Dersom du har lyst på noe godt, og valget står mellom en sjokolade og et eple, vil de fleste av oss ha mest lyst på sjokoladen, selv om vi vet at eplet er det vi bør spise. Hvorfor er det sånn at stort sett alle foretrekker det søte og usunne?
– Vi har en medfødt preferanse for søtt, og det gjelder alle, uansett hvor i verden man bor. Om man tester ansiktsuttrykket til barn ved å gi søt og bitter mat, ser man lett hva barnet liker, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.
Forenklet sagt er vi skapt for å søke etter energitett mat – når det er lite tilgang på mat er det lurt å sikre seg det som gir mest energi, altså maten som inneholder mest kalorier. En sjokolade kan ha lik størrelse som et eple, men det er mye mer energitett, og dermed mer kaloririkt.
– Mat er også knyttet opp til kultur og tradisjoner – man serverer ikke gulrøtter som dessert i et bryllup, da er det søt og fet mat som gjelder, sier Steinsbekk.
Hjernen vår foretrekker søt og energitett mat. Vi er med andre ord skapt med en preferanse for søt og fet mat. Kulturen vår forsterker dette ved å koble energitett mat til positive følelser og opplevelser, slik som for eksempel bursdager og sosiale sammenkomster med en hyggelig middag.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger