Abortpille

I disse tilfellene får du ta abort etter uke 12

- Kvinnen trenger ikke være redd for å ikke bli lyttet til, sier eksperten.

ABORT: I disse tilfellene får du ta abort etter uke 12.  Foto: Shutterstock / Lopolo
ABORT: I disse tilfellene får du ta abort etter uke 12. Foto: Shutterstock / Lopolo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abort er et omdiskutert tema. For noen kvinner er det en lettelse, mens det for andre kan være et tungt valg. Kvinner har rett til å bestemme over sin egen kropp, men norsk lov sier at abort etter uke 12 må godkjennes. (Slik foregår medikamentell abort!)

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det utført 14 001 aborter i Norge i 2015, og de fleste kvinnene var under 30 år. Nesten åtte av ti aborter blir utført før uke 9. 

Mette Løkeland er overlege i Abortregisteret. Hun forklarer at omtrent 4 til 5 prosent av alle aborter gjøres etter uke 12. Dersom du ønsker en abort etter denne uken, og du har vært på sykehuset og funnet ut hvor langt du har kommet i svangerskapet, må du møte framfor en nemd dersom du er over 12 uker på vei. 

- Loven sier at man kan få abort inntil fosteret er levedyktig. Helsedepartementet har satt en øvre grense på 21 uker og 6 dager. Etter det får man ikke abort med mindre det er fare for kvinnens liv eller misdannelser hos fosteret som er uforenlig med liv, forklarer Løkeland. 

Etter uke tolv kan du få abort av de samme grunnene som før, men du må gjennom en søknadsprosess. 

- Kvinnens ønske veier tyngst. Så å si alle søknader blir innvilget, enten i primærnemd eller klagenemd, før uke 18. Etter uke 18 må det ofte være særdeles spesielle grunner. 

ABORT: Svangerskapsavbrudd er ikke lett. Ekspertene forklarer hva som skal til for å få abort etter uke 12.  Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press
ABORT: Svangerskapsavbrudd er ikke lett. Ekspertene forklarer hva som skal til for å få abort etter uke 12. Foto: REX/Phanie Agency/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn 

Kvinnen må i en slik prosess vanligvis forklare hvordan hun opplever situasjonen. Noen ganger forstår man ikke at man er gravid før etter en stund, og da må hun gjerne fortelle om det. Men nemden er der også for kvinnens del. 

- De er der også for å kunne veilede og gi kvinnen informasjon. Kvinnen trenger ikke være redd for å ikke bli lyttet til. De ønsker å være best mulig til hjelp, samtidig som de må forvalte loven som er satt. 

I søknadsprosessen blir helheten lagt vekt på, forklarer Løkeland. Det er sjeldent én grunn;

- De ser på hvordan kvinnen og familien opplever situasjonen. Hvordan paret og kvinnen opplever det, hva slags ressurser man har og andre lovbestemmelser.  

LES OGSÅ: Jeg valgte abort, men mirakelbabyen overlevde 

Dette er reglene for abort etter uke 12 og 18

Lizie Reiersen er jordmor og veileder i Amathea. Hun forklarer at i nemdbehandlingen er det opp til de lokale nemdene å vurdere kriteriene, men at kvinnen kan anke. Her er noen av kriteriene som vektlegges etter uke 12: 

- Hensyn til morens fysiske, psykiske og sosiale helse eller livssituasjon. Dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig skade, eller dersom kvinnen er blitt gravid som mindreårig eller etter seksuelle overgrep, sier Reiersen til KK.no. 

Videre forklarer hun at etter uke 18 i svangerskapet skal det meget tungtveiende grunner til for å innvilge svangerskapsavbrudd. 

- Dette kan være at barnet har alvorlig skade, sykdom eller kromosomfeil, eller at det er fare for mors liv. Her tas det hensyn til fysisk, psykisk og sosial helse. En graviditet kan i noen sosiale situasjoner eller kulturer medføre så stor trussel for kvinnen at livet hennes er i fare.

Pssst: Her er de typiske og mest åpenbare tegnene på at du kanskje er gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer