Tvangsinnleggelse

I disse tilfellene kan du bli tvangsinnlagt i Norge

Hvor mye skal egentlig til?

TVANG: Ja, du kan tvangsinnlegges på psykiatrisk, men på grunn av de strenge reglene skal det svært mye til. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
TVANG: Ja, du kan tvangsinnlegges på psykiatrisk, men på grunn av de strenge reglene skal det svært mye til. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tanken på at du selv eller noen du er glad i skulle måtte tvangsinnlegges for å få psykiatrisk behandling, kan være skremmende.

Og selv om det skjer, så er det strenge regler for når det gjøres.

– Psykisk helsevernloven har regler om tvungent psykisk helsevern, som blant annet innebærer at en person kan tvangsinnlegges på sykehus. Dette er et alvorlig inngrep, og det er oppstilt strenge vilkår i loven, sier avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, Gitte Huus, til KK.no. 

LES OGSÅ: Bipolar eller deprimert?

Må ha en alvorlig sinnslidelse

Det må alltid gjøres en helhetsvurdering av om en tvangsinnleggelse er klart den beste løsningen for vedkommende.

– Tvangsinnleggelse kan kun skje hvor det er helt nødvendig og en frivillig løsning ikke er mulig. Det kreves at personen har en alvorlig sinnslidelse. I tillegg må tvang være nødvendig enten på grunn av behandlingsbehov eller på grunn av fare enten for personen selv eller andre, sier avdelingsdirektøren. 

Det er også gitt regler om prosessen og kontroll for å ivareta rettsikkerhet. For eksempel må pasienten være personlig undersøkt av en lege som ikke har tilknytning til sykehuset han eller hun skal innlegges ved.

KRITERIER: Tvangsinnleggelse kan kun skje hvis det er snakk om en alvorlig sinnslidelse, hvis innleggelsen er nødvendig for å unngå forverring av tilstanden, og hvis man er en fare for seg selv eller andre. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
KRITERIER: Tvangsinnleggelse kan kun skje hvis det er snakk om en alvorlig sinnslidelse, hvis innleggelsen er nødvendig for å unngå forverring av tilstanden, og hvis man er en fare for seg selv eller andre. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer

– En lege utenfor sykehuset foretar en undersøkelse av vedkommende, og vurderer om vilkårene for tvang er oppfylt. Det kan for eksempel være legevakt eller fastlegen. Undersøkelsen kan om nødvendig også skje ved tvang, forklarer hun. 

Legen skriver en erklæring, og henviser til vurdering av tvangsinnleggelse ved sykehuset. Det er selvsagt et hovedvilkår at personen har en alvorlig sinnslidelse.

– Dette vil i hovedsak være tilfeller hvor det foreligger en psykose, som innebærer at personenes realitetsvurderende evner og funksjonsnivå er veldig svekket. I slike tilfeller vil ikke personen kunne vurdere sitt eget behandlingsbehov, forteller Huus.

Må oppfylle to kriterier

Førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved NTNU, Roger Hagen, forteller også til KK.no at det er svært strenge regler rundt tvangsinnleggelse i Norge.

– Det skal ganske mye til for å legges inn med tvang. Ifølge loven er det i hovedsak to kriterier som må tilfredsstilles; at innleggelsen er nødvendig for at ikke pasientens tilstand skal forverres, og at man er en fare for seg selv eller andre, forklarer han.

Selv om psykose er en alvorlig tilstand som ofte er en årsak til tvangsinnleggelse, må man selv ved psykose oppfylle disse to kriteriene. Og dette er et godt eksempel på hvor strenge reglene er.

Folkehelseinstituttets folkehelserapport fra 2014 viser at opp mot halvparten av oss vil oppleve å rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet, og angst og depresjon er de to lidelsene som flest mennesker rammes av.

Selv om det er flere grader av både angst og depresjoner, så vil de færreste ha behov for å bli innlagt - frivillig eller med tvang. 

Det er imidlertid viktig å søke hjelp, psykologbehandling og medisiner vil for de fleste kunne gjøre symptomene og sykdommen mildere og føre til at du får det bedre. 

Det er kun leger og psykologer som kan diagnostisere psykiske lidelser, og dersom du trenger hjelp kan det være lurt å ta det opp med din fastlege.

– Normalt er fastlegen det første sted å henvende seg. Fastlegen kan enten behandle plagene selv eller henvise til riktig hjelp. Fastlegen skal ha oversikt over psykologer og psykiske hjelpetilbud i din kommune, og eventuelt kunne henvise til behandling i spesialisthelsetjenesten, har psykolog og seniorrådgiver i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud tidligere fortalt til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer