Overvekt:

Ikke slank deg som overvektig og frisk

Å være overvektig trenger ikke å bety at du er mindre sunn enn en normalvektig.

OVERVEKT: Er du overvektig, men helt frisk er det ikke anbefalt å gå ned i vekt. FOTO: NTB Scanpix
OVERVEKT: Er du overvektig, men helt frisk er det ikke anbefalt å gå ned i vekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overvekt er en risikofaktor for flere sykdommer, men det er ikke sånn at det å være slank alltid er sunnest. Her er det mange ting som spiller inn, og spiser du sunt, dropper røyken, sover og trener, så er det ikke slik at et par ekstra kilo gjør deg usunn.

- Du vil ha litt økt risiko, men om du er overvektig, men godt trent og du lever et kjernesunt liv, så vil den risikoen ha minimal betydning, sier Jøran Hjelmesæth, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

LES OGSÅ: Når er du egentlig overvektig?

Ikke anbefalt å slanke seg

At du har økt risiko for en sykdom er heller ikke ensbetydende med at du får den. Overvekt er en av mange risikofaktorer, og om du lever sunt så kan du like godt som mange normalvektige holde deg sunn og frisk lenge.

- Når vi snakker om overvekt, så snakker vi om de med en BMI på mellom 25 og 30, og da er det altså ikke fedme vi snakker om, påpeker Hjelmesæth.

Fedme er assosiert med en betydelig økt risiko for en rekke sykdommer, men er du overvektig og har en BMI på under 30 og ellers er helt frisk, så er det heller ikke anbefalt at du slanker deg. Skal du holde deg sunn og frisk er det heller andre ting du skal fokusere på. Slanking kan ha helt motsatt effekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer