Hodebunn

Ikke prøv dette trikset mot flass

Frisører advarer mot populær metode.

HODEBUNN: Sliter du med flass kan dette være årsaken. FOTO: Nina Buday / Shutterstock / NTB
HODEBUNN: Sliter du med flass kan dette være årsaken. FOTO: Nina Buday / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Januarmåned bringer ofte med seg den karakteristiske kalde og tørre vinterluften. Særlig når gradestokken viser under 20 minusgrader i store deler av landet.

Som en konsekvens av dette er det mange som opplever kløe eller tørr hodebunn, og i jakten på lindring er hodebunnsskrubb et fristende alternativ, spesielt om man sliter med flass.

KK har tidligere skrevet om forskjellen på flass og tørr hodebunn.

Det finnes mange tips og råd, men i den store skjønnhetsverdenen kan det som lover ekstase, vise seg å bli en sabotasjemester.

@duygu.cdc Scalp detox tutorial: option 1. Which is using a scalp scrub to remove build-up from your scalp 🍵🫧 #hairdetox #detoxhair #detox #hairbuildup #healthyhair ♬ Strangers - Kenya Grace

KK har tatt praten med frisør og Gevir-gründer, Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen, som advarer mot hodebunnsskrubben.

- Blir stresset

Den har samme prinsipp som en kroppsskrubb: fjerne døde hudceller.

Formelen inkluderer en form for fysisk eksfoliant, og har man en kronisk kløende hodebunn, kan intens skrubbing føles veldig godt, men det kan også ha motsatt effekt.

Problemet ligger i overdreven bruk, mener frisøren.

- Man blir naturligvis litt stresset når man ser flass, men du skal likevel ikke utsette huden din for skrubb opptil flere ganger i uken, sier Bjørge Gulbrandsen.

SELVPLEIE: Riktig produkter er nøkkelen til å finne en hodebunnsrutine som passer deg. FOTO: Christinarosepix / Shutterstock / NTB
SELVPLEIE: Riktig produkter er nøkkelen til å finne en hodebunnsrutine som passer deg. FOTO: Christinarosepix / Shutterstock / NTB Vis mer

Ifølge frisøren har hodebunnen samme type (sensitive) hud som ansiktet, og i vinterhalvåret er vi mer utsatt for at ting sprekker opp, slik som hender, føtter, lepper ... Listen er lang.

- Konsekvensen av å overstimulere hodebunnen med skrubb, er at huden vil starte en krig. Det blir mer kløe og det vil bli en overproduksjon av hudceller.

Du vil med andre ord skape mer irritasjon.

Snakk med ekspertene

Dersom skaden allerede er skjedd, oppfordrer Bjørge Gulbrandsen å ta kontakt med fagpersoner.

- Har du problemer med hår eller hodebunn skal man i alle tilfeller oppsøke en ekspert. Det finnes mange flotte produkter på markedet nå, og det er viktig å handle hos dem som kan det.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er i følge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Dersom irritasjonen ikke går vekk, må man avvente og eventuelt oppsøke lege, sier frisøren.

Sopp i hodebunn

Til tross for at det er mange faktorer som kan trigge flassproduksjonen, er det ofte gjærsoppen Malassezia ovale, som er den virkelige synderen.

- De fleste mennesker har sopp i hodebunnen, og når dette blir overstimulert vil det automatisk bli produsert mer flass, sier hun.

For som mye annen sopp, trives den ekstra godt i miljøer hvor det er varmt og fuktig.

Frisøren anbefaler derfor å alltid føne håret etter du har vasket det. På den måten vil ikke bakteriene ligge og ulme.

- Opplever du kløe og irritasjon kan det være helt avgjørende om du føner hodebunnen eller ikke.

UNNGÅ DETTE: Frisøren advarer mot overbruk av grovkornet skrubb. FOTO: Milenie / Shutterstock / NTB
UNNGÅ DETTE: Frisøren advarer mot overbruk av grovkornet skrubb. FOTO: Milenie / Shutterstock / NTB Vis mer

- Men hvordan skal man behandle tørt hår- og hodebunn uten å utsette det for irritasjon?

- Det finnes ingen quick-fix når det kommer til hår- og hudpleie. Du må opparbeide deg en rutine og holde på den. Håret er et dødt materiale, og kurer du det kun én gang i kvartalet vil det ikke hjelpe. Det må gjøres regelmessig.

- Når vi lever i det tørre klimaet vi gjør, er det viktig med gode fuktprodukter. Mitt råd er å ta en peeling én gang i uken – i tillegg til en fuktmaske nå på vinteren.

I tillegg forteller Bjørge Gulbrandsen at du aldri må gå ute med fuktig hår på vinterstid, da vannet ekspanderer i frossen tilstand og vil ødelegge hårstråene dine.

Hun anbefaler derfor å ha som huskeregel å aldri forlate baderommet mens håret er vått.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet