Trening

- I store kjeders budsjetter kan hele overskuddet være basert på støttemedlemmer

Her er tipsene som kan gjøre det lettere å trene regelmessig hele året.

FAST AVTALE: Faste avtaler bryter vi ikke så ofte som løse planer om å trene, derfor anbefaler Ravlo at du skaffer deg en PT eller en treningspartner. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
FAST AVTALE: Faste avtaler bryter vi ikke så ofte som løse planer om å trene, derfor anbefaler Ravlo at du skaffer deg en PT eller en treningspartner. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du at det virker som alle andre er så flinke til å komme seg på trening, mens du synes det er slitsomt bare å pakke treningsbagen? Det er jo ikke det at du aldri trener, du var jo flink i et par uker i mai, også i januar da. Men du sliter liksom med kontinuiteten.

Slapp av, du er ikke alene. Det er ganske mange av oss som kan være litt av og på med treninga, men likevel betaler vi i dyre dommer for treningsmedlemskapet vi sjeldent bruker.

En undersøkelse utført av TNS Gallup i 2012 viste nemlig at 15 prosent av oss nordmenn er støttemedlemmer.

– I store kjeders budsjetter kan hele overskuddet være basert på støttemedlemmer. Støttemedlemskap er kjedenes fortjeneste, sier Inge Thomas Ravlo, ernærings- og treningsfaglig ansvarlig for StudioDay-kjeden, til KK.no.

LES OGSÅ: Slik effekt har trening på kroppen

Trener gjennomsnittlig en gang i uken

Bjørn Maaseide, norgessjef i Sats Elixia kan ikke gi oss noen tall på hvor mange medlemmer de har som er inaktive, men sier at det er viktig at medlemmene faktisk trener.

– Sats Elixia har cirka 425.000 medlemmer i Norden og cirka 190.000 medlemmer i Norge. I snitt trener våre medlemmer en gang i uken, mange trener mer enn dette og det varierer med henhold til til sesong og andre ute/inne aktiviteter, sier han til KK.no. 

Mangel på motivasjon og treningslyst fører ofte til at man melder seg ut av treningssenteret, derfor ønsker sentrene naturlig nok å holde treningslysten oppe. 

LES OGSÅ: Denne bør du bruke på treninga

SOFASLIT: Du hadde i hvert fall tenkt at du skulle trene i dag, men du tar det "i morgen". Foto: Shutterstock / MilanMarkovic78
SOFASLIT: Du hadde i hvert fall tenkt at du skulle trene i dag, men du tar det "i morgen". Foto: Shutterstock / MilanMarkovic78 Vis mer

– En kunde som trener slutter ikke. For hele bransjen er utfordringen at 25 prosent slutter i løpet av et år. Nå er det riktignok noe frafall man må regne med på grunn av at noen er studenter og kanskje flytter til andre byer. Men vi regner at det er cirka 10 prosent av frafallet som vi må jobbe med for å holde motivasjonen oppe, forklarer Maaseide. 

Han forteller at de ønsker å spille en viktig rolle for helsen og livskvaliteten til mennesker i Norden, og at de derfor tilbyr alle nye medlemmer en introduksjon med en personlig trener for å komme i gang. Og i år viser tallene at de har hatt lavere frafall enn de hadde i fjor.

– Vi ønsker å hjelpe våre medlemmer til å trene også utenfor sentrene, ved å tilby et bredt utvalg av digitale verktøy. I den forbindelse har vi nå lansert Online Training og håper å motivere til økt aktivitet hos nordmenn, sier han.

LES OGSÅ: Får du ikke resultater av treningen din?

Slik får du opp treningsmotivasjonen

Så hvordan kan du selv få opp motivasjonen? Inge Thomas Ravlo foreslår at du begynner å planlegge når du skal trene og gjerne markerer det i kalenderen eller legger det på telefonen. Alt som kan minne deg på at du ønsker å trene mer vil hjelpe. 

– Du kan få deg en personlig trener (PT) eller ha en treningspartner for å få bedre utnyttelse av ditt medlemskap. Faste avtaler bryter vi ikke så ofte som løse planer om å trene. Det blir mer effektivt også, sier Ravlo.

Han anbefaler også at du setter deg et realistisk mål, for eksempel to ganger per uke. La alt over det bli en bonus.

– En av tingene som knekker oss er at vi planlegger mer enn vi får til. Dette går ut over selvtilliten og så havner du lett i en nedadgående spiral som gir mindre og mindre trening over tid, forklarer han og legger til at du også bør lære deg å trene effektivt.

FAST AVTALE: Faste avtaler bryter vi ikke så ofte som løse planer om å trene, derfor anbefaler Ravlo at du skaffer deg en PT eller en treningspartner. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
FAST AVTALE: Faste avtaler bryter vi ikke så ofte som løse planer om å trene, derfor anbefaler Ravlo at du skaffer deg en PT eller en treningspartner. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

LES OGSÅ: Hva gjør du egentlig på treningssenteret?

Normalt sett utgjør pauser to tredjedeler av tiden på treninga. Snu det rundt og du får gjort det samme på 20 minutter som du ellers gjorde på 60 minutter. 

– Uten pauser får du også kardio ut av styrketreningen, siden pulsen blir mye høyere. Det blir også lettere å skvise inn flere treninger i tidsklemma. Det er gjort mange gode studier på dette. Tre ganger 20 minutt effektiv trening i løpet av en uke gir tre ganger så god effekt som én ganger 60 min, påpeker Ravlo.

Her er en kort oppsummering av hans forslag til metoder for å unngå støttemedlemsfellen:

  • Planlegg og noter i dagbok/kalender når du skal trene.
  • Tren med noen, da er terskelen mye større for å avlyse.
  • Tren så tidlig at ingen møter eller annet uforutsett rekker å komme i veien.
  • Tren med PT, enten fast eller innimellom. Det motiverer og effektiviserer og ikke minst forplikter.

Maaseide, som har lang erfaring som profesjonell idrettsutøver, har også et tips til hvordan man kan holde kontinuitet gjennom året. Selv pleier han å gi seg selv tillatelse til å ta en liten pause i treningen tre ganger i året – for eksempel en pause i påsken, en liten pause på sommeren og en pause i julen. Dette er en taktikk han tror kan hjelpe andre også.

– Hvis en som ikke har trent mye tenker at det er lov til å starte og stoppe tre ganger i året, så kan det bli lettere å fortsette treningen året gjennom. I stedet for å presse seg selv i starten og så gi opp totalt, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer