Treningsutfordring

Ida trente magen fem minutter daglig i 30 dager. Slik ble resultatet!

- Bare fem minutter per dag, det må gå bra, tenkte jeg. Allerede dag én, angret jeg.

CORE-TRENING: KK-journalist Ida Bergersen testet en core-challenge, hvor målet var å gjøre de samme fem øvelsene hver dag i 30 dager. Foto: Tor Einar Helgestad
CORE-TRENING: KK-journalist Ida Bergersen testet en core-challenge, hvor målet var å gjøre de samme fem øvelsene hver dag i 30 dager. Foto: Tor Einar Helgestad Vis mer
Publisert

Å ha en sterk kjernemuskulatur (core) er viktig – du bruker sannsynligvis kjernemuskulaturen mye mer enn du er klar over. Sterk kjernemuskulatur kan redusere risiko for skader, i tillegg til å forebygge smerter i rygg, nakke og skuldre. Litt core-trening i løpet av en uke, bør man derfor ikke sluntre unna.

Men husk: Dersom du ikke har synlige magemuskler, betyr ikke det at du har svak kjernemuskulatur. Kjernen kan være knallsterk, uten at sixpacken buler.

En februardag jeg var på vei ut av kontoret, spurte en kollega om jeg kunne tenke meg å teste en core-utfordring. Hun sa at det var fem øvelser jeg skulle utføre hver dag, i 30 dager. Jeg tenkte at fem minutter daglig umulig kan være så ille, så jeg sa ja uten å tenke meg om.

Utfordringen er hentet fra Women’s Health.

Dette er de fem øvelsene (se video nederst i artikkelen)

1. Plank up-downs

Ida trente magen fem minutter daglig i 30 dager. Slik ble resultatet!
Start i plankeposisjon, og senk deg ned til albuene, før du går tilbake til høy planke. Ryggen skal være rett.
Start i plankeposisjon, og senk deg ned til albuene, før du går tilbake til høy planke. Ryggen skal være rett. Vis mer

2. Supermans

Løft både armer og bein strakt ut, og hold dem der, så høyt du klarer. Hold blikket ned i gluvet for å ikke belaste nakken.
Løft både armer og bein strakt ut, og hold dem der, så høyt du klarer. Hold blikket ned i gluvet for å ikke belaste nakken. Vis mer

3. Sideplanke (25 sekunder på hver side)

Hold en rett sideplanke, før du bytter til andre siden.
Hold en rett sideplanke, før du bytter til andre siden. Vis mer

4. Hollow body hold

Armer og bein skal være så strake som mulig - og holdes så lavt mot gulvet som du klarer, uten at du er borti gulvet.
Armer og bein skal være så strake som mulig - og holdes så lavt mot gulvet som du klarer, uten at du er borti gulvet. Vis mer

5. Bear crawls

Krabb frem og tilbake, og senk knærne så langt ned mot gulvet som du klarer.
Krabb frem og tilbake, og senk knærne så langt ned mot gulvet som du klarer. Vis mer

Hver øvelse skal man gjøre uten pause i 50 sekunder. Du har 10 sekunder pause, før neste øvelse.

Slik gikk det

Dag 1 - overraskende slitsomt

Jeg begynte på utfordringen 23. februar. Det første jeg har notert er følgende: Det er de lengste 50 sekundene i mitt liv. Og da mener jeg spesielt øvelse nummer fire: Hollow body hold. Verdens verste øvelse, eller? Jeg hadde ikke sjans til å holde strake, lave bein, mens armene var strake over hodet. Jeg holdt ut i fem sekunder, maks. Beina måtte pent bøyes til en 90 graders-vinkel, ja. Tungt var det uansett.

Det skal sies at jeg begynte med denne utfordringen etter en beinøkt, så siste øvelse, bjørnekrabbingen, tok livet av lårene mine først og fremst.

Samboeren min ble med som støtte. Sitat: «Jeg kjenner det i muskler jeg ikke visste jeg hadde».

Jeg ble ekstremt overrasket – det var mye tyngre enn jeg hadde trodd! Det virker liksom så enkelt og greit, men de neste 29 dagene blir vonde kjenner jeg. Jeg angret umiddelbart på at jeg sa ja til dette.

Dag 7 - anger

Jeg angrer fortsatt.

Dag 10 - hvem plukket ut disse øvelsene?

Disse øvelsene er stort sett det minst lystbetonte jeg gjør i løpet av en dag. Jeg trener ofte med søsteren min, så hver gang vi skal trene, tvinger jeg henne til å gjøre disse øvelsene med meg. Hun er lite fornøyd.

Jeg begynner å lure: Er disse øvelsene plukket ut for å være mest mulig jævlige? Hollow body hold er fortsatt helt ekstremt tungt, og jeg har ikke sjans til å holde ut i posisjonen man egentlig skal være i, i 50 sekunder! Man skal jo også ha korsryggen i gulvet, og da er det ikke mulig å holde beina både strake og lave, i tillegg til å ha armene over hodet. I alle fall ikke mer enn noen få sekunder.

Dag 15 - en mental kamp

Jeg trodde dette skulle bli morsommere desto lenger jeg holdt på, men det er faktisk totalt motsatt. Jeg kjenner at øvelsene på sett og vis går bedre (unntatt hollow body hold), men jeg er så drittlei av de samme fem øvelsene. Det er en mental kamp, først og fremst.

Jeg prøver å fortelle meg selv at det kun er fem minutter, så det går jo greit, men likevel: Jeg gruer meg litt hver gang. Kanskje jeg er inne i en dårlig periode. Men jeg skulle gjerne ha byttet ut noen av øvelsene.

Favoritten er sideplanke. Den går som smurt. Plank up-downs er fortsatt fæl de siste 20 sekundene, men superman går også mye lettere. Bear crawl er fremdeles mest vond for fremside lår. Ikke minst ser man jo helt tilbakestående ut. Jeg tror jeg har mistet det litt, for her om dagen sto jeg, midt på gulvet, på et stappfullt SATS-senter en mandag ettermiddag, og krabbet frem og tilbake de 50 sekundene, typ oppå andre mennesker, uten å nøle. Det ser ikke bra ut, det gjør ikke det.

Dag 20 - to pausedager, med påfølgende straff

Heldigvis er jeg godt over halvveis. Gøy å kjenne at jeg blir litt sterkere.

To av dagene har jeg hatt pause, men jeg har ikke jukset (jeg anser det ikke som juks, i alle fall), for da har jeg tatt øvelsene to ganger etter hverandre, dagen etter. Det må være lov (ja, disse to dagene har jeg vært fyllesyk og ubrukelig. Men da blir det straff påfølgende dag).

Dag 24 - endelig en fordel

I dag var jeg på ABSolution på SATS, en 30 minutters gruppetime med fokus på nettopp kjernemuskulatur. Jeg har ikke vært på denne timen på flere måneder, men det gikk veldig fint. Det må jo være takket være denne challengen.

Dag 28 - snart i mål

For første gang føler jeg på et snev av glede. Og nei, det er ikke fordi jeg får til alle øvelsene ekstremt bra. Det er kun fordi jeg vet at dette er tredje siste gang jeg skal gjøre disse fem øvelsene.

Dag 30 - oppriktig glede

Siste dag! Jeg er oppriktig glad. Og ja, jeg føler at jeg har blitt noe sterkere, faktisk. Øvelsene går jo lettere enn de gjorde på dag én, men jeg er fortsatt langt unna en perfekt hollow body hold. Resten får jeg til.

Før og etter

Da jeg skulle ta bilder for å se om det faktisk ga resultater, fant jeg selvfølgelig speilet i leiligheten som har den mest flatterende belysningen, og hvor både før- og etterbildet vil være helt likt. Jeg har lest at lyset er mest flatterende når det kommer fra siden, så jeg måtte jo stille meg der, om magemusklene skulle titte frem i det hele tatt.

BITTELITEN EINDRING? Jeg håper virkelig jeg har fått et gram mer muskler etter denne utfordringen. Foto: Privat
BITTELITEN EINDRING? Jeg håper virkelig jeg har fått et gram mer muskler etter denne utfordringen. Foto: Privat Vis mer

Er det en bitteliten endring å se, eller? Med tanke på hvor kjedelig dette har vært, skulle det bare mangle. Jeg hadde ikke turt å håpe på synlige resultater, så det er jo litt morsomt at man kan se noe, om man legger godviljen til.

Jeg liker utfordringer, men med så lite variasjon, blir det ikke så veldig gøy. Men jeg er samtidig glad for at jeg fullførte, og det er godt å kjenne seg litt sterkere.

Om du er klar for en mental kamp (og sterkere kjerne) – kjør på!

Er det egentlig nyttig?

For å vite om denne utfordringen egentlig er hensiktsmessig, spør jeg Desiree Andersen, også kjent som FitFocus, som er personlig trener og kostholdsveileder.

- Som med all trening er det like viktig å restituere musklene som å belaste dem for å bli sterkere. Derfor vil ulempe nummer én med denne typen utfordring være at musklene ikke får hvile. Ikke bare gjør dette at effekten av treningen blir dårligere, det gjør også at man etter hvert kan utføre øvelsene feil og få vondt, sier Andersen.

Hun forteller at core er delaktig i alle bevegelser vi gjør, både i hverdagen og under trening.

- En sterk core er derfor viktig både for å kunne prestere bra på trening, og for å ha en kropp som fungerer optimalt i hverdagen.

- Hvor ofte bør man trene kjernemuskulaturen?

- En tommelfingerregel er at man burde trene alle kroppens muskler minst to ganger i uken for at de skal bli sterkere. Men det er samtidig viktig å huske at all trening er bedre enn ingen trening. Altså er det bedre å trene én gang, enn å ikke trene i det hele tatt, sier Andersen.

TRENE CORE: KK-journalist Ida Bergersen, testet fem øvelser, totalt fem minutter hver dag i 30 dager: Dette er de fem øvelsene, hvor hver enkelt øvelse skal utføres i 50 sekunder, med 10 sekunder pause mellom. Video: Tor Einar Helgestad Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer