene». Forskere har sammenlignet variasjonen i aktivitet i eneggede og toeggede tvillingpar, og ut fra dette har de beregnet hvor stor rolle genene spiler. Halvparten!

LES OGSÅ: Vil du få store muskler av styrketrening?

Jo flere energikaniner du omgir deg med, jo lettere er det for deg å lette på rumpa.

Så var det de resterende prosentene. Ja, viljen vår. Mens noen er født med pulsklokka rundt armen og er hakket mer rastløse enn andre (som naturlig nok fører til mer bevegelse , høyere forbrenning og enklere vektontroll) trives andre aller best i sofaen der treningen skjer i form av zapping mellom ulike kanaler. MEN husk at også dette kan trenes på! Og jo flere energikaniner du omgir deg med, jo lettere er det for deg å lette på rumpa, til tross for at kroppen din er 50 prosent anlagt for å bli på sofaen etter jobb.

Selv er jeg født med duracellkaningenet. Eller, bare en ekstrem form for rastløshet tror jeg vi sier. Jeg står gjerne opp i 05.00-draget for å løpe før jobb, og kan gjerne ta meg en økt etter jobb også. Gal? Godt mulig. Mye energi? Ingen tvil om. Når jeg legger meg? Før Mammon starter. ( 21.25). Pappa har vært som meg da han var yngre. Opp tidlig og rett på gymmen. Mamma derimot- hun trives aller best i sofaen med The Cardigans. (Kardashians mamma. KARDASHIANS. Har latskapen fått henne til å bli litt susete i hodet, mon tro?)

Dette er pappa på 72 år. Han er stolt medlem av et treningssenter på sine eldre dager, og har også fått med seg sofagrisen mamma! Foto: Privat
Dette er pappa på 72 år. Han er stolt medlem av et treningssenter på sine eldre dager, og har også fått med seg sofagrisen mamma! Foto: Privat Vis mer

MEN etter at pappa bestemte seg for å melde seg inn på et treningssenteret på sine eldre dager, fulgte mamma etter. HUN skulle jo ikke være noe dårligere! Og hva skjedde? MAMMA HAR BEGYNT Å TRENE! Det ER faktisk mulig å lure sofagrisgenet vårt. Man trenger bare litt hjelp på veien!

LES OGSÅ: Prøv disse intervalløktene på mølla!

Skulle du trenge et par tips for å komme i gang, kan du jo prøve følgende:

1. Legg deg en time før du pleier, og ta deg en gåtur/løpetur FØR jobb. Det gjør underverker for humøret, og du starter arbeidsdagen med ekstra energi!

2. Lag en treningsavtale med en venninne en eller flere ganger i uken. Det gjør det vanskeligere å droppe treningen, og dere får samtidig gjort noe sosialt sammen!

3. Prøv noe nytt! Ja, så er du kanskje ikke så glad i å løpe, men har du prøvd dansing? Eller hva med yoga? Det gjelder å finne en aktivitet som du trives med, for da vil også motivasjonen komme naturlig!

4. Legg inn hverdagsaktivitet. Jepp, alle monner drar! Ta trappa istedenfor heisen, gå av bussen et stopp før du vanligvis pleier osv. Jo mer du er i aktivitet, jo mer vil kroppen venne seg til å være aktiv og derfor kjenne et behov for å bevege seg mer.

5. En konkurranse! Gå sammen med et par venninner, og start en aktivitetskonkurranse. Den som for eksempel klarer å gå flest skritt i løpet av uken får en liten gave av de andre!

Stine Hartmann er tidligere prosjektleder for KK Sporty og jobber nå som personlig trener, løpeinstruktør, journalist, popup-dj og blogger på http://popupdj.playblogg.no/. Hun er også fast spaltist/kommentator på KK.no.

Følg henne på: Instagram: @stineharSnapchat: @stinita

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer