Ergrer du deg over at du har noen kilo ekstra? Da kan det være fint å vite at det faktisk kan være bra for voksne kvinner.
Ifølge forskning.no, viser det seg at én av tre kvinner brekker noe når de kommer i overgangsalderen. Kvinnene med «noen kilo for mye» på kroppen er bedre beskyttet mot brudd. Det gjør skjelettet sterkere i møtet med overgangsalderen.
Forskere ved Lunds universitet i Sverige har forsket på dette, og samlet inn data om helsen til cirka 18.000 godt voksne svenske kvinner.

Den «skjulte» spiseforstyrrelsen: - Ikke bare et ungdomsfenomen
Får opp østrogennivået
Det som skjer ved overgangsalder, er at østrogennivåene i kroppen daler – noe som bidrar til økt risiko for brudd dersom man faller.
– For helsas skyld er det mange fordeler med ikke å veie for mye, men noen kilo ekstra er i dette tilfellet bra, sier Louise Moberg til nettavisen forskning.se.
Moberg er forsker ved Lunds universitet.
Litt ekstra fett på kroppen, vil nemlig hjelpe med å få opp østrogennivået.
Dersom en kvinne i overgangsalderen veier mindre enn hun gjorde i 20-årsalderen, vil det kunne øke risikoen for frakturer betydelig. Det samme gjelder de som kommer tidlig i overgangsalderen (mellom 40-45-årsalderen). Derfor anbefales kvinner som kommer i tidlig overgangsalder, å gå østrogenbehandling frem til 50-årsalderen – nettopp for å forebygge beintap og for tidlig utvikling av beinskjørhet.

«Kva har ei 53 år gammal dame der å gjere?» sa min yngre kollega
Bør utredes
Åshild Bjørnerem, professor i fødselshjelp og gynekologi ved UiT – Norges arktiske universitet, og seniorforsker ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning ved Oslo universitetssykehus, forklarer hvorfor det er viktig å utrede og behandle beinskjørhet i etterkant av et beinbrudd.
– Kvinner som har hatt et beinbrudd, bør vite at det ofte skyldes beinskjørhet, ikke bare at man var uheldig med hvordan man falt, sier hun til forskning.no.
Andre tiltak man kan gjøre for å få et mer robust skjelett, er å være fysisk aktiv, og spise sunt, ved å fokusere på å få i seg nok D-vitamin og kalsium. Forsker Moberg anbefaler å spise melk, ost, brokkoli, grønnkål, nøtter og fet fisk. Røyking er sterkt frarådet.