Hårfarge og personlighet:

Hvorfor tenker vi at blondiner er dummere enn brunetter?

Derfor dømmer vi andre basert på hårfarge.

LOVLIG BLOND: I filmen "Lovlig blond" eller "Legally blonde" spiller Reese Witherspoon den blonde og smarte jusstudenten Elle Woods, som opplever å bli dømt på grunn av hårfargen sin. FOTO: NTB
LOVLIG BLOND: I filmen "Lovlig blond" eller "Legally blonde" spiller Reese Witherspoon den blonde og smarte jusstudenten Elle Woods, som opplever å bli dømt på grunn av hårfargen sin. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Bevisst eller ubevisst dømmer og vurderer vi mennesker vi møter basert på utseendet deres. Stil, klær, hårfarge og holdning sier oss noe om hvem de er og hva som er viktig for dem. Mange velger å uttrykke holdninger og verdier bevisst gjennom stilen sin, men det er ikke uvanlig å bli feilaktig dømt på grunn av eget utseende.

Det finnes en del stereotypier knyttet til utseende, og kanskje spesielt knyttet til hårfarger. De fleste har vel hørt om merkelappene dumme blondiner, smarte brunetter og temperamentsfulle rødhårede.

Når du sier eller gjør noe dumt uttrykker du gjerne at du hadde et «blondt øyeblikk».

Men hvorfor spiller egentlig hårfargen en rolle i hvordan vi bedømmer andre, og hvor kommer disse mytene fra?

«Blondes have more fun»

Da hårfarge ble oppfunnet ble den «falske blondinen» introdusert. En reklamekampanje for Lady Clairol på 1960-tallet spurte: «Er det sant at blondiner har det gøyere?» Det ble etterfulgt av et slagord som ble ett av de mest berømte i reklameshistorien: «Hvis jeg bare har ett liv, la meg leve det som en blondine», skriver Psychology today.

Hvis du farger håret ditt påvirker det selvfølgelig ikke personligheten og intelligensen din, men det kan faktisk påvirke hvordan andre oppfatter deg i stor grad.

I filmen «Legally Blonde» spiller Reese Witherspoon karakteren Elle Woods, som tar en juridisk grad ved Harvard University men som opplever å bli dømt på grunn av det blonde håret sitt. Dette er dessverre noe mange unge blondiner opplever.

Det finnes også en hel sjanger innen humor kjent som «blondinevitser», som spiller på at blonde kvinner er uintelligente.

Alt dette og mye mer har vært med på å skape og opprettholde stereotypien om at blonde kvinner er mindre intelligente. Det har blitt sagt så mange ganger at det for mange nærmest har blitt en sannhet. Disse stereotypene kan føre til fordommer som i verste fall kan påvirke både karrieren og det personlige livet ditt.

HVEM ER SMARTEST? Selv om du nok innerst inne vet at hårfargen ikke påvirker intelligensen, har vi mange ubevisste fordommer. FOTO: NTB
HVEM ER SMARTEST? Selv om du nok innerst inne vet at hårfargen ikke påvirker intelligensen, har vi mange ubevisste fordommer. FOTO: NTB Vis mer

- Blondiner ser yngre ut

- Evolusjonsmessig er hårfarge ganske viktig. Det er vanlig at hårfargen endrer seg i løpet av livet, og de fleste blir mørkere i håret når de blir eldre. Blondt hår er et tegn på at man er ung og fruktbar, mens mørkere hår symboliserer at man er mindre fruktbar. En mann vil da foretrekke ei som er blondere.

Det sier psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren, som har jobbet med personlighet og personlighetstesting i 25 år til KK.

Lindgren sier at mørkhårede kvinner blir sett på som smartere rett og slett fordi de ser eldre ut. Blonde kvinner blir sett på som dummere fordi de ser yngre ut.

- I tillegg har jo kjente uttalelser som "Blondes have more fun" og ikoniske blonde skuespillere som Marilyn Monroe vært med på å forsterke disse stereotypiene, sier Lindgren.

Litt humoristisk er det nok, og Lindgren er usikker på om det er så mange som faktisk tenker at blondiner er dummere enn brunetter. Men det å være ung og blond blir helt klart sett på som attraktivt, fordi det er et tegn på at man er fruktbar.

BRUNETTE, BLONDINE ELLER RØDHÅRET? Personligheten vår blir dømt og definert basert på hårfargen vår. FOTO: NTB
BRUNETTE, BLONDINE ELLER RØDHÅRET? Personligheten vår blir dømt og definert basert på hårfargen vår. FOTO: NTB Vis mer

Vi begynner å tro på mytene

Vi har alle noen fordommer og tanker om hvordan andre er basert på hvordan de ser ut, og hvis det sies ofte nok blir det til slutt en sannhet som vi tror på.

- Alle har vel hørt myten om at blondiner er dumme, og det blir sagt så ofte at vi ubevisst begynner å tro på det, selv om det finnes mange søte blondiner som også er kjempesmarte.

Det sier Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg til KK.

For noen har den myten blitt en sannhet, og det er bare slik det er. Vi gir ikke blondinen tid eller anledning til å vise hvem hun er, fordi vi allerede har dannet oss en oppfatning av hvem hun er og hvor smart eller mindre smart hun er.

- Det skjer i samfunnet hele tiden, ikke bare basert på hårfarge. I rettssaker dømmes kvinner mildere enn menn for samme forbrytelsen, og pene dømmes mildere enn de mindre pene. Selv om det skal være likt for alle, er det ikke det, sier Winther.

Et annet eksempel er menn på motorsykkel. Før var det gjerne unge eller kriminelle og lovløse som hadde motorsykkel. I dag er det ofte menn med mer status og intelligens som kjører motorsykkel, som kommer ut fra kontoret i dress og skifter til skinn før de setter seg på motorsykkelen.

- Likevel ville du nok oppfattet mannen som annerledes i dress på kontoret enn med skinnjakke på en motorsykkel. Fordommer finnes over alt, sier han.

IDENTITETEN DIN: Håret ditt er en del av identiteten din, men den naturlige hårfargen din forteller oss imidlertid lite om intelligensen og personligheten din. FOTO: NTB
IDENTITETEN DIN: Håret ditt er en del av identiteten din, men den naturlige hårfargen din forteller oss imidlertid lite om intelligensen og personligheten din. FOTO: NTB Vis mer

Brunetter og rødhårede

I Hollywood-filmer blir ofte kvinner med brunt hår vist frem som smarte, sofistikerte, jordnære, sunne, fornuftige eller seriøse. Brunt hår er den vanligste hårfargen, og derfor kan brunetter også karakteriseres som slette og kjedelige.

Når det gjelder menn, er det derimot de mørkhårede mennene som blir favorisert i Hollywood. Spesielt om mannen er «høy, mørk og kjekk». Mørkt hår blir ofte sett på som mystisk og eksotisk hos menn.

Naturlig rødt hår oppleves derimot som slående og uvanlig. Det er statistisk sjelden, og utgjør bare 2-3 prosent av verdens befolkning, skriver Psychology today.

Paradoksalt nok har rødhårede blitt stigmatisert gjennom historien og blitt beskyldt for å være vampyrer, demoner og hekser. Denne frykten for rødt hår stammer muligens fra den bibelske historien om Judas som forråder Kristus, fordi mange kunstverk skildrer Judas med rødt hår og rødt skjegg. I Frankrike ble inntil nylig mennesker med rødt hår kalt poil de Judas, som betyr «Judas hår». I Storbritannia kalles de ofte for «gingers», men noen foretrekker begrepene «jordbærblond» eller «rødbrun».

De typiske stereotypiene knyttet til rødt hår er at de er temperamentsfulle, impulsive og lidenskapelige. Det røde håret blir sett på som brennende.

Hårfargen påvirker ikke personligheten

Håret ditt er en del av identiteten din, men den naturlige hårfargen din forteller oss imidlertid lite om intelligensen og personligheten din.

Selvfølgelig kan blondiner være smarte, brunetter kan være dumme og rødhårede kan være sindige og forsiktige.

Men selv om hårfargen ikke sier noe om personligheten vår, kan den påvirke hvordan vi blir oppfattet eller behandlet av andre mennesker i stor grad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer