Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke.
Tjenesten deres blåskjellvarselet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, mens norske, dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt, skal være kontrollert og trygge.
I 2021 er det 34 uttakssteder langs kysten, og 18 av disse er kommersielle produksjonsområder for skjell.
I noen av områdene varsler Mattilsynet denne uka om et svært høyt giftinnhold - som i verste fall kan være livsfarlig om man får det i seg.

Sjømat på under 20 min

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge
Ifølge Blåskjellvarselet som gjelder til og med fredag 11. juni, bør du styre unna blåskjell fra:
- Agder (Risør)
- Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord (Kvitsøy)
- Sunnhordland og Haugalandet (Bømlo)
- Bergen og omland (Øygarden)
- Nordmøre og Romsdal (Molde)
- Trondheim og omland (Hitra)
- Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
- Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
- Innherred og Fosen (Åfjord)
Blåskjellvarslet deles inn i fire kategorier: «Kan spise», «Spis med måte» (15-20 mellomstore skjell), «Ikke spis» og «Intet råd/sommerlokalitet».

Ja, det er trygt å spise tang og tare
Blåskjell kan inneholde hjerne-, diaré- og nervegift
Algegiftene Mattilsynet hovedsakelig leter etter, er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift.
I enkelte av de lokale varslene vi viser til overfor, deriblant for Trondheim, skriver Mattilsynet at nivået av PSP er høyt over faregrensen i hele området.
Helsedepartementet for staten Washington i USA skriver om PSP at giften som påvirker nervesystemet kan paralysere musklene, og at høye nivåer av giften kan forårsake alvorlig sykdom og død, noe et eksempel fra Alaska i 2020 bekrefter, der en person omkom etter å ha fått i seg for høye mengder PSP, skriver foodsafetynews.
Det søkes også etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning toksin (ASP-gift) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, samt alger som kan være giftige for fisk.
I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Slik får du barna til å spise mer fisk
