Allergi Ibux

Ibux og penicillin holdt på å koste Elise livet

– Jeg håper min historie kan føre til at flere blir oppmerksomme på lignende reaksjoner og at de kontakter lege så fort som mulig.

Publisert
Sist oppdatert

Betennelsesdempende og smertestillende medisiner er blant de mest solgte legemidlene i Norge og selges i dag reseptfritt både i butikker og på apotek.

Men selv om dette i utgangspunktet er harmløse legemidler, kan de for noen få katastrofale konsekvenser.

Elise Mjelstad (33) fikk som 20-åring en så alvorlig allergisk reaksjon at hun måtte legges i kunstig koma.

– Jeg håper min historie kan føre til at flere blir oppmerksomme på lignende reaksjoner og at de kontakter lege så fort som mulig, sier hun.

Elise forteller til KK at det hele startet med en lei bihulebetennelse. Etter noen dager uten bedring, oppsøker hun legevakten hvor hun får utskrevet penicillin og beskjed om at hun også kan ta Ibux mot smertene.

Men da hun tre dager senere møter opp til time hos fastlegen, er tilstanden betydelig forverret. Hun føler seg slapp, lyssky og har begynt å få utslett i ansiktet og på brystet. Det har også poppet opp blemmer i munnen og hun opplever at huden på leppene går i oppløsning.

Fastlegen tar en CRP, det vil si en blodprøve for å finne ut om kroppen har en betennelse. Da denne ikke er nevneverdig høy blir Elise sendt hjem igjen med beskjed om at det hele nok vil å gå over av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer