Menstruasjon

I Skotland er det nå gratis å ha mensen

Landet har gjort alle sanitærprodukter knyttet til menstruasjon kostnadsfritt.

MENSEN: Skotland er først ut i verden med å gjøre mensartikler gratis og tilgjengelig for alle. Når er det Norge sin tur? FOTO: NTB
MENSEN: Skotland er først ut i verden med å gjøre mensartikler gratis og tilgjengelig for alle. Når er det Norge sin tur? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble det kjent at Skotland, som det eneste landet i verden, har gjort alle mensartikler gratis for alle. Bind, tamponger og truseinnlegg skal være helt kostandsfritt og tilgjengelig for alle - på bland annet skoler og universiteter.

Det var et enstemmig skotsk parlament som vedtok lovforslaget, og de omtaler det som «et banebrytende lovforslag», skriver avisa The Herald.

– Jeg er stolt over å ha stemt for dette banebrytende lovforslaget, som gjør Skottland til det første landet i verden som tilbyr gratis menstruasjonsprodukter for alle som trenger det. Viktig politikk for alle kvinner og jenter, skriver førsteminister Nicola Sturgeon på Twitter tirsdag kveld.

Også politikerne i landet, Det skotske nasjonalistpartiet SNP, feiret på Twitter. Endelig hadde de vedtatt et lovforslag som skal få en slutt på «mensfattigdom»:

En nødvendighet

- Dette er ikke en luksus, det er en nødvendighet, har partiet skrevet.

I mange land er det nemlig et gjennomgående problem at jenter og kvinner som ikke har råd til å kjøpe nødvendige sanitærprodukter når de har perioden sin, og velger derfor å bli hjemme fra skole og jobb de dagene i måneden når de har mensen.

Dette ønsket Skotland å få slutt på nå, og i går trådte det i kraft - etter en fire år lang kamp.

2280 dager med mensen

Tilbake i 2015 skrev KK en sak om hvor mye norske jenter og kvinner egentlig bruker på å ha mensen i løpet av livet. Resultat: Ikke rent lite.

I gjennomsnitt har vi mensen fra vi er 13 til 51 år gamle, og normalt sett kommer mensen hver 28. dag. Regner man det sammen gjennom alle årene hvor man er kjønnsmoden, betyr det at gjennomsnittskvinnen har 456 menstruasjoner gjennom livet - og i 2280 dager (hvis man blør i fem av gangen).

Når vi legger sammen kostnadene for bind, tamponger og truseinnlegg i dette regnestykket, ender vi opp med 27 823,11 kroner i løpet av et «liv». 732 kroner i året. Disse resultatene er fra 2015, så legg gjerne på noen kroner for å få 2020-summen av menstruasjonene.

- Betale for å blø?

Debatten om å gjøre mensartiklene i Norge har også pågått over flere år. En rekke ungdommer har brukt stemmen sin for å få dette frem. Karina Liknes (16) skrev i Aftenpostens Si D-spalte at bind og tamponger bør deles ut på samme måte som kondomer.

Hun mener at det skaper større usikkerhet rundt menstruasjon når nødvendige artikler ikke blir delt ut på helsestasjoner. Også en annen ung kvinne, Ruth Reiering (17), skrev stilte spørsmålet i samme spalte tidligere i år: «Hvorfor må jeg betale for å blø?»

«Jenter og kvinner bør ikke bli straffet for å blø, verken økonomisk eller sosialt. Det skal være mulig å menstruere uten å skamme seg over det, eller føle seg ukomfortabel når man snakker om det – å ha mensen er ukomfortabelt nok. Innfører Norge gratis sanitærprodukter, vil dette fjerne stigmaet og normalisere menstruasjon», skriver hun videre i innlegget.

Om og eventuelt når dette kan skje i Norge, er uvisst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer