Voksen-kviser:

Hvorfor får man egentlig kviser som voksen?

«Voksen-kviser» kan påvirke selvtilliten i stor grad, men heldigvis finnes det håp.

VOKSEN-KVISER: Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. FOTO: NTB
VOKSEN-KVISER: Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. Én tredjedel av dem som rammes av akne i ansiktet, har også akne på ryggen og kroppen.

- Dette er den offisielle statistikken, men de fleste voksne har hatt en kvise eller to. Av ukjente grunner drar noen med seg akneproblematikken inn i 20, 30, 40-årene og senere. Voksen-kviser kan føre til depresjon og sosial angst, på samme måte som hos en tenåring, sier Svea Linn Fagerstrøm, som er hudterapeut og fagansvarlig ved Dermanor.

Det er også noen som opplever å få kviser for første gang i voksen alder, og hormonell ubalanse kan føre til utbrudd av kviser.

Mulige årsaker til voksen-kviser

- Det er flere ulike årsaker til kviser/akne, blant annet hormonpåvirkning, økt talgutskillelse, blokkering av porene i huden og aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne skyldes ikke dårlig hygiene, sier Christine Pernille Lødøen, som er farmasøyt og digital redaktør ved Norsk Medisinaldepot AS og Vitusapotek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer