Løkgress

Ikke kaste gresset på den ferske løken

Det er nemlig fullt av næringsstoffer som gjør godt for kroppen.

FERSK: Visste du at løkgresset som vokser på fersk løk faktisk kan spises? Foto: Shutterstock / ppi09
FERSK: Visste du at løkgresset som vokser på fersk løk faktisk kan spises? Foto: Shutterstock / ppi09 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om løkgress? Det er kanskje ikke så rart om du ikke har det, det finnes nemlig svært lite informasjon om det på norsk. Ernæringsbiolog Lise von Krogh sier til KK.no at dersom du Googler «onion greens» på engelsk vil du finne langt mer informasjon. 

Det var slik hun kom over flere engelske og amerikanske nettsider som viste at løkgresset på den helt vanlige røde og gule kepaløken var både smakfullt og næringsrikt.

Hun tipset derfor grønnsakbonden Per Odd Gjestevang på Vang gård på Toten, om at dette var noe de burde få analysert, og sammen satte de i gang prosessen.

– Som regel blir dette gresset kuttet av før det havner i butikken for salg, kanskje fordi det har kortere holdbarhet enn selve løken, og det er mer praktisk fordi det tar mindre plass. Det er uansett få som selger slik løk med gresset på, sier hun og legger til: 

– Jeg håper at ved å ta en slik analyse vil man få en mer bevissthet rundt det, slik at det kanskje blir mer vanlig å selge løken med gresset på. Det er jo tross alt spiselig mat, og du kan bidra til redusert matsvinn

LES OGSÅ: Fem grønnsaker du bør spise hver uke

To grønnsaker i én

De sendte derfor buntløk med løkgresset på for å få analysert næringsinnholdet, og svaret var svært postivt.

– Næringsinnholdet på selve løk-knollen og på det grønne gresset er forskjellig. Dette betyr at du får verdien av to grønnsaker i én og samme grønnsak, fordi de inneholder ulike næringsstoffer, forteller von Krogh.

Løkknollen er først og fremst en fiberkilde, mens løkgresset viste seg å være rik på fiber, vitamin C og B-vitaminet folat, i tillegg til å være en kilde til vitamin K og kalium. Trolig er det også en god vitamin A-kilde, men de venter fremdeles på analyser som bekrefter dette. 

– Det er mange fine næringsstoffer her, så gresset er svært sunt. Folat er for eksempel noe det anbefales at kvinner får i seg mer av i forbindelse med svangerskap og kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, sier hun. 

Løkgresset har omtrent de samme næringsstoffene som du finner i vårløk og purre, og ifølge von Krogh er også smaken som en blanding av vårløk og purreløk, men det har litt mer tekstur enn vårløk. 

LES OGSÅ: Rødløk har en anti-aldringseffekt

Bør spises nå i juli

Vanlig gul løk vi kjøper i butikken er tørket for at den skal holde lenge, mens buntløken er en fersk løk som ikke er tørket. Den høstes nå i juli, og er en sesong-grønnsak. Nå er altså tiden inne for å spise nyhøstet løk, forteller Toril Gulbrandsen matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no). 

– Ja, nå er det sesong for bunteløk. Den er helt fersk. Den er sprø og mild og fin i smaken, og ypperlig både til grilling, kokt og bakt, eller rå i salater. Den kan altså både spises varm og kald, sier hun til KK.no.

Siden vanlig kepaløk tørkes etter høsting utvikler den mer smak, i tillegg til at den blir utrolig holdbar. Den ferske løken holder derimot ikke like lenge.

– I og med at den er fersk og ikke tørket, og i og med at det grønne gresset er på, så bør du oppbevare den i kjøleskapet. Ikke kjøp for store mengder fordi løkgresset bør brukes innen noen få dager, råder von Krogh. 

EKSPERTEN: Ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Privat
EKSPERTEN: Ernæringsbiolog Lise von Krogh. Foto: Privat Vis mer

– Når du kjøper buntløk i butikken så pass også på at gresset ikke er vissent, men har spenst. Gresset bør også brukes først, for det visner før resten av løken, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik bør du egentlig kutte løken

Kan brukes som vårløk og purre

Selv om gresset på buntløken som oftest blir skjært bort, kan du være heldig å finne det. Og om du gjør det så bør du slå til. Du kan også spørre i butikken om de kan ta det inn. 

– Finner du buntløk med løkgresset på så vil det bety at den er helt fersk fra jordet. Dette er sommermat som bør spises nå, så kan du spise den andre løken resten av året. Bruk gjerne gresset på samme måte som du bruker vårløk og purre. Selv bruker jeg det både på pizza, i supper og i omelett, forteller ernæringsbiologen.

Også Gulbrandsen anbefaler deg å bruke løkgresset i matlagingen.

– Det friske «gresset» på fersk løk er fin å bruke i maten, gjerne finkuttet i salater, eller du kan frese det i en panne og bruke i for eksempel i omeletter, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer