Friluftsliv og psykisk helse

- I naturen skjer terapien nesten automatisk

- Det virker som om naturen hjelper oss tilbake til oss selv, sier Johanne S. Refseth, kjent som «Psykolog med sovepose». Stadig mer forskning viser at det å være ute i naturen gjør oss sprekere — også psykisk.

PSYKOLOG MED SOVEPOSE: - Når vi er ute, blir det lettere å identifisere følelsene våre og vi blir roligere. Det skjer helt automatisk, sier psykolog Johanne S. Refseth. Hun mener det ligger mye god folkehelse i helt vanlig friluftsliv. Foto: Privat
PSYKOLOG MED SOVEPOSE: - Når vi er ute, blir det lettere å identifisere følelsene våre og vi blir roligere. Det skjer helt automatisk, sier psykolog Johanne S. Refseth. Hun mener det ligger mye god folkehelse i helt vanlig friluftsliv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Når du er blitt 50-60 år, skjer det gjerne mange store forandringer i livet. Ungene flytter ut, og du får mer tid. Det er faktisk et ideelt tidspunkt for å starte med friluftsliv.

Det sier psykolog Johanne S. Refseth, kjent for bloggen, instagramkontoen og nå også boka «Psykolog med sovepose». Siden boka kom ut ved påsketider har den tronet øverst på bestselgerlistene i uke etter uke. Kombinasjonen av psykologi og friluftsliv har åpenbart truffet godt hos oss nordmenn. Kan det være fordi hun setter ord på det veldig mange av oss har merket, nemlig at vi får det bedre når vi er mye ute?

- Når vi er ute får vi lavere blodtrykk og lavere puls, vi slapper mer av og har mindre stress i kroppen. Men det skjer også mye positivt som er vanskelig å måle, sier hun.

Følelsene som kompass

Det positive som er vanskelig å måle, og som Refseth mener er avgjørende for hvordan vi har det, er rett og slett at vi får bedre tilgang til følelsene våre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer