Alt du trenger å vite om diabetes:

Hvorfor må legen vite hva du spiser?

EGENMESTRING: Når legen mistenker diabetes, kan spørsmålene føles ubehagelig personlige.

Spørsmål om kosthold, livsstil og vekt kan være ubehagelig. Men kommer de fra legen din, skal du vite at svarene må til for at legen skal kunne gi gode råd. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Spørsmål om kosthold, livsstil og vekt kan være ubehagelig. Men kommer de fra legen din, skal du vite at svarene må til for at legen skal kunne gi gode råd. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På timen hos legen ble blodsukkeret ditt plutselig en viktig del av livet. Tema ble kosthold, aktivitet og blodsukkermålinger. Om ikke du tok tak nå, måtte du begynne med medisiner.

Men legen mente du hadde «noe å gå på». Kostholdet var langt fra perfekt og du kunne skjerpe inn både her og der. Skremte det deg? Tok du tak i livet? Hva gjorde dette med livskvaliteten din? Påvirker det selvbildet ditt? Synet ditt på egen helse og egen alder?

Som fastlege har jeg hatt denne samtalen mange ganger. Sikkert ikke alltid like vellykket. Det er en sårbarhet i det å få beskjed om at man har sukkersyke, som jeg har respekt for. Det betyr for mange at de valg man gjør i hverdagen ikke er de beste.

Uvanene fram i lyset

Dette vet de fleste, men det er utfordrende å velge riktig. Det er fristelser og gamle vaner og travle liv som gjør at de kloke valgene er vanskelige å ta. Hos legen blir valgene man tar synliggjort og kritisert. Man gjør ikke ting bra nok i livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.