Er peanøtter sunt?

Ikke spis for mye peanøtter

Peanøtter er en av nøttesortene med det høyeste innholdet av aflatoksiner, et muggsoppgiftstoff som er kreftfremkallende. Dermed bør man begrense inntaket av peanøtter.

PEANØTTER: Du bør unngå å spise større mengder peanøtter fordi de kan inneholde helseskadelige muggsoppgifter. Foto: NTB
PEANØTTER: Du bør unngå å spise større mengder peanøtter fordi de kan inneholde helseskadelige muggsoppgifter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om nøtter er en av matvarene som jevnlig trekkes frem som noe vi bør spise mer av på grunn av helsefordelene de gir, er det ikke ensbetydende med at man bør spise store mengder nøtter daglig.

Nøtter inneholder nemlig ofte en variant av mykotoksiner, som er muggsoppgifter man kan finne i matvarer, som heter aflatoksiner. Disse er kreftfremkallende og kan skade DNA-et vår, ifølge Mattilsynet.

Og her er peanøtter en av verstingene.

Inneholder kreftfremkallende stoffer

Hanne-Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier til Vi.no at aflatoksiner er en muggsoppgift som produseres av forskjellige muggsopparter, og kan forekomme i nøtter, importert korn, mais, krydder og melk.

- Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde, forteller Gran.

Disse muggsoppgiftene dannes i organismer som et ledd i forsvar mot omgivelsene, de har verken smak eller lukt og tåler godt varme og kulde og er derfor vanskelig å fjerne fra mat- eller fôrvarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.