Å fryse:

Hvorfor fryser noen lettere enn andre?

Man kan kjenne kulden litt ekstra på denne tiden av året, men heldigvis går det seg til etter hvert. Ekspertene forklarer hvorfor.

Å FRYSE: Noen fryser lettere enn andre, og det er det forskjellige grunner til. FOTO: NTB
Å FRYSE: Noen fryser lettere enn andre, og det er det forskjellige grunner til. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

For mange føles denne årstiden både lang og kald. Og de fleste av oss har nok fått kjenne på at kulden og vinteren er på vei.

Men hva er det som egentlig skjer når vi fryser? Randi Eidsmo Reinertsen, som er fysiolog, professor og forskningsdirektør ved Sintef, forklarer at vi begynner å fryse når vi mister mer varme enn det vi produserer.

– Vi skal ha en jevn temperatur i kroppens kjerne på cirka 37 grader, mens temperaturen i huden er lavere – et sted mellom 28-33 grader for sentrale deler av kroppsoverflaten. Tar du hånden under klærne og kjenner på magen din, kjenner du at huden der er varmere enn hendene.

Mennesket er opprinnelig et tropisk dyr, og vi føler oss komfortable i omgivelser der temperaturen er rundt 30 grader. Med hus og klær prøver vi å få rundt 30 grader i luftlaget som omgir kroppen, ifølge Reinertsen.

Dersom hudtemperaturen synker under 20 grader, trekker blodårene i huden seg sammen. Huden blir da enda kaldere, fordi det er lite varmt blod som strømmer igjennom.

– Hastigheten på varmetapet, altså hvor fort man fryser, avhenger av hvor stor forskjell det er mellom hudtemperaturen og temperaturen i omgivelsene. Med lave vintertemperaturer øker denne forskjellen, og vi må ta på klær som gir bedre isolasjon mot varmetap, sier Reinertsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer