Kaffe:

Ikke drikk for mye av denne kaffen

Det er kjent at kaffe er bra for helsa vår, men enkelte typer kaffe bør man være forsiktig med.

KAFFE: Ufiltrert kaffe kan gi økt kolesterol, og bør derfor drikkes med omhu. FOTO: NTB Scanpix
KAFFE: Ufiltrert kaffe kan gi økt kolesterol, og bør derfor drikkes med omhu. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lenge har vi hørt at noen kopper kaffe om dagen, bare er bra for helsen. Så kom beskjeden: Helsedirektoratet advarer mot ufiltrert kaffe, fordi det kan føre til økt kolesterol.

Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som øker LDL-kolesterol, som er det kolesterolet som ikke er bra for deg.

Kolesterolet LDL har blant kaffedrikkere økt med 10 prosent på befolkningsnivå, og opptil 30 prosent hos enkeltindivider det er gjort nøyaktige studier på. Dette gjelder altså blant de som drikker ufiltrert kaffe. Filterkaffe og frysetørret pulverkaffe, kan du drikke med god samvittighet.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å drikke te

Vær obs om du drikker mye kaffe

To millioner nordmenn har høyere kolesterol enn anbefalt, viser tall fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Og ettersom nordmenn elsker kaffe, er det greit å være obs på hva slags kaffe man drikker. Men kan denne typen kaffe påvirke helsen vår på andre måter?

– Det finnes mange studier som har vist diverse negative og positive effekter utover effekten av kaffefett på kolesterol, men disse funnene er usikre, og kan ikke tillegges så sterk effekt at vi kan si det betyr noe for helsen, sier Christian A. Drevon, ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo.

Det er altså kolesterolet i kaffen som tydelig har dårlig innvirkning på helsen vår. Det kan dermed være svært viktig at helsepersonell gir råd om kaffedrikking til sine pasienter. Men som med alt annet, har mengden stor betydning.

– Dose er bestandig viktig ved spørsmål om kosthold. Jo større inntak, jo større effekt, sier Drevon.

Han får støtte av Linda Granlund, som er 2. divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

– Det finnes ikke ja- eller nei-mat i kostholdet. Spis og drikk med måte. Om du drikker mye kaffe, er det lurt å ikke drikke kokekaffe eller kaffe som ikke er filtrert, da stoffene som øker kolesterolet fortsatt er der, sier hun.

Granlund forklarer at vi har visst om dette lenge, at det er ikke ny kunnskap, men at Helsedirektoratet nylig presenterte reviderte retningslinjer og at ufiltrert kaffe da ble satt på nei-lista.

– Vi har satt inn litt flere praktiske råd og tips det er naturlig å ta med, når det gjelder kaffe og ulike typer kaffe, forklarer hun.

LES OGSÅ: Så mye kaffe er det greit å drikke

IKKE BRA FOR DEG: Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som øker LDL-kolesterol, som er det kolesterolet som ikke er bra for deg. FOTO: NTB Scanpix
IKKE BRA FOR DEG: Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som øker LDL-kolesterol, som er det kolesterolet som ikke er bra for deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kaffekapsler og presskannekaffe

Personer som har høyt kolesterol, eller som har økt risiko for hjerte-karsykdommer, bør vise ekstra forsiktighet.

– Det er hovedsakelig fete meieriprodukter og kjøtt som er vår hovedkilde til mettet fett, som er farlig for kolesterolet. Det er greit å være oppmerksom på at dette også gjelder ufiltrert kaffe, men det er ingen grunn til å være hysterisk, sier Granlund.

Det er ikke så mange som drikker kokekaffe lenger, men mange er store tilhengere av kaffekapsler og presskannekaffe, alle er kaffetyper som kan øke kolesterolet.

– Det som er positivt, er at man ofte drikker mindre kaffe når man bruker for eksempel en kaffemaskin. Før kunne man gjerne lage en hel kjele med kokekaffe, og drikke mange kopper, sier hun.

Jeg har selv en kaffemaskin hjemme, og da drikker jeg ikke tre kopper etter hverandre, noe jeg kanskje hadde gjort om jeg hadde kokt en kjele med kaffe. Inntaket blir automatisk mindre, tror hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer