Ikke all overvekt gir samme risiko

Risikoen for hjerte- og karsykdommer er større blant personer som er overvektige som følge av livsstil, enn hvis du genetisk har anlegg for høy BMI, viser en svensk studie.

OVERVEKTIG? Har du genetisk anlegg for høy BMI, kan risikoen for å få hjerte- og karsykdommer være lavere, enn hvis overvekten er livsstilsrelatert. Foto: NTB
OVERVEKTIG? Har du genetisk anlegg for høy BMI, kan risikoen for å få hjerte- og karsykdommer være lavere, enn hvis overvekten er livsstilsrelatert. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det viser en studie gjennomført av forskere fra Karolinska Institutet og publisert i eClinicalMedicine.

Forskerne har funnet ut at risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer varierer mye blant personer med fedme, og at livsstilsfaktorer gir langt større risiko, enn om man har genetisk disposisjon for høy BMI.

Årsaken til overvekten har betydning

Karolinska Institutet viser til en sterk økning i overvekt og fedme over hele verden de det siste tiåret, og nær en tredjedel av befolkningen er nå overvektig, noe som er alarmerende, ifølge Ida Karlsson, assisterende lektor ved avdeling for medisinsk epidemiologi og biostatistikk, Karolinska Institutet.

- Tallet er alarmerende fordi det er godt etablert at høy BMI hos middelaldrende øker risikoen for å utvikle flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer, sier Karlsson.

Samtidig viser altså deres nye studie at årsaken til overvekten også spiller inn på risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer mye blant personer med fedme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer