Trening

- Ikke mål treningsresultatene dine i kilo eller vekt

Det er noe helt annet som viser at du lykkes.

TRENING OG FREMGANG: Noen ganger kan man få et stopp i progresjonen, selv om man trener like aktivt som før. Foto: Shutterstock / Jacob Lund
TRENING OG FREMGANG: Noen ganger kan man få et stopp i progresjonen, selv om man trener like aktivt som før. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagens samfunn er det svært mange av oss som trener mye. Men hvorfor er det sånn at du noen ganger får et stopp i fremgangen og plutselig ikke ser resultater lenger?

Hollywood-trener, PT og livsstilscoach Cornelis Elander forklarer at mange ikke tilpasser treningen sin nok.

- Det er mange som rett og slett trener feil ut i fra deres mål og ønsker, og benytter treningsprogram som kanskje ga dem litt effekt til å begynne med, siden enhver trening er bedre enn ingenting, men at det ikke er optimalt satt og for deres ønske og behov, sier han.

INGEN VEKTNEDGANG? IKKE DEPP: Treningsfremgangbør ikke måles i kilo gått ned, men heller i hvordan kroppen og formen din har forandret seg. Foto: Maskot
INGEN VEKTNEDGANG? IKKE DEPP: Treningsfremgangbør ikke måles i kilo gått ned, men heller i hvordan kroppen og formen din har forandret seg. Foto: Maskot Vis mer

I tillegg forklarer han at det av og til kun er variasjon som skal til for å se «nye» resultater.

- At man ikke lenger føler fremgang, kan komme av flere grunner. Du vil rett og slett merke og føle mest av treningen når du først begynner med treningen – noe som skyldes at du utsetter kroppen og muskulaturen for noe den ikke er vant med fra før av. Derfor er det så viktig å bytte på øvelser og treningsprogram av og til nettopp for å oppleve litt av den samme «nye» effekten, tipser han.

Som vi alle vet er det lett å holde fast ved øvelsene man får til, men ifølge Elander blir kroppen fort «for vant» til en øvelse. Har du for eksempel tatt mye knebøy og brystpress, kan det være lurt å prøve nye øvelser for samme muskelgruppe.

LES OGSÅ: Så ofte må du trene for å se fremgang

Ikke mål fremgangen i vekt eller kilo

For mange av oss er det viktig at vekten viser det vi ønsker. Men tar du en titt på kroppen din, eller bruker målebånd i stedet, vil du kanskje oppdage at du har fremgang likevel.

- Nå er det også slik at mange, dessverre og feilaktig, måler progresjon og resultatene kun i hvor mange kilo man eventuelt går ned. Denne utviklingen vil også bli vanskeligere og vanskeligere å opprettholde, da du ved å bygge mer muskelmasse vil gjøre det vanskeligere for deg selv å fortsette å gå ned i vekt, selv om du både skulle se og føle deg «tynnere», sier Elander.

Hollywood-treneren vil også understreke at kroppen din ikke er en maskin. Det tar tid for den å tilpasse seg, og fremgangen vil gå opp og ned.

- I tillegg vil det også være slik at jo mer du trener jo mer «kravstor» vil du trolig også bli med egen kropp og resultatene, så det som du i begynnelsen lot deg imponere av blir etter hvert nær en «selvfølge».

- Dette er også grunnen til at jeg alltid forteller mine klienter at det er helt uviktig hva badevekten eventuelt måtte vise, og at det er en størrelsesreduksjon de fleste egentlig er ute etter, sier Cornelis.

LES OGSÅ: Denne styrketreningen fungerer best

«Abs are made in the kitchen»

Ernæringsfysiolog Pia Kristine Larsen, ved Oslo Medisinske Senter, legger til at mange har en feiloppfatning av matens næringsinnhold, og at dette har mye å si for treningsresultatene.

- Dessverre så er det sånn at mange ikke har helt kontroll på hva som inneholder proteiner og hva som inneholder mye kalorier. Dermed er det nok mange som spiser unødig mye feil, fordi de ikke vet bedre, sier hun.

Er målet ditt å gå ned i vekt, så hjelper det ikke å trene syv dager i uken hvis du spiser for mye, eller feil. Dessverre. Porsjonene må kuttes ned på og maten må være mager og proteinrik.

- Nok søvn og riktig kosthold er hva som skal til for å få de fleste helt i mål, og gjøre at man blant annet merker mer effekt av all treningen. I tillegg er det nok mange som heller ikke gir 100 prosent når de trener, og som jeg pleier å si er det kun på søndager at vi bør utføre såkalt «søndagstrening», sier Elander. 

MAT LIKE VIKTIG: Det er ikke bare treningen som har noe å si for resultatene dine - det du spiser har minst like mye å si.  Foto: Shutterstock / Maria Ilal
MAT LIKE VIKTIG: Det er ikke bare treningen som har noe å si for resultatene dine - det du spiser har minst like mye å si. Foto: Shutterstock / Maria Ilal Vis mer

 - Igjen går jeg tilbake til poenget mitt over om at de rett og slett ikke trener riktig ut ifra sine mål, ønsker, og ikke minst behov, i tillegg til at det er viktig å understreke at treningen i seg selv bare er en liten del av hele bildet.

Mager og mettende mat

Ernæringsfysiolog Pia Kristine Larsen, tipser om at maten du spiser bør være mager og mettende, hvis du ønsker å få en mer markert kropp.

- Det er viktig å få i seg nok proteiner, men ikke for mye kalorier. En fantastisk middag vil for eksempel være kyllingwok. Da får du masse proteiner av kyllingen og grønnsakene vil «fylle opp» magen og øke metthetsfølelsen. Ikke minst vil de gi deg massevis av vitaminer, fiber og andre næringsstoffer, sier hun.

Til lunsj skal man også tenke samme oppbygging i næringsstoffer.

- Få gjerne i deg noe magert kjøtt i form av pålegg eller lignende, men mindre porsjon enn middagen! En salat med masse grønnsaker og frukt, med ost og skinke eller kylling og pesto for eksempel, er kjempefint, sier hun.

LES OGSÅ: Treningen som tar knekken på fettet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer