Celleprøve

I fjor ble det tatt 6000 flere celleprøver av unge kvinner

- Det er den største økningen vi har sett i Livmorhalsprogrammets historie.

HVERT TREDJE ÅR: Det anbefales at du tar en celleprøve hvert tredje år fra du er 25 år gammel. Etter en nedgang i antallet unge kvinner som sjekker seg har Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje bidratt til at antallet nå har økt. Foto: Scanpix
HVERT TREDJE ÅR: Det anbefales at du tar en celleprøve hvert tredje år fra du er 25 år gammel. Etter en nedgang i antallet unge kvinner som sjekker seg har Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje bidratt til at antallet nå har økt. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble tatt 57 000 celleprøver av kvinner mellom 25 og 29 år i fjor. Det er 6000 flere enn i 2014 og økningen er rekordhøy ifølge kreftregisteret. 

- Det er den største økningen vi har sett i Livmorhalsprogrammets historie, og #sjekkdeg-kampanjen og Thea Steens blogging er nok de viktigste årsakene til denne økningen, sier overlege ved Kreftregisteret og leder av Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, som håper å se at utviklingen fortsetter.  

Journalisten Thea Steen fikk diagnosen livmorhalskreft i mars i fjor. Natt til 17. juli i år måtte hun gi tapt for kreften, 26 år gammel. Hun engasjerte seg sterkt i kreftsaken og ble i mai utdelt Kreftforeningens hederspris. Hennes engasjement har hatt stor betydning for at så mange unge kvinner har sjekket seg for celleforandringer. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Forhindrer rundt 70 prosent av krefttilfellene

Målet med Livmorhalsprogrammet er å forebygge livmorhalskreft ved å ta celleprøve av kvinner i alderen 25 til 69 år, og det er ifølge Kreftregisteret estimert at masseundersøkelsen mot livmorhalskreft forhindrer rundt 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene i Norge. 

- Screening er et svært viktig hjelpemiddel for å forebygge livmorhalskreft - beregninger viser at uten screening mot livmorhalskreft ville vi hatt rundt 1000 tilfeller av denne kreftformen hvert år, mot cirka 300, som er det vi faktisk har. Screening klarer ikke å fange opp absolutt alle tilfeller, men for de aller fleste utvikler sykdommen seg så langsomt at dersom en følger anbefalingene om celleprøve hvert tredje år, så er mulighetene gode for å fange opp forstadier eller tidlige stadier av sykdommen, sier Tropè. 

Kampanjen #sjekkdeg ble lansert i september i fjor, som et samarbeid mellom Kreftforeningen og Det Nye, da andelen unge kvinner som sjekker seg hadde gått ned den senere tiden. Kjendiser som Tone Damli, Jenny Skavlan, Sigrid Bonde Tusvik, Ezinne Okoparaebo, Katarina Flatland, Gitte Witt,  Line Elvsåshagen, Siri Tollerød, Merete «Billie Van» Pascual, Sophie Elise og Julie Strømvåg har bidratt i kampanjen. (Les hvordan kjendisenes minnes Thea Steen her!

Tropé legger imidlertid til at det fortsatt er for få som sjekker seg. 

- Fremdeles tar bare i underkant av to tredjedeler (59 prosent) av kvinnene i denne aldersgruppen celleprøve som anbefalt. Til sammenligning sjekker ni av ti unge kvinner i Sverige seg. 

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre før du går til gynekologen 

Nær halvparten med alvorlige celleforandringer er under 30

Spesielt med denne kreftformen er nemlig at den også rammer yngre. Av de 3000 som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013 var 1366 mellom 25 og 34 år, har leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross tidligere fortalt KK.no. 

- Det er ikke så mange ganger man kan si at man kan unngå kreft, men når det gjelder livmorhalskreft, så kan vi det ved å ta celleprøve. Tar man denne prøven hvert tredje år vil man enklere kunne oppdage om det har oppstått noen forandringer, og få behandling. 

- Av de 3000 kvinnene som ble behandlet for alvorlige celleforandringer i 2013, var 1366 mellom 25 og 34 år. For disse kvinnene var celleprøven det som gjorde at de ikke fikk livmorhalskreft, forteller hun. 

LES OGSÅ: Disse blødningene bør du ta på alvor

De fleste celleforandringer er ikke farlige

De aller fleste celleforandringer i underlivet skyldes et HPV-virus, som smitter seksuelt. De aller fleste kvinner vil få en infeksjon i løpet av livet, og med jevnlige celleprøver kan man unngå at celleforandringene infeksjonen fører til, utvikler seg til kreft. 

Det er viktig å være klar over at celleforandringer i livmoren ikke alltid er farlige, og heller ganske vanlige. Lette celleforandringer går over av seg selv. De skal imidlertid alltid følges opp.

- Man kan ha celleforandringer uten at de utvikler seg til kreft. Av og til kan de gå tilbake spontant, for eksempel ved forandringer forårsaket av en uspesifisert infeksjon, har gynekolog Vivek Sethi ved Elavit helse og trening tidligere fortalt Kk.no.

En celleprøve kan du ta hos fastlege eller du kan bli henvist til gynekolog. Testen gjør ikke vondt, men kan være litt ubehagelig. Det hele er over på få minutter. 

LES OGSÅ: Dette bør du alltid sjekke hos gynekologen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer