Legetjeneste På Nett

- I det lange løp tror jeg nettkonsultasjoner blir viktige for å avlaste helsevesenet vårt

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener det brukes for mye tid på enkle kontroller som pasientene faktisk kan gjøre selv.

LEGE PÅ APP: Gjennomsnittlig tidsbruk ved et legebesøk er halvannen time, men ved hjelp av en app kan det faktisk bli litt enklere å få tatt en prat med en lege.  Foto: ImYanis / Shutterstock / NTB scanpix
LEGE PÅ APP: Gjennomsnittlig tidsbruk ved et legebesøk er halvannen time, men ved hjelp av en app kan det faktisk bli litt enklere å få tatt en prat med en lege. Foto: ImYanis / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at i løpet av et år går kvinner mellom 16 og 49 år nesten dobbelt så mange ganger til legen enn menn gjør? Dette kommer fram ifølge Statistisk sentralbyrå - og gudene vet hvor mange timer av livet vi bruker på legekontorets venteværelse.

Undersøkelser har vist at gjennomsnittlig tidsbruk ved et legebesøk er halvannen time, men ved hjelp av dagens teknologi kan det faktisk bli litt enklere å få tatt en prat med en lege. 

LES OGSÅ: De vanligste klagene på fastleger: - Mange føler at de må snu i døra

Det er i hvert fall tanken bak mobilappen KRY. Den ble først lansert i Sverige i 2015, og i februar i år ble den også tilgjengelig i Norge. Per i dag er det over 100 000 registrerte brukere til sammen i de tre landende den er lansert; Norge, Sverige og Spania. 

– Man har jo utfordringer i helsetjenesten i forhold til kapasitet, og man ser at behovet på helsetjenester vil øke, men man får ikke økt antall hender til å hjelpe. Da må man finne nye måter man kan treffe legen på, og ved hjelp av teknologi kan man få et mer effektivt helsevesen, sier Thorleif Jansen, spesialist i allmennmedisin og sjefslege i KRY, til KK.no. 

De har derfor tro på at en slik app kan være med å avlaste fastlegekontorer og legevakt for problemstillinger som ikke krever en fysisk undersøkelse.

KRY: Slik ser det ut når du er inne i appen, og her kan du enkelt finne ledige timer på dagen. Foto: Skjermbilde
KRY: Slik ser det ut når du er inne i appen, og her kan du enkelt finne ledige timer på dagen. Foto: Skjermbilde Vis mer

– Foreløpig er vi rundt 10 leger som jobber i KRY her i Norge, men vi ansetter stadig nye for å øke kapasiteten, forteller han.

LES OGSÅ: Er du en hypokonder?

Ingen venterom og lange køer

Det er jo betryggende å vite at legen er bare et tastetrykk unna, hver eneste dag i uka, selv om du bare trenger hjelp med en liten «filleting». Men hvordan fungerer dette egentlig, og hva kan du få hjelp med?

– I Norge er dette en privat helsetjeneste, så det er full egenbetaling og man betaler per konsultasjon. Det er tilgjengelig for alle – alle kan laste ned appen og få en konsultasjon. Vi har også en avtale med IF, slik at de som har helseforsikring hos dem kan bruke oss gratis, sier Jansen.

Inne i appen kan du bestille time nesten umiddelbart ved å velge mellom alle de ledige timene som står oppført for de ulike dagene, og det er stort sett veldig kort ventetid. Så vil legen ta kontakt med deg gjennom et videoanrop. 

– Når du for eksempel ønsker en konsultasjon med meg så vil du bli spurt om å beskrive plagene dine i appen når du bestiller time. Dermed har jeg allerede en liten oversikt på forhånd når jeg starter videokonsultasjonen, slik at jeg ikke bruker tid på det mens vi snakker sammen, forklarer han.

Har du for eksempel vondt i ryggen kan legen gi deg råd om hvordan du skal forholde deg til det, og eventuelt gi deg smertestillende. 

– Det er klart at det er ikke alle problemstillinger vi kan hjelpe med, for eksempel akuttmedisinske ting kan vi ikke hjelpe med. KRY er en tjeneste som passer best for enklere allmennmedisinske problemstillinger. Og hvis jeg føler jeg ikke får god nok informasjon når jeg har snakket med deg, vil jeg anbefale at du oppsøker en lege til en fysisk undersøkelse, forteller Jansen.

LES OGSÅ: Lege mener mange matintoleransetester villeder foreldre til å tro at barna har matallergi

Vil gi helsevesenet mer tid til eldre og psykisk syke

KRY er slett ikke det eneste på markedet som skal gjøre det enklere å få tak i lege eller å hente ut resepter. Tidligere har vi også skrevet om Nettlegevakt.no, som behandler urinveisinfeksjon hos kvinner i alderen 16-55, med eResept til apotek, akkurat som hos en vanlig legevakt. Og elektroniske konsultasjoner vil nok bli mer vanlig etter hvert, tror Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. 

VIDEOKONSULTASJON: Steinar Madsen mener det er mange tilstander som godt kan utredes og kontrolleres over nettet ved hjelp av PC, Skype eller apper.  Foto:  Andrey_Popov / Shutterstock / NTB scanpix
VIDEOKONSULTASJON: Steinar Madsen mener det er mange tilstander som godt kan utredes og kontrolleres over nettet ved hjelp av PC, Skype eller apper. Foto: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Han mener det er mange tilstander som godt kan utredes og kontrolleres over nettet ved hjelp av PC, Skype eller apper. 

– I min praksis som hjertespesialist har jeg nettsamtaler med pasientene. Det kan være en samtale om blodtrykket hos pasienter som måler blodtrykket selv. Vi ser på resultatene av målingene og så avgjør vi om medisinene virker godt nok eller om dosen må økes. Vi kan også snakke om bivirkninger av medisinene, sier han til KK.no. 

Madsen tror at vi etter hvert vil få medisinsk utstyr man kan koble til smarttelefonen eller PCen slik at man kan gjøre nødvendige målinger. Og i løpet av 10-15 år vil vi trolig kunne ta våre egne blodprøver hjemme.

– Vi bruker for mye tid på enkle kontroller som pasientene kan gjøre selv. I det lange løp tror jeg nettkonsultasjoner blir viktige for å avlaste helsevesenet vårt. Da vil vi få bedre tid til å ta oss av dem som har omfattende og vanskelige helseproblemer slik som eldre og psykisk syke, sier fagdirektøren.

LES OGSÅ: Avslutter du antibiotikakuren for tidlig kan du risikere å ikke bli frisk

Vanskeligere når det kommer til antibiotika

Oppfølging av pasienter er et godt eksempel på noe som egner seg utmerket for nettsamtaler. Skal man derimot sette diagnose på en infeksjon er det straks litt verre. 

– Det er fordi det ofte er vanskelig å skille mellom en virusinfeksjon (som ikke skal behandles med antibiotika) og en bakterieinfeksjon (som skal behandles med antibiotika), bare på bakgrunn av sykehistorien, forklarer han. 

Og en mulig ulempe ved nettkonsultasjoner er at man kan risikere at det skrives ut mer antibiotika enn nødvendig.

– Det er faktisk gjort en undersøkelse av nettdoktortjenester i Sverige ganske nylig, og den viste at det trolig ble gitt antibiotika til for mange pasienter. Men som sagt, jeg tror det er mange tilfeller der nettkonsultasjoner egner seg, spesielt når det gjelder oppfølgning av kronisk syke, sier Madsen. 

Jansen påpeker at de ikke skriver ut sterke smertestillende eller sovepiller som er vanedannende. 

– Vi forholder oss også til retningslinjene når det gjelder antibiotikabruk, og vi skriver det kun ut dersom vi synes det er hensiktsmessig, understreker Jansen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer