Paracet

Ibux og Paracet: vet du forskjellen?

Mange bruker smertestillende «feil». Visste du for eksempel at hodepinetabletter kan gi mer hodepine?

SMERTESTILLENDE: Vet du forskjellen på Ibux og Paracet? De fleste av oss vet nemlig ikke hvilke smertestillende som skal tas når.  Foto: Shutterstock / NorGal
SMERTESTILLENDE: Vet du forskjellen på Ibux og Paracet? De fleste av oss vet nemlig ikke hvilke smertestillende som skal tas når. Foto: Shutterstock / NorGal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange ganger har du ikke diskutert med venninnene hvilke tabletter som skal tas til hvilke smerter? Er det Ibux som hjelper mot mensensmertene og Paracet mot hodepine? Eller er det motsatt? Kanskje kom dere frem til at det er en kombinasjon av begge tablettene som gir best effekt. Mest sannsynlig det sistnevnte, eller hva? 

De fleste av oss vet ikke helt forskjellen på de forskjellige smertestillende tablettene, og bruker dem derfor som oftest feil. Men visste du at feilbruk av smertestillende faktisk kan gjøre smertene enda verre?

LES OGSÅ: Sannheten om smertestillende

– Legemidler er ikke sukkertøy, og de må derfor brukes med fornuft. Har man en eller annen plage bør man alltid gjøre andre tiltak først, forteller Tove Ytterbø, leder av Norges Farmaceutiske Forening, og legger til: 

- Ved hodepine bør man for eksempel drikke vann og/eller hvile først før man tar legemidler. Hjelper ikke det kan hodepinetabletter være til god hjelp, men vær oppmerksom på at hyppig bruk av hodepinetabletter kan gi mer hodepine. Det samme gjelder feber. Feber setter fart i immunforsvaret ditt, som bekjemper bakterier og virus, så det beste er om du kan unngå å ta febernedsettende og heller holde deg i sengen.

- Inneholder to forskjellige virkestoffer

Men noen ganger er det ikke nok å drikke vann og slappe av, og da kan legemidler i form av tabletter være et godt alternativ. Det er da viktig å vite forskjellen på de forskjellige smertestillende tablettene, for ikke å gjøre vondt verre.

- Det er mange ulike merker som inneholder ibuprofen, som blant annet Ibux, og paracetamol- som blant annet Paracet. Paracet og Ibux er to konkrete merkevarer som har blitt selve begrepene på smertestillende, men det er mest korrekt å bruke paracetamol og NSAIDs, som er en gruppe legemidler med samme virkning, sier Ytterbø.

Hun forklarer at legemidler med ulike navn kan inneholde de samme virkestoffene og at det er viktig å merke seg dette så man ikke tar dobbelt opp. Ytterbø forteller også at Ibux og Paracet inneholder ulike virkestoffer.

- Virkestoffene har ulike måter å virke på i kroppen, noe som fører til at de kan gi forskjellige bivirkninger. De reagerer også ulikt om de tas sammen med andre legemidler. Derfor kan ikke alle bruke NSAIDs eller paracetamol, sier hun og fortsetter:

- Siden det er flere forskjellige virkestoffer kan man heller ikke sammenligne styrken mellom for eksempel paracetamol 500 mg og ibumetin 200 mg.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

– Velg tabletter ut i fra smerten

Men hvilken tablett bør man egentlig bruke når? Farmasøyt Anne Margrethe Aldin Thune forteller at det er spesielt viktig å velge tabletter ut i fra hva smerten skyldes, og ikke hva man har tilgjengelig der og da.

- Hva hver enkelt person skal velge, er det ikke lett å gi noe entydig svar på. Generelt kan man si at valg av smertestillende middel ofte henger sammen med hva smerten kommer av og hvor lenge man har hatt den, sier Aldin Thune og fortsetter:

- Paracetamol vil i de fleste tilfeller være førstevalget mot lette smerter for de aller fleste av oss, ved for eksempel vondt i hodet. Ibuprofen anbefales ved muskel-og leddsmerter fordi dette stoffet virker litt annerledes på smerte enn paracetamol gjør. Ved smerter i forbindelse med for eksempel influensa, vil man ofte anbefale paracetamol igjen, mens ibuprofen kan virke bedre ved ryggvondt.

LES OGSÅ: Vil fjerne Paracetamol fra svenske butikkhyller

Selv om man kan bruke dette som en tommelfingerregel anbefaler likevel Aldin Thune at man rådfører seg med lege eller et apotek hvis man er i tvil.

- Langvarige og sterke smerter skal alltid diskuteres med lege. Vondt i magen kan være så mangt, og her bør man avklare hva smerten skyldes før man anbefaler smertelindring. Menstruasjonssmerter bør for eksempel behandles annerledes enn omgangssyke eller luftsmerter.

Ikke alle kan ty til Ibux og Paracet

Både Aldin Thune og Ytterbø anbefaler også at man rådfører seg med lege eller farmasøyt dersom man har andre tilstander eller bruker andre legemidler. Det er nemlig slik at ikke alle kan eller bør bruke Ibux eller Paracet, selv om det føles ut som at hodet holder på å sprenge eller magen sier stopp – noen mennesker burde faktisk holde seg helt unna!

- Det er viktig å vite at ikke alle kan bruke Ibux og Paracet på grunn av andre tilstander de har eller andre medisiner de bruker. Har man kroniske sykdommer eller bruker andre legemidler bør man rådføre seg med farmasøyt først før man tyr til tablettene, sier Aldin Thune.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

Hun advarer også mot å kombinere ulike legemidler uten å ha diskutert dette med en fagperson på forhånd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer