Hvordan sove

Ikke sov «middagslur»

Når på dagen - og hvor lenge - du tar deg en middagslur, kan ha stor betydning ikke bare for søvnmønsteret ditt, men også for hjertehelsa di.

MIDDAGSHVIL: Å ta seg en blund på dagtid er ikke nødvendigvis en god idé. Skal du sove middag i løpet av dagen, bør du i hvert fall ikke gjøre det etter middag, mener ekspertene. Foto: NTB
MIDDAGSHVIL: Å ta seg en blund på dagtid er ikke nødvendigvis en god idé. Skal du sove middag i løpet av dagen, bør du i hvert fall ikke gjøre det etter middag, mener ekspertene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange av oss har kjent på følelsen: Etter nok en urolig natt med dårlig søvn, kommer trøttheten krypende sånn en gang utpå ettermiddagen. Hva er vel da bedre enn å finne sofaen, lukke øynene, og la den etterlengtede søvnen komme?

Ganske mye, om vi skal lytte til forskning. For selv om nok søvn spiller en vesentlig rolle for helsa vår, er det ikke det samme som at en middagslur for å ta igjen det tapte nødvendigvis er en god idé. I hvert fall ikke på feil tidspunkt på dagen, og heller ikke for lang tid av gangen. Mer om det lenger ned i artikkelen.

Økt risiko for hjerte- og karlidelser

Først til en søvnstudie fra 2022 utført av forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm, som konkluderer med at både for lite og for mye søvn, samt det å ta seg en middagslur på dagtid, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Studien har analysert data fra mer enn 12 000 voksne deltakere fra Svenska Tvillingregistret, som omfatter informasjon om cirka 87 000 tvillingpar fra 1960-tallet og fram til i dag. Deltakernes gjennomsnittsalder var 70 år ved starten av studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.