Blåskjell

Ikke spis blåskjell her

Akkurat nå fraråder Mattilsynet å spise blåskjell fra sjøen på Sør- og Vestlandet og i Midt-Norge.

BLÅSKJELL: Det finnes vel ikke noe bedre enn blåskjell om sommeren. Men vær litt forsiktig med hvor blåskjellene du spiser kommer fra. FOTO: NTB
BLÅSKJELL: Det finnes vel ikke noe bedre enn blåskjell om sommeren. Men vær litt forsiktig med hvor blåskjellene du spiser kommer fra. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke.

Tjenesten deres blåskjellvarselet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, mens norske, dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt, skal være kontrollert og trygge.

I 2021 er det 34 uttakssteder langs kysten, og 18 av disse er kommersielle produksjonsområder for skjell.

I noen av områdene varsler Mattilsynet denne uka om et svært høyt giftinnhold - som i verste fall kan være livsfarlig om man får det i seg.

HØYT GIFTINNHOLD: I noen av områdene varsler Mattilsynet denne uka om et svært høyt giftinnhold i blåskjellene. FOTO: NTB
HØYT GIFTINNHOLD: I noen av områdene varsler Mattilsynet denne uka om et svært høyt giftinnhold i blåskjellene. FOTO: NTB Vis mer

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge

Ifølge Blåskjellvarselet som gjelder til og med fredag 11. juni, bør du styre unna blåskjell fra:

  • Agder (Risør)
  • Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord (Kvitsøy)
  • Sunnhordland og Haugalandet (Bømlo)
  • Bergen og omland (Øygarden)
  • Nordmøre og Romsdal (Molde)
  • Trondheim og omland (Hitra)
  • Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
  • Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
  • Innherred og Fosen (Åfjord)

Blåskjellvarslet deles inn i fire kategorier: «Kan spise», «Spis med måte» (15-20 mellomstore skjell), «Ikke spis» og «Intet råd/sommerlokalitet».

Blåskjell kan inneholde hjerne-, diaré- og nervegift

Algegiftene Mattilsynet hovedsakelig leter etter, er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift.

I enkelte av de lokale varslene vi viser til overfor, deriblant for Trondheim, skriver Mattilsynet at nivået av PSP er høyt over faregrensen i hele området.

Helsedepartementet for staten Washington i USA skriver om PSP at giften som påvirker nervesystemet kan paralysere musklene, og at høye nivåer av giften kan forårsake alvorlig sykdom og død, noe et eksempel fra Alaska i 2020 bekrefter, der en person omkom etter å ha fått i seg for høye mengder PSP, skriver foodsafetynews.

Det søkes også etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning toksin (ASP-gift) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, samt alger som kan være giftige for fisk.

I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer