Hårfarge og personlighet:

Hvorfor tenker vi at blondiner er dummere enn brunetter?

Derfor dømmer vi andre basert på hårfarge.

LOVLIG BLOND: I filmen "Lovlig blond" eller "Legally blonde" spiller Reese Witherspoon den blonde og smarte jusstudenten Elle Woods, som opplever å bli dømt på grunn av hårfargen sin. FOTO: NTB
LOVLIG BLOND: I filmen "Lovlig blond" eller "Legally blonde" spiller Reese Witherspoon den blonde og smarte jusstudenten Elle Woods, som opplever å bli dømt på grunn av hårfargen sin. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Bevisst eller ubevisst dømmer og vurderer vi mennesker vi møter basert på utseendet deres. Stil, klær, hårfarge og holdning sier oss noe om hvem de er og hva som er viktig for dem. Mange velger å uttrykke holdninger og verdier bevisst gjennom stilen sin, men det er ikke uvanlig å bli feilaktig dømt på grunn av eget utseende.

Det finnes en del stereotypier knyttet til utseende, og kanskje spesielt knyttet til hårfarger. De fleste har vel hørt om merkelappene dumme blondiner, smarte brunetter og temperamentsfulle rødhårede.

Når du sier eller gjør noe dumt uttrykker du gjerne at du hadde et «blondt øyeblikk».

Men hvorfor spiller egentlig hårfargen en rolle i hvordan vi bedømmer andre, og hvor kommer disse mytene fra?

«Blondes have more fun»

Da hårfarge ble oppfunnet ble den «falske blondinen» introdusert. En reklamekampanje for Lady Clairol på 1960-tallet spurte: «Er det sant at blondiner har det gøyere?» Det ble etterfulgt av et slagord som ble ett av de mest berømte i reklameshistorien: «Hvis jeg bare har ett liv, la meg leve det som en blondine», skriver Psychology today.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer