Tanken på at du selv eller noen du er glad i skulle måtte tvangsinnlegges for å få psykiatrisk behandling, kan være skremmende.
Og selv om det skjer, så er det strenge regler for når det gjøres.
– Psykisk helsevernloven har regler om tvungent psykisk helsevern, som blant annet innebærer at en person kan tvangsinnlegges på sykehus. Dette er et alvorlig inngrep, og det er oppstilt strenge vilkår i loven, sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, Gitte Huus, til KK.no.
LES OGSÅ: Bipolar eller deprimert?
Må ha en alvorlig sinnslidelse
Det må alltid gjøres en helhetsvurdering av om en tvangsinnleggelse er klart den beste løsningen for vedkommende.
– Tvangsinnleggelse kan kun skje hvor det er helt nødvendig og en frivillig løsning ikke er mulig. Det kreves at personen har en alvorlig sinnslidelse. I tillegg må tvang være nødvendig enten på grunn av behandlingsbehov eller på grunn av fare enten for personen selv eller andre, sier avdelingsdirektøren.
Det er også gitt regler om prosessen og kontroll for å ivareta rettsikkerhet. For eksempel må pasienten være personlig undersøkt av en lege som ikke har tilknytning til sykehuset han eller hun skal innlegges ved.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger