Overvekt er en risikofaktor for flere sykdommer, men det er ikke sånn at det å være slank alltid er sunnest. Her er det mange ting som spiller inn, og spiser du sunt, dropper røyken, sover og trener, så er det ikke slik at et par ekstra kilo gjør deg usunn.
- Du vil ha litt økt risiko, men om du er overvektig, men godt trent og du lever et kjernesunt liv, så vil den risikoen ha minimal betydning, sier Jøran Hjelmesæth, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.
LES OGSÅ: Når er du egentlig overvektig?
Ikke anbefalt å slanke seg
At du har økt risiko for en sykdom er heller ikke ensbetydende med at du får den. Overvekt er en av mange risikofaktorer, og om du lever sunt så kan du like godt som mange normalvektige holde deg sunn og frisk lenge.
- Når vi snakker om overvekt, så snakker vi om de med en BMI på mellom 25 og 30, og da er det altså ikke fedme vi snakker om, påpeker Hjelmesæth.
Fedme er assosiert med en betydelig økt risiko for en rekke sykdommer, men er du overvektig og har en BMI på under 30 og ellers er helt frisk, så er det heller ikke anbefalt at du slanker deg. Skal du holde deg sunn og frisk er det heller andre ting du skal fokusere på. Slanking kan ha helt motsatt effekt.
- Når du er overvektig så har du en litt økt risiko for hjerte- karsykdom og kreft, men det er ingen som har vist at du reduserer den risikoen ved å gå ned i vekt, forteller Hjelmesæth.
- Det som heller kan skje er at du slanker deg til fedme. Du går ned i vekt og så går du mer opp igjen, og litt ned i vekt og mer opp igjen, og så får det motsatt effekt, fortsetter han.
LES OGSÅ: Kan du trene deg ned i vekt?
Over- og undervekt øker risikoen for sykdom
Dagfinn Aune er forsker ved Imperial College London og førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole. Han har gått gjennom det meste som er av litteratur om temaet og publisert flere meta-analyser av overvekt og fedme, og risiko for sykdommer og tidlig død.
Han og hans kolleger har da funnet at økende BMI og midjeomkrets er assosiert med økt risiko for en rekke sykdommer, samt at økende BMI under graviditeten øker risikoen for dødfødsler og spedbarnsdød.
- For noen av disse sykdommene finner vi at selv økt BMI innenfor normalområdet av BMI skalaen, for eksempel en BMI på 24, er koblet med økt risiko for enkelte sykdommer sammenlignet med om man er relativt slank, som med en BMI på 20. Dette gjelder urinsyregikt, divertikler, gallestein, atrieflimmer og dødfødsler, sier han og legger til:
- Økende BMI er koblet med økt risiko for disse sykdommene med et såkalt dose-respons forhold så desto høyere BMI, desto høyere sykdomsrisiko.

Det som regnes som en normal BMI er altså en på mellom 18,5 og 25, og en vekt under grensen for normalvekt er også assosiert med høyere risiko for en rekke sykdommer.
- For type 2 diabetes er for eksempel undervekt assosiert med lavere risiko enn normal vekt, men for andre sykdommer, som luftveissykdommer ser det ut til å være en økning i risikoen ved undervekt. Hvis man ser på BMI og total dødelighet og tar hensyn til bias på grunn av røyking og diagnostisert og udiagnostisert sykdom så finner man den laveste dødeligheten ved en BMI på mellom 20 og 25.
LES OGSÅ: Dette er helt avgjørende om du skal ned i vekt
Livsstil og vekt henger ikke automatisk sammen
Det er imidlertid ikke slik at de som befinner seg i normalområdet alltid er sunnest. For det første er det flere ting som påvirker BMI-en vår, som sammensetningen av muskler og fett. Det er også mange andre faktorer som spiller inn når vi snakker om helse. Det er ikke sunt å være overvektig, men det er heller ikke sunt å røyke, være inaktiv eller å ha et lite variert kosthold.
- Det er ikke sunt å være overvektig, men du kan ha en usunn livsstil selv om du er normalvektig så det er ikke automatisk slik at man er sunn bare man er slank, påpeker Aune.
- Det er også andre risikofaktorer som er viktige, slik som røyking, fysisk aktivitet og kostholdsfaktorer, så hvis man er overvektig og har vansker for å gå ned i vekt bør man i hvert fall gjøre noe med de andre risikofaktorene for å redusere risikoen mest mulig.
LES OGSÅ: Spiser du så lite som mulig for å gå ned i vekt kan det i verste fall være helseskadelig
LES OGSÅ: Slik trener du deg yngre