FØFLEKKREFT: Føflekkreft i øyet er den vanligste formen for kreft i øyet.  Foto: Scanpix
FØFLEKKREFT: Føflekkreft i øyet er den vanligste formen for kreft i øyet. Foto: Scanpix Vis mer

Kreft

- I 2015 var det 37 nordmenn som fikk diagnosen føflekkreft i øyet

Og de med blå øyne er mer utsatt.

Norge har verdens høyeste dødelighet av føflekkreft etter New Zealand, og det er ikke uten grunn at vi stadig får høre om viktigheten av å smøre seg nok med solfaktor, også om vinteren, da 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråler.

Det er dessuten anbefalt at vi sjekker føflekkene våre jevnlig. Men visste du at du også kan få føflekkreft i øyet? Her er det også oss med lys hud som er mest utsatt. 

- Malignt melanom i øyet er sjeldent, men det er den vanligste kreftformen i øyet hos unge voksne, forteller Elin Ekornes, spesialist i hudsykdommer ved Nordnorsk hudlegesenter. 

LES OGSÅ: Mette (44) har hatt føflekkreft fire ganger

Oppstår i pigmenterte områder i øyet

At du kan få føflekkreft i øyet høres kanskje litt rart ut. Føflekkreft er kreft i melanocytter – celler som produserer melanin eller pigment, og disse cellene finner du også i øyet.

- Den vanligste formen for kreft, med utgangspunkt i øyet, er uvealt malignt melanom. Svulsten er av samme type som føflekkreft i huden, sier Lin Svendsen ved Kreftlinjen.

Ordet uvealt betyr at kreften befinner seg i uvea, som omfatter de pigmenterte områdene i øyet; regnbuehinnen (iris), strålelegemet (corpus ciliare) og årehinnen (choroidea). 

Ifølge Ekornes oppstår 95 prosent av tilfellene av føflekkreft i øyet i dette området.  

- 5 prosent av disse er irismelanom og de er mindre aggressive og har en bedre prognose enn de øvrige. Choroideamelanom (i årehinnen) utgjør rundt 80 prosent og må behandles mer aggressivt, vanligvis med operasjon. Dersom kreften sprer seg til andre organer behandles den som føflekkreft i huden med spredning.

Som ved føflekkreft i huden er de med lys hud og lyse øyne mer eksponert for å få denne kreftformen. 

- Genetiske forandringer i pigmentcellene (melanocyttene) gjør at det dannes kreftceller. Antatte risikofaktorer er mye soleksponering, om noen i familien har det, lys hud, mye føflekker, og lys øyefarge. For eksempel er det hyppigere hos de med blå øyne enn de med brune, forteller Ekornes. 

LES OGSÅ: Har du fått en rød «føflekk» på kroppen? 

OPPDAGES TILFELDIG: Omlag 30 prosent av tilfellene av føflekkreft i øyet oppdages tilfeldig ved undersøkelse hos øyelegen.  Foto: Scanpix
OPPDAGES TILFELDIG: Omlag 30 prosent av tilfellene av føflekkreft i øyet oppdages tilfeldig ved undersøkelse hos øyelegen. Foto: Scanpix Vis mer

Vanligere jo lengre unna ekvator

Øyekreft er sjeldent og ifølge Ekornes er det rundt fem prosent av tilfellene av føflekkreft som oppstår i øyet. Ved Kreftlinjen kan Svendsen fortelle at i underkant av 40 personer fikk diagnosen i fjor. 

- I 2015 var det 37 som fikk diagnosen føflekkreft i øyet. Gjennomsnittlig alder ved diagnose er omkring 65 år, men sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper og det er ingen vesentlig forskjell mellom kjønnene. Forekomsten av sykdommen er økende med økende avstand fra ekvator og ses sjelden hos afrikanere og indianere av genetiske årsaker. Den høyeste forekomsten sees hos kaukasiere, forteller Svendsen. 

Føflekkreft i øyet kan oppdages av øyelege som bruker et oftalmoskop, et instrument som lyser inn i øyet ditt. Noen ganger oppdages kreften tilfeldig, mens andre ganger har pasienten hatt symptomer. Ifølge Svendsen oppdages kreften tilfeldig ved undersøkelse av annen øyesykdom ved omlag 30 prosent av tilfellene. 

LES OGSÅ: Dette er ikke pigmentflekker

Uspesifikke symptomer

Symptomene ved føflekkreft i øyet er uspesifikke og avhenger av hvor svulsten sitter. De vanligste symptomene er imidlertid;

- Synsforstyrrelser.
- Synsreduksjon.
- Økende skygge i synsfeltet.
- Lysblink.
- Fordreining av synsbildet.
- Økt trykk og smerte i øyet.

Husk at disse symptomene kan bety noe helt annet enn kreft. Kreftforeningens råd er at du oppsøker lege om du har hatt symptomer i tre uker. 

LES OGSÅ: Kan TV-en avsløre øyesykdom? 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: