<strong>MEDISINER UTLANDET:</strong> I EU-landene kan du handle medisiner ganske trygt, men i noen land kan du tilbys medisiner som ikke virker, har mye bivirkninger, eller behandler noe helt annet enn det du trenger dem til.
MEDISINER UTLANDET: I EU-landene kan du handle medisiner ganske trygt, men i noen land kan du tilbys medisiner som ikke virker, har mye bivirkninger, eller behandler noe helt annet enn det du trenger dem til. Vis mer

Medisiner

- I enkelte land risikere du å få tabletter som ikke inneholder noe aktivt stoff

Hamstrer du medisiner i utlandet? Da bør du vite dette.

Publisert
Sist oppdatert

Handler du medisiner i utlandet er det noen ting det er greit å vite om. Innenfor Schengen er reglene stort sett de samme som i Norge, så her risikerer du lite, men skal du lenger enn det i sommer risikerer du å gå på en farlig smell.

Det er også viktig å vite at det å handle medikamenter over grensene kun er lovlig om du faktisk befinner deg i det landet du handler i.  

- Det er noe forskjellige regler, for det å ta med deg medisiner hjem fra ferie, det har du lov til, men du har ikke lov til å bestille dem over nett, forteller Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. 

LES OGSÅ: Nei, det er ikke alt det lønner seg å kjøpe i Sverige

Ikke kjøp reseptfri antibiotika

Enten du skal ha medisiner til ferien, eller du tenker det lønner seg å hamstre med seg hjem, bør du være obs på noen ting. Gunnar Hasle er lege, ekspert på reisemedisin, og driver Reiseklinikken. Han synes ikke prisen skal være det som avgjør hvor du handler. 

- I EU, USA og Japan er legemiddelkontrollen like streng som i Norge. I fattige land kan man risikere å få tabletter som ikke inneholder noe aktivt stoff, forteller han. 

Med andre ord kan du trygt handle i disse landene, samt innenfor Schengen-området, mens du i andre land kan risikere å bruke penger på medisiner du ikke har noe utbytte av å bruke – enten fordi de ikke inneholder noen virkestoffer, eller fordi de inneholder virkestoffer du ikke trenger, og som til og med kan være farlige for deg.

Det er også lettere å få tak i antibiotika i noen land, mens vi anbefales å holde antibiotikabruken til et minimum.  

- I noen land, for eksempel India, har man ingen restriksjoner på å utlevere antibiotika. Om man rådfører seg med den som selger medisiner vil man ofte bli tilbudt antibiotika, selv om man ikke trenger det. Man bør unngå å kjøpe antibiotika over disk, sier Hasle.  

LES OGSÅ: Er det trygt å velge billigere resept-medisin? 

Unngå alternativ medisin

Han anbefaler videre å unngå å kjøpe alternativ medisin i utlandet, da du rett og slett ikke vet hva du får i deg. 

- Trenger man medisiner bør man bruke noe som har dokumentert effekt. Dessuten kan alternativ medisin være farlig.

Ta helst med deg medisinene hjemmefra

Du har altså lov til å ha med medisiner hjem fra utlandet, tilsvarende én måneds- til ett års forbruk, avhengig av hva slags legemidler det er snakk om. Dette gjelder også medisiner du har kjøpt reseptfritt, men som er reseptbelagt i Norge, men det er altså ikke å anbefale.

Den samme regelen gjelder hvis du har med deg medisiner hjemmefra. Du kan ha med deg medisiner for opptil ett års forbruk, avhengig av hvilke medisiner det er. Trenger du medisiner som står på dopinglisten eller inneholder narkotiske stoffer kan du ha med deg for opptil én måneds forbruk. 

- Hvis man er avhengig av medisiner bør man ha dem med fra Norge. Når det gjelder medisiner som kan misbrukes er det greit å ta med for en måneds forbruk innenfor Schengenområdet, om man har med en såkalt Schengenattest, sier Hasle og legger til: 

- Men om man reiser utenfor Schengenområdet bør man unngå å ha med A-og B-preparater, det vil si beroligende medisiner som valium og lignende, og sterke smertestillende medisiner, som for eksempel Paralgin forte, om det ikke kan klareres med myndighetene i landet man reiser til. 

Også Madsen i Legemiddelverket råder til å først og fremst ta med medisinene fra Norge. Ifølge ham er det heller ikke alltid så mye å spare på å handle utenlands. 

- Det er ofte ikke så mye billigere. Når det er sagt så er det som regel ganske greit kontrollert, men i noen land er det lite kontroll, og det kan være vanskelig å vite hva som er trygt. 

Allergimedisiner, salver og smertestillende du vet du bruker kan du trygt dra på apoteket og kjøpe med deg hjem fra ferien, men medisiner du vanligvis får skrevet ut hos legen bør du ikke kjøpe reseptfritt i andre land. 

- Ikke kjøp antibiotika reseptfritt, og heller ikke andre medisiner mot alvorlige sykdommer. Smertestillende og allergimedisiner kan du som regel kjøpe ganske trygt, sier Madsen. 

LES OGSÅ: Reise med dyr: - En utenlandsferie innebærer mye stress for dyret

Ikke gå god for medisiner som lover for mye

Får du anbefalt sterke medisiner når du befinner deg utenfor EU-landene kan det være lurt å rådføre seg med en norsk lege. 

- Det er jo eksempler på at man har fått anbefalt medisiner som vi i Norge overhode ikke ville anbefalt.

Du kan da få medisiner som har mye bivirkninger eller du kan få medisiner mot noe helt annet enn det du skal. Madsen råder også til å holde deg unna medisiner som lover for mye – som altså skal kunne virke mot flere plager. Disse kan ofte gi mye bivirkninger. 

LES OGSÅ: Tar du kortisonsprøyta for å overleve pollensesongen? 

Ha med en medisinliste

- Har du sykdom fra før så snakk med legen din før du reiser og få med deg det du trenger av medisiner, sier Madsen. 

Vil du trenge å kjøpe medisiner mens du er på reise, eller i tilfelle noen kommer på avveie, bør du alltid ha med deg en medisinliste, på engelsk, med navn på medisinene du kan trenge og hva de inneholder.

- Det er en billig helseforsikring, påpeker Madsen. 

- Blir du syk når du er i utlandet, så bør du komme i kontakt med kvalifisert helsepersonell i landet du er i. Ofte kan reiseselskapet du har brukt hjelpe deg med det. Ikke alle land har samme standard som i Norge, så det gjelder å komme til rett sted.

Regler for import av legemidler til privat bruk: 

  • Ved reiser innenfor EØS-området kan du ta med en mengde legemidler til personlig medisinsk bruk som tilsvarer maksimalt ett års forbruk. Ved reiser fra land utenfor EØS-området kan du ta med en mengde legemidler til personlig bruk som tilsvarer maksimalt tre måneders forbruk.
  • Du må kunne dokumentere overfor tollvesenet at legemidlet er til ditt personlige bruk, noe som for eksempel kan fremgå av pakningens etikett, resept eller legeerklæring. I tillegg må legemidlene være lovlig kjøpt, noe som må kunne dokumenteres gjennom for eksempel en kvittering.
  • Du kan ta med legemidler som inneholder narkotika så lenge de er foreskrevet til ditt personlige bruk, og mengden tilsvarer maksimalt 30 dagers bruk. Du må kunne dokumentere at legemidlet er ditt.
  • Du kan ta med legemidler som regnes som dopingmidler så lenge mengden ikke tilsvarer mer enn 30 dagers bruk og du kan dokumentere at legemidlet er foreskrevet til ditt personlige bruk.

Kilde: Legemiddelverket.no

Når du har med deg medisiner til utlandet: 

  • Ved reiser innenfor EØS-området kan du ta med deg nødvendige medisiner for inntil ett års bruk. Ved reiser til land utenfor EØS-området kan du ta med medisiner for høyst tre måneders bruk.
  • Du kan ha med medisiner med virkestoffer som står på dopinglisten eller som inneholder narkotiske stoffer, tilsvarende én måneds forbruk innenfor EØS. 
  • Har du med deg medisiner med narkotiske virkestoffer må du ha med en Schengen-attest om du reiser innenfor Schengen-området. Denne får du på apoteket. 
  • Hvor mye du kan ha med deg avhenger altså av type legemiddel og virkestoffer. Er du usikker på hvor mye du kan ta med, og hva du trenger av dokumentasjon, så kan apoteket hjelpe deg. 

Kilde: Helsenorge.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer