Kaste gamle medisiner:

Ikke gjør dette med gamle medisiner

- Kan skader naturen eller havner i feil hender, sier ekspert.

LEVER TIL APOTEK: - Gamle legemidler skal ikke kastes i søpla eller i toalettet. Det kan gjøre skade på naturen. FOTO: NTB
LEVER TIL APOTEK: - Gamle legemidler skal ikke kastes i søpla eller i toalettet. Det kan gjøre skade på naturen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kaster du utgåtte Paracet-esker i søpla? Eller kanskje du skyller en pille ned i toalettet hvis du har mistet den på gulvet? Det skal du ikke gjøre!

Utgåtte eller ubrukte legemidler skal leveres til apotek. Du bør også være klar over hvordan du oppbevarer medisinene, råder eksperter.

- Det er viktig at folk rydder i medisinene sine, oppbevarer dem på en sikker måte og leverer medisiner de vil kaste til apoteket, sier Katherine Notvik, senior kommunikasjonsrådgiver i Legemiddelverket, til KK.

- Gjør det til en vane å levere gamle legemidler til apotek

Det er mange av oss som kan bli flinkere til å kvitte oss med medisiner på riktig måte:

- Undersøkelser vi har gjort tidligere viser at rundt halvparten av befolkningen returnerer medisin de ikke trenger lenger til apotek. 17 prosent oppga at de kaster medisiner i søpla. Vi oppfordrer alle til å returnere medisiner de ikke trenger lenger til apotek, sier Notvik.

SENIOR KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Katherine Notvik i Legemiddelverket. FOTO: Statens legemiddelverk
SENIOR KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Katherine Notvik i Legemiddelverket. FOTO: Statens legemiddelverk Vis mer

- Gamle legemidler skal ikke kastes i søpla eller i toalettet. Det kan gjøre skade på naturen, bekrefter kommunikasjonssjef i Apotek 1, Kjersti S. Ofstad, til KK.

Dette gjelder spesielt legemidler som inneholder hormoner eller som påvirker bakterievekst, forklarer Ofstad. Dagens renseanlegg klarer ikke å rense bort antibiotika, smertelindrende og infeksjonshemmende medisiner.

- Gjør det til en vane å levere legemidler som ikke skal brukes til apoteket, så ordner vi med sikker og forsvarlig destruksjon.

Dette skal du ikke levere til apotek

Også Notvik forteller at medisiner som kastes i søppelet, toalettet eller vasken kan føre til uønska utslipp i vannet, spesielt i hav og innsjøer hvor det kan påvirke organismer i vannet.

- Returordningen til apotekene er en lukket sløyfe som sørger for at medisinene ikke kommer på avveie og at de destrueres på et forbrenningsanlegg, forklarer Notvik.

Gamle legemidler og legemidler som ikke skal brukes blir nemlig sortert hos apotekene, og de sørger for at de blir forsvarlig destruert.

- Noen legemidler sendes til forbrenning, mens andre behandles som spesialavfall. Slik unngår vi at legemidlene skader naturen eller havner i feil hender, forteller Ofstad.

GJØR DET TIL EN VANE: Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1 oppfordrer alle til å levere gamle legemidler til apotek for forsvarlig destruering. FOTO: Apotek 1
GJØR DET TIL EN VANE: Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1 oppfordrer alle til å levere gamle legemidler til apotek for forsvarlig destruering. FOTO: Apotek 1 Vis mer

- Er det noe vi ikke skal levere inn?

- Apotek tar ikke imot sprøytespisser eller handelsvarer som kan kasseres i kommunens ordinære renovasjonssystem. Sprøytespisser skal pakkes inn slik at andre personer ikke risikerer å bli stukket (for eksempel i kanylebøtter eller i harde plastflasker som lukkes godt) og kastes så i forbrukerens eget husholdningsavfall, forklarer Ofstad.

Hun legger til at apotek ikke kan ta imot ubrukte legemidler som innbytte for andre legemidler eller ta retur hvis man angrer på et kjøp:

- Årsaken til dette er at apotek må garantere for kvaliteten, herunder at legemidlene har blitt oppbevart korrekt fram til de blir levert ut til sluttbruker.

Rydd i medisinene

Notvik anbefaler også at vi rydder i medisinskapet. Her er hennes tips:

· Finn alt du har av medisiner

· Sorter ut medisiner du ikke bruker eller som har gått ut på dato

· Lever disse på apoteket

· Ha medisinene du skal beholde i originalpakningen

· Oppbevar alltid medisiner utenfor barns rekkevidde

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer