Voksen-kviser:

Hvorfor får man egentlig kviser som voksen?

«Voksen-kviser» kan påvirke selvtilliten i stor grad, men heldigvis finnes det håp.

VOKSEN-KVISER: Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. FOTO: NTB
VOKSEN-KVISER: Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelser viser at voksen-kviser oppstår hos 25 prosent av voksne menn og 50 prosent av voksne kvinner på et eller annet tidspunkt. Én tredjedel av dem som rammes av akne i ansiktet, har også akne på ryggen og kroppen.

- Dette er den offisielle statistikken, men de fleste voksne har hatt en kvise eller to. Av ukjente grunner drar noen med seg akneproblematikken inn i 20, 30, 40-årene og senere. Voksen-kviser kan føre til depresjon og sosial angst, på samme måte som hos en tenåring, sier Svea Linn Fagerstrøm, som er hudterapeut og fagansvarlig ved Dermanor.

Det er også noen som opplever å få kviser for første gang i voksen alder, og hormonell ubalanse kan føre til utbrudd av kviser.

Mulige årsaker til voksen-kviser

- Det er flere ulike årsaker til kviser/akne, blant annet hormonpåvirkning, økt talgutskillelse, blokkering av porene i huden og aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne skyldes ikke dårlig hygiene, sier Christine Pernille Lødøen, som er farmasøyt og digital redaktør ved Norsk Medisinaldepot AS og Vitusapotek.

Omtrent alle vil på et eller annet tidspunkt få kviser. Kviser oppstår oftest i ansiktet, men også ryggen og brystet er vanlige steder å få kviser.

- Hovedårsaken til kviser er antatt å være påvirkning av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som påvirker talgproduksjonen. Testosteron er noe både kvinner og menn har, men menn har naturlig nok mest. Noen er mer følsomme for denne påvirkningen fra testosteron enn andre, og får lettere kviser, forklarer Lødøen.

Følsomheten for testosteron er også arvelig betinget. Hormonelle forandringer, for eksempel pubertet, menstruasjon eller graviditet kan derfor føre til kviser hos noen.

Andre vanlige årsaker

1. Stress: - Forskere har funnet en link mellom stress og akneutbrudd. Som respons på stress produserer kroppene flere androgener (en type hormon). Disse hormonene stimulerer oljekjertlene og hårsekkene i huden, noe som kan føre til akne, sier Fagerstrøm. Dette forklarer hvorfor akne kan virke kronisk når vi befinner oss under konstant stress.

2. Familiehistorikk og gener: - Studier tyder på at noen er genetisk predisponert for akne. Folk som har denne predisposisjonen utvikler oftere voksen-akne enn de som ikke har den, forklarer Fagerstrøm.

3. Bivirkninger av medisiner: - Akne er en vanlig bivirkning av noen medisiner. Hvis du mistenker at et legemiddel utløser akne eller gjør det verre, fortsett å ta medisinen - men snakk med legen som foreskrev det og spør om akne kan være en mulig bivirkning, sier Fagerstrøm. Da kan i så fall en løsning være å bytte medisin.

4. Feil hudpleieprodukter: - Feil hudpleieprodukter kan føre til problemer med kviser og fet hud. Fete kremer kan for eksempel tette igjen porer og gi kviser. Vær spesielt oppmerksom nå som vi går inn i sommermåneder med økt bruk av solkrem. Noen solkremer kan tette igjen porene og gi utbrudd av kviser. Velg derfor en oljefri solkrem spesielt tilpasset en fet hud, oppfordrer Lødøen.

VOKSEN-KVISER: Omtrent alle vil på et eller annet tidspunkt få kviser. Kviser oppstår oftest i ansiktet, men også ryggen og brystet er vanlige steder å få kviser. FOTO: NTB
VOKSEN-KVISER: Omtrent alle vil på et eller annet tidspunkt få kviser. Kviser oppstår oftest i ansiktet, men også ryggen og brystet er vanlige steder å få kviser. FOTO: NTB Vis mer

Hva kan man gjøre selv?

- Akne bør på generell basis behandles for å forebygge nye kviser og eventuell arrdannesle. For en hud med få kviseutbrudd, kan det være tilstrekkelig å bruke kosmetiske hudpleieprodukter. All behandling bør skje i 6-8 uker for å kunne se resultat. Hvis daglig pleie med rens og fuktighetsgivende produkter ikke gir resultater bør man forsøke reseptfrie legemidler med benzoylperoksid, sier Lødøen.

Etter oppstart av behandlingen blir det ofte litt verre før det blir bedre. Det er viktig å ikke avslutte behandlingen for tidlig.

Ved alvorlig akne oppfordres det til å oppsøke en hudlege. Her vil behandling bestå av effektive legemidler, salve eller oralt, eller en kombinasjon av disse.

- Ved mild til moderat akne oppfordres det til å oppsøke en hudpleier. Daglig hudpleie bør bestå av en god oljefri ansiktsrens. Betennelsesdempende, eksfolierende, lindrende og antibakterielt serum. Man bør se etter fuktighet og ingredienser som støtter en sunn hudbarriere når man kjøper en ansiktskrem. Et solprodukt med bredspektret UV-beskyttelse og betennelsesdempende ingredienser er essensielt for en hud med akne, sier Fagerstrøm.

LES OGSÅ: Har du hørt om «Mallorca-akne»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer