Advarer ramsløk-plukkere

Ikke plukk ramsløk her

Sesongen for plukking av ramsløk er i gang. Men pass på hvor du plukker, for noen steder kan det være forbudt.

PLUKKE RAMSLØK: Ramsløk har blitt en trend-plante det er populært å plukke - men noen steder er det forbudt å plukke dem. Statsforvalteren oppfordrer plukkere til å sjekke om du er i et verneområde før du legger planten i kurven. Foto: NTB/Shutterstock
PLUKKE RAMSLØK: Ramsløk har blitt en trend-plante det er populært å plukke - men noen steder er det forbudt å plukke dem. Statsforvalteren oppfordrer plukkere til å sjekke om du er i et verneområde før du legger planten i kurven. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Hvis du plukker i et verneområde, kan det være forbudt, advarer Statsforvalteren.

De oppfordrer til å sjekke kartet hos Artsdatabanken, der du kan se hvor verneområdene er.

- Du må sjekke om området er fredet før du plukker ramsløk. Dersom det står fredningsskilt, er det forbudt å plukke ramsløk - i likhet med andre planter og trær i fredningsområdet, skriver Statsforvalteren i en fersk nyhetsmelding.

- Du må også respektere innmark, og spesielt mark rundt boliger. Noen kan ha plantet ramsløken - og denne kan du ikke plukke.

Det er også noen enkle - men viktige - plukke-regler du bør følge, om du vil sanke ramsløk ute i naturen. Reglene kan du se nedenfor.

Advarer om pesto-trend

Statsforvalteren advarer også mot det de kaller en «pesto-trend», på grunn av slitasje:

- De seinere åra har det blitt en trend å bruke ramsløk til å lage pesto, og mange plukker store mengder som havner på kjøkkenbenken. I flere verneområder på Østlandet er det meldt om slitasje på ramsløk-bestanden, forteller Statsforvalteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer