SPINNER DU KOMMANDO? Da skal du være klar over at du har økt risiko for å få soppinfeksjon.  Foto: Tyler Olson - Fotolia
SPINNER DU KOMMANDO? Da skal du være klar over at du har økt risiko for å få soppinfeksjon. Foto: Tyler Olson - Fotolia Vis mer

Soppinfeksjon

Ikke dropp undertøy under treningstightsen

Å gå kommando på trening kan resultere i en ubehagelig soppinfeksjon.

Publisert

God komfort er viktig når du skal skal trene. Og da nytter det ikke med jakker som sklir opp eller tights som ikke holder seg på plass.

For komfortens (og utseendets) skyld velger mange å droppe undertøyet under tightsen når de løper - eller kanskje enda vanligere, under tightsen på spinningtimen.

Det kan nemlig bli riktig så ubehagelig og gnissete med en truse som klumper seg når du sitter på treningssykkelen, og det er få ting som er så irriterende som undertøy som sklir opp, inn eller rundt omkring på joggeturen.

Men, dropper du undertøyet under tightsen, er det fort gjort å få noen problemer i etterkant.

Ifølge ekspertene risikerer du rett og slett å løpe på deg soppinfeksjon. 

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Syntetiske materialer

– Bakterier og sopp elsker fuktig, varme miljø, sier Doerthe Brueggmann, lege og ekspert på nettstedet Healthgoesfemale.com.

REDUSERT RISIKO: Komfort er viktig, så vil du fortsette å løpe uten undertøy finnes det forholdsregler som reduserer risikoen for soppinfeksjon. Foto: len44ik - Fotolia
REDUSERT RISIKO: Komfort er viktig, så vil du fortsette å løpe uten undertøy finnes det forholdsregler som reduserer risikoen for soppinfeksjon. Foto: len44ik - Fotolia Vis mer

Årsaken til at treningstights kan gi ubehagelige underlivsplager, skyldes materialet de ofte er laget av. Svette, varme og fukt i «skjønn» kombinasjon, gir bakterier og sopp det perfekte stedet å vokse.

– Det er en dårlig idé å gå kommando under treningsklærne, mener Doerthe Brueggmann.

Sopp i underlivet oppstår når bakteriebalansen i skjeden forstyrres. De fleste kvinner får det i løpet av livet, noen oftere enn andre. Lege og gynekologisk ekspert på Lommelegen.no, Espen Gubberud, mener derfor at det spesielt er kvinner som opplever at de igjen og igjen får soppinfeksjoner, som skal være forsiktige.

– Vet du at du har lett for å få soppinfeksjon, er det en fordel å bruke undertøy, da helst bomull og stoffer som puster godt.

Dropper du trusa på trening? (Avsluttet)

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Utflod og kløe

Blank utflod er normalt og helt ufarlig, men forandrer den farge til hvit og du i tillegg klør nedentil, kan det være tegn på at du har fått en soppinfeksjon.

En soppinfeksjon er heldigvis lett å behandle. Du får kjøpt både stikkpiller og krem reseptfritt på apoteket, og symptomene skal raskt forsvinne. Husk også at det er helt normalt å ha bakterier i underlivet, du skal ha det, bare ikke for mye.

Vet du at du sjelden har problemer med sopp i underlivet og synes undertøy under løpetightsen gir ubehag, kan du fint ta sjansen og droppe det.

VELG BOMULL: Undertøy i bomull er best dersom du sliter med tilbakevennende soppinfeksjoner.  Foto: Michael Schindler - Fotolia
VELG BOMULL: Undertøy i bomull er best dersom du sliter med tilbakevennende soppinfeksjoner. Foto: Michael Schindler - Fotolia Vis mer

– De fleste vil tåle at det er litt for godt miljø for soppen en kort tid, som jo en løpetur er, sier Gubberud.

Vær da nøye med å bruke bomullsundertøy når du ikke trener, og skift til andre klær med en gang etter løpeturen, slik at «belastningen» blir minst mulig.

Lurer du på hva slags undertøy som er best under treningsbuksa? Sjekk ut disse tipsene!

LES OGSÅ: Advarer mot intimbarbering

Slik forebygger du

Det finnes også flere andre måter å forebygge soppinfeksjon på, og vil du minimere sjansen, kan det være lurt å følge disse rådene:

1. Sov naken, på den måten får underlivet luft og soppen dårligere vekstforhold.

2. Vask undertøyet ditt på minst 60 grader, slik at alle bakterier forsvinner.


3. La være å bruke sterke såper nedentil. Vask deg enten kun med vann eller med en mild spesialsåpe for underlivet.

4. Er du mye plaget, kan det som gynekolog Deirdre Nsubuga ved Gynekologklinikken tidligere har fortalt til KK.no, være verdt å kutte ned på søtsaker og gjærbakst, da noen hevder dette kan bidra til å øke sjansen for en infeksjon.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!
 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer