Kadmium i mat

Ikke spis mye solsikkefrø

Frøene har et høyt innhold av kadmium, som blant annet kan gi nyreproblemer spesielt hos eldre.

SOLSIKKEFRØ: Inneholder sunne næringsstoffer - men har også et høyt kadmiuminnhold, som gjør at inntaket bør begrenses. Foto: NTB
SOLSIKKEFRØ: Inneholder sunne næringsstoffer - men har også et høyt kadmiuminnhold, som gjør at inntaket bør begrenses. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om solsikkefrø i utgangspunktet inneholder både proteiner, sunt fett samt vitaminer og mineraler, viser analyser gjort av både Mattilsynet og tilsyn i andre land at solsikkefrø også inneholder betydelige mengder av det giftige tungmetallet kadmium.

Dermed anbefaler både norske og blant annet danske myndigheter at inntaket av solsikkefrø begrenses.

Nyreproblemer hos eldre og osteoporose

Danske Fødevarestyrelsen skriver at kadmium hoper seg opp primært i lever og nyrer, og at giftvirkningen påvirker nyrene spesielt.

Da opphopningen av kadmium i nyrene foregår over mange år ser man oftest effektene hos eldre mennesker, og stoffet kan bidra til eventuelle nyreproblemer hos eldre, skriver de på sine nettsider. Også FHI skriver at eldre mennesker er mest utsatt for kadmiumskader i nyrene.

Også personer med lave jernnivåer kan ta opp mer kadmium enn de som har gode jernverdier, påpeker de. Dessuten ser det ut til at kadmium kan spille en rolle ved utvikling av osteoporose, skriver Fødevarestyrelsen. FHI skriver at høye kadmiumnivåer kan forstyrre omsetningen av kalsium og føre til avkalkning av skjelettet og muligens bidra til benskjørhet, men om slike skader også kan forekomme ved svært lav kadmiumeksponering, er usikkert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer