Hodepine:

Ida Kristin (31) trodde hun bare hadde hodepine. Så fikk hun den alvorlige diagnosen

- Jeg vil ikke gruble for mye på fremtiden.

HODEPINE: - Jeg har aldri kjent noe slikt i hele mitt liv, sier Ida Kristin til KK. Foto: privat.
HODEPINE: - Jeg har aldri kjent noe slikt i hele mitt liv, sier Ida Kristin til KK. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Jeg har så vondt i hodet, jeg føler meg virkelig ikke bra, sier Ida Kristin Franksdottir (31) og legger seg ned i sengen ved siden av samboeren sin.

Det er ikke uvanlig at Ida Kristin har vondt i hodet. Med en travel jobb som sykepleier på akuttmottaket opplever hun ofte spenningshodepine. Hverken hun eller samboeren tenker derfor over at noe er veldig annerledes denne dagen.

På det tidspunktet hadde de ingen anelse om at Ida Kristin snart ville få en livstruende diagnose som kom til å snu opp ned på absolutt alt.

Trodde det var spenningshodepine

Hele livet har Ida Kristin fra Trondheim vært plaget med hodepine. Hun er småbarnsmor og har en hektisk jobb som sykepleier, og er vant til at hodepinen kommer og går.

De siste årene har hun også kjent på panikkanfall, vært slapp og trøtt, og har ikke hatt nok overskudd til sin datter på 3 år. Det har ført til mye dårlig samvittighet.

«Jeg har sikkert en svulst i hjernen», har Ida flere sagt som en spøk til til familie og venner, men alle har bare avfeid det som usannsynlig. Hodepinen har tross alt ikke vært til stede hele tiden, og hun har i perioder følt seg mye bedre.

«Det er sikkert ikke noe alvorlig», har hun sagt til seg selv.

Derfor tok det lang tid før hun skjønte at smertene kanskje skyldtes noe livstruende.

SMÅBARNSMOR: Her er Ida Kristin sammen med moren og datteren. Foto: privat.
SMÅBARNSMOR: Her er Ida Kristin sammen med moren og datteren. Foto: privat. Vis mer

Mer og mer smertestillende tabletter

To uker før påske, i mars 2023, fikk Ida igjen en intens hodepine på jobb. Siden hun er så vant til å ha vondt i hodet, tenkte hun at det kom til å gå over. Hun prøvde en rekke ulike smertestillende tabletter for å komme seg gjennom dagen, men ingenting hjalp.

Hver eneste lille bevegelse gjorde vondt, og det var smertefullt å reise seg, nyse, gå på do og snu seg.

- Flere ganger i løpet av dagen kom det en smertebølge over meg som var helt hinsides vond. Jeg har aldri kjent noe slikt i hele mitt liv. Det begynte bak i hodet og brettet seg på en måte rundt hele hodet. Det føltes som om hodet brant og at nåler strammet seg rundt meg. Jeg skjønte ingenting, forklarer Ida Kristin åpent til KK.

Av fastlegen fikk hun migrenemedisin og smertestillende. De neste ukene kom smertene tilbake flere ganger, og hun prøvde sterkere og sterkere smertestillende for å dempe det verste.

Flere ganger kastet hun opp av den voldsomme hodepinen, men hun fikk ingen svar på hva som feilet henne.

STERKE SMERTER: - Legen sa at jeg måtte opereres så fort som mulig, sier Ida Kristin til KK. Foto: privat.
STERKE SMERTER: - Legen sa at jeg måtte opereres så fort som mulig, sier Ida Kristin til KK. Foto: privat. Vis mer

"Du har en svulst i hjernen"

15. juni 2023 ble hun endelig innlagt på sykehuset etter å ha snakket med en nevrolog.

- Jeg ble innlagt på akuttmottaket, som er min egen arbeidsplass, og det ble tatt CT av hodet mitt. Etterpå sa legen "Du har en svulst i hjernen". Jeg husker ikke hva jeg tenkte eller hvordan jeg reagerte, men jeg ringte samboeren min og foreldrene mine, og vi gråt mye, forteller Ida Kristin.

Samboeren hennes kom til sykehuset så fort han kunne, og det ble bestemt at Ida skulle legges inn.

- Legen spurte om det var greit at de tok MR-bilde av ryggen min også, og da skjønte jeg at de ville sjekke om det var spredning. Ofte er det spredning fra svulster andre steder i kroppen som fører til svulst i hjernen. Heldigvis var bildene av ryggen min fine, forklarer hun.

SVULST: CT-bildene viste at Ida Kristin hadde en svulst i hjernen. Foto: privat.
SVULST: CT-bildene viste at Ida Kristin hadde en svulst i hjernen. Foto: privat. Vis mer

Ble operert i all fast

Den første natten på sykehuset hadde Ida Kristin så vondt at hun ikke visste hva hun skulle gjøre. Hun svettet, gråt og kastet opp.

- Da nevrokirurgen kom inn og så meg, sa han at jeg må opereres så fort som mulig fordi han var redd for at trykket i hodet mitt var for høyt. Jeg spurte om han mente i løpet av dagen, siden det ofte er litt ventetid, men han svarte at jeg må opereres NÅ, forteller hun.

Deretter gikk det fort, hun fikk en ispose på hodet og ble lagt på operasjonsbordet.

- Da jeg våknet var mesteparten av svulsten borte, så det var en vellykket operasjon. Svulsten var 8 cm stor, og jeg fikk vite at det var kreft, sier hun.

Det Ida Kristin har trodd at var panikkanfall, fikk hun vite at egentlig har vært epileptiske anfall på grunn av svulsten. De er helt borte etter operasjonen.

- Etter operasjonen har jeg heller ikke hatt vondt i hodet en eneste gang, og det er veldig godt, sier hun.

Opptatt av å se fremover

- Nå er jeg i gang med kreftbehandling, cellegift og stråling. Det viktigste for meg nå er å se fremover, tenke positivt og håpe på det beste. Jeg skal snart ha fire uker pause fra behandlingen, før jeg skal i gang med ett år med cellegift, sier hun.

Om noen måneder skal Ida Kristin ta nye MR-bilder for å se hvordan den første behandlingen har gått.

- Alle spør om hvordan jeg egentlig har det, men for meg er det viktig å være optimistisk. Jeg har det greit, og vil ikke gruble for mye på fremtiden, sier Ida Kristin.

Hun er positiv og kan ikke gjøre noe annet enn å leve så godt hun kan, og fokuserer på å være en god mamma og samboer.

- Du må ikke synes synd på meg, det hjelper ikke. Jeg vil tenke positivt og se fremover, sier hun med et smil.

KREFTBEHANDLING: - Nå er jeg i gang med kreftbehandling, cellegift og stråling. Det viktigste for meg nå er å se fremover, sier Ida Kristin. Foto: privat.
KREFTBEHANDLING: - Nå er jeg i gang med kreftbehandling, cellegift og stråling. Det viktigste for meg nå er å se fremover, sier Ida Kristin. Foto: privat. Vis mer

Dette er de vanligste symptomene

- Hva er vanlige symptomer på hjernesvulst?

- Epileptiske anfall er ofte det første symptomet hos mange med hjernesvulst. Hodepine, kvalme og brekninger er vanlig. I starten kan symptomene være vage og variere fra dag til dag.

Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til KK.

Hvis svulsten ligger nær hypofysen, vil man merke hormonforstyrrelser siden hypofysen produserer en rekke hormoner.

Man kan også få taleproblemer, hukommelsesvansker, lammelse, svimmelhet og balansevansker. Disse symptomene oppstår gradvis og forverres over tid.

- Det er viktig å huske på at selv om alt dette kan være symptomer på hjernesvulst, så kan det også være symptomer på helt andre og langt mindre farlige sykdommer. Vårt råd er derfor å gå til legen for å la dem vurdere hvis ikke plagene går over etter tre uker, sier Stenstadvold Ross.

I 2022 fikk 988 nordmenn kreft i hjernen eller sentralnervesystemet, 456 menn og 532 kvinner.

Når svulsten er godartet, er det over 96 prosent som lever fem år etter diagnosen. Dersom svulsten er ondartet, er det 27 prosent av mennene og 32 prosent av kvinnene som fortsatt lever etter fem år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer