Vekt

Ikke la vekten lure deg

Hvis du vil ned en størrelse er det ikke nødvendigvis vekten du bør gjøre noe med.

Foto: All over press
Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe gir oss daglige tips om trening og helse, og ett av tipsene er at vi ikke må la vekten lure oss.

- Hvis du vil ned en størrelse eller stramme opp kroppen, er det ikke nødvendigvis vekten du bør gjøre noe med. Den kan lure deg. Bruk heller målebånd, tren styrke og spis ofte, sier Ina.

Endringer i kroppssammensetning vil ikke vises nemlig ikke på vekten. Det betyr at du kan redusere fettmasse og øke muskelmasse, uten at du ser så mye endringer på vekten.

Færre cm

- Siden muskelmasse veier mer enn fettmasse, vil det mange ganger være misvisende å bruke vekt og BMI. Målebånd er et enkelt mål der du lettere ser endringer som en strammere kropp og redusert livvidde.

For en sprekere kropp er det altså mat og trening som bør være i fokus - og kast vekten.
- Trening og sunt kosthold med et hyppig og regelmessig måltidsmønster, er de beste metodene for vektreduksjon eller endring i kroppssammensetning, sier Ina.

Les også: 23 måter å gå ned i vekt.

Styrketrening

Mange jenter ønsker ofte å stramme opp nettopp mage, rumpe og lår – men dropper faktisk de treningsøvelsene som hjelper mest.

- Flere jenter styrer nemlig unna styrketrening og de tunge basisøvelsene fordi de er redde for å få bulende muskler, sier Irene Mårdalen, redaktør i Personligtrening.no, en nettjeneste for deg som vil ha profesjonell hjelp til trening, uansett hvilket nivå du befinner deg på.

- Muskelmasse forbrenner mer enn fettvev, så hvis du greier å være mer fysisk aktiv vil det bli lettere å gå ned i vekt. Det beste er en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening, sier Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog tilknyttet Lommelegen.no.

Les også: Brenn fett hele dagen

Mage, rumpe, lår

Årsaken til det er at for hver kilo muskelmasse du legger på deg, vil forbrenningen din øke med opptil 90 kalorier ekstra per dag, ifølge NHI.no.

Styrkeøvelsene som gir mest effekt går på de store muskelgruppene – som knebøy, markløft og utfall. Disse øvelsene – som kalles for basisøvelser – er super trening for både mage, rumpe og lår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer