<strong>SLIK OPPBEVARER DU BANAN:</strong> Vil du ha bananer uten brune flekker bør du oppbevare dem i en plastpose i romtemperatur, vekk fra annen frukt.  Foto: Quade - Fotolia
SLIK OPPBEVARER DU BANAN: Vil du ha bananer uten brune flekker bør du oppbevare dem i en plastpose i romtemperatur, vekk fra annen frukt. Foto: Quade - Fotolia Vis mer

Banan

Ikke oppbevar bananer i kjøleskapet

Ett sted gjør at frukten blir dårlig fortere.

Publisert
Sist oppdatert

 KK.NO: Bananer er en frukt mange har i bakhånd som et lite mellommåltid eller når man trenger energi etter trening. Men om du kjøper en stor klase, har du sikkert opplevd at det ikke tar lang tid før de enten får mørke flekker eller blir brune og harde i kjøleskapet (i så fall kan du bruke dem til å lage banankake)

Temperatur, lys og luftfuktighet har nemlig stor betydning for oppbevaring av den følsomme frukten.

- Ideell lagringstemperatur for banan ligger litt under vanlig romtemperatur, rundt 12-16°C, men i kjøleskapet skal den ikke lagres, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke kutte ut bananen

<strong>GOD ENERGI:</strong> Én banan inneholder 121 kalorier, 3,5 gram fiber, 14 prosent av dagsbehovet for kalium og 20 prosent av dagsbehovet for vitamin C. Foto: Dmytro Sukharevskyy - Fotolia
GOD ENERGI: Én banan inneholder 121 kalorier, 3,5 gram fiber, 14 prosent av dagsbehovet for kalium og 20 prosent av dagsbehovet for vitamin C. Foto: Dmytro Sukharevskyy - Fotolia Vis mer

- Kjøp dem før de er modne

Har du normal temperatur hjemme, anbefaler hun i stedet å kjøpe halvgrønne bananer, som da modnes saktere i romtemperatur.

<strong>MODNE BANANER:</strong> Har skaden allerede skjedd og bananene har blitt brune, er de perfekte å bruke i bananbrød.
MODNE BANANER: Har skaden allerede skjedd og bananene har blitt brune, er de perfekte å bruke i bananbrød. Vis mer

Dersom du liker bananene godt modne er det greit å vite at brune bananer påvirker blodsukkeret i langt større grad, mens bananer som er grønngule gir langsommere energi.

Krogh advarer også mot å oppbevare bananer sammen med epler og pærer.

Har du bananene i en fruktbolle sammen med annen frukt, bør du dermed revurdere. 

- Epler og pærer skiller ut en gass som får frukt til å modnes raskere. Det kan være nyttig om du vil at bananen skal modnes raskere, men er unyttig dersom det gjør bananen overmoden. 

LES OGSÅ: 5 geniale ting du kan bruke banan til

I plastpose med små hull

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i frukt.no forteller at tommelfingerregelen for frukt er at den som regel trives i samme temperatur som den vokser.

- Generelt kan man si at frukt som vokser i varme strøk også skal oppbevares varmt. Oppbevares banan i kjøleskap kan de få kjøleskader.

Frukten tåler heller ikke for mye lys.

- Man bør unngå unødvendig mye lys ved oppbevaring av frukt og grønnsaker. Frukt og grønt tar også skade av tørr luft.

- Banan kan derfor oppbevares i plastpose med små hull for å få den til å holde lenger uten å tørke ut.

LES OGSÅ: Kan grønnsaker erstatte sukker i bakst?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer