Vektnedgang

- Ikke spør om kvinner er gravide!

- Hvis man ikke har en flat mage, kan det virke som at det er greit å spørre, sier Camilla. Hun hadde gått ned 27 kilo da hun fikk spørsmålet.

- Ikke spør om kvinner er gravide!
Publisert
Sist oppdatert

Å ønske å gå ned i vekt er for mange en privatsak. Andre henter motivasjon til en livsstilendring i fellesskap med andre i ulike vektnedgangsklubber, mens noen tar sats og forteller "hele verden" via sosiale medier om både vektmål, matplaner og opp- og nedturer underveis.

Camilla Bomund (32) fra København er en av sistnevnte. Sykepleieren bor med ektemann og to gutter på tolv og tre år i den danske hovedstaden, og deler sin egen vektnedgangsprosess på Instagramkontoen «Selvkaerligtvekttab».

Her legger hun ut alt fra bilder i undertøy, middagsplaner og situasjoner der viljestyrken settes på prøve. For om hun gjør noe hun ifølge planen ikke skal, så er hun likevel stolt av hva hun har fått til allerede. En vektnedgang fra 100,5 kilo til i skrivende stund 72,6, er unektelig som en seier å regne. Hvordan har hun gått fram?

- Jeg bestemte meg i november i fjor for at nå var det nok, forteller Camilla til KK.

Og dermed startet hun å lese seg opp på ulike metoder for å nå målet om en lettere kropp. For Camilla var det viktig å unngå strenge dietter og en følelse av å straffe seg selv.

- Jeg ønsket en varig livsstilsendring, og ikke et quick fix. Jeg sa til meg selv at dette heller skulle få ta flere år og gjennomføres på en sunn og god måte, enn et halvt år på en hard diett. Det var også viktig for meg at jeg ikke skulle ende opp med et helt annet kosthold enn familien min, eller at jeg ikke kunne spise maten jeg fikk servert i selskap, forteller Camilla.

- Ingen sultekur

- Det skulle altså ikke være for komplisert eller for hardt. Og det har det ikke vært heller, ifølge Camilla som forteller at hun i de første månedene logget kaloriinnholdet i maten gjennom en app, for å lære seg mer om maten hun inntok. Nå logger hun ikke like aktivt, men vet ganske nøyaktig energiinntaket i løpet av dagen, som ligger på et sted mellom 1300-1600 kalorier.

- Jeg har ikke trent underveis for det orker jeg ikke, men jeg sykler til jobb og er mye i bevegelse som sykepleier, forteller Camilla.

Den største endringen for henne er først og fremst at hun spiser mindre porsjoner enn tidligere.

- Nå spiser jeg med fornuft, og jobber med å gjenkjenne både sult og metthetsfølelse. Jeg forstår faktisk ikke hvordan jeg har kunne spise de mengdene av mat jeg gjorde tidligere, forteller Camilla.

Overvekten kom ifølge Camilla i forbindelse med første svangerskap. Siden kom flere kilo til.

Føltes som et fengsel

- Jeg spiste når jeg kjedet meg, når jeg var trøtt og når jeg var rastløs. Også spiste jeg store porsjoner hver eneste dag uten å kjenne etter om jeg var sulten eller ikke. Jeg hadde heller ingen forståelse for energibehovet mitt, sier Camilla som oppsummerer det hele ganske enkelt: «Jeg spiste bare veldig mye mat.»

Motivasjonen for å gå ned meldte seg da hun kjente at kroppen ikke fungerte som før.

- Jeg hadde ofte halsbrann, vondt i leddene mine og ble fort andpusten. På et tidspunkt føltes kroppen som et fengsel, det var så mye jeg ikke kunne gjøre rent fysisk. Ja, litt som når man er høygravid, sier Camilla og beskriver følelsen av å ikke kunne ta på sko uten å få luften presset ut av lungene, i tillegg til at det å lakke tær eller barbere leggene nesten var umulig.

- Hovedproblemet var ikke hva jeg så i speilet. Det var smertene i kroppen og de fysiske begrensningene for hva jeg kunne gjøre, som ble avgjørende for at jeg bestemte meg for å ta grep, sier Camilla.

Femte november 2019 tok hun beslutningen.

- Da viste vekten 100,5 kilo sier Camilla, som er 1.62 meter høy.

Ikke lenge etter valgte hun å lage en separat Instagramprofil til å dele vektnedgangen, med forståelse for at det å følge en slik konto ikke er for alle. Navnet «selvkærlig vektab» var ikke tilfeldig.

- Å gå ned i vekt er godt for meg

- Profilnavnet var et bevisst oppgjør med den typen kropps-positivisme som det florerer av her i Danmark, hvor det nærmest har blitt forbudt å snakke om vektnedgang, og hvor det å ønske å gå ned i vekt blir sett på som fettfobi, sier Camilla.

Selv forklarer hun at hun hadde jobbet mye med både selvbilde og selvfølelse før hun bestemte seg for å gå ned i vekt.

- Jeg elsker virkelig tankegangen om at man ikke skal måtte endre på seg selv og vi alle skal hylle den kroppen vi har, men man kan ikke "elske vekk" fysiske skavanker. Jeg syns det er synd at det å gå ned i vekt på en sunn måte skal bli sett på som farlig og feil. Det bør være plass til oss alle, og det å gå ned i vekt har vært noe av det aller mest selvkjærlige jeg har gjort mot meg selv noensinne, sier Camilla.

Snart har Camilla gått ned tredve kilo, og nesten femten tusen følger prosessen hennes i sosiale medier. Hva er det beste og eventuelt verste med å dele slankeprosessen, slik hun gjør?

- Det beste er støtten jeg får hver eneste dag. Det holder motivasjonen oppe at så mange følger med, og så blir jeg altså så enormt glad når jeg får meldinger fra andre kvinner som forteller at de lykkes med egen vektnedgang etter å ha begynt å følge meg. Det er helt rått å tenke på, sier Camilla.

Hun håper å inspirere andre til å se at det går an å gå ned i vekt, selv om man en gang i mellom takker ja til et kakestykke eller sjokoladebit.

- Hos meg finnes det ikke forbudt mat Camilla

- Det verste med å dele slankeprosessen har nok vært at folk kan mene noe om kroppen min. Jeg har fått høre at jeg ser større ut enn det jeg er, fordi jeg er lav for eksempel. Den type vurdering av kroppen min kan føles grenseoverskridende, men heldigvis møter jeg lite av det. Nå kan jeg heller få kommentarer om at jeg har gått ned nok, men det kan også bli litt feil, for jeg vet at jeg skal ned noen kilo til og ønsker ikke å forsvare det valget, forklarer Camilla.

Å få kommentarer på eget utseende er for øvrig ikke forbeholdt de som legger ut bilder i sosiale medier.

- Er du gravid?

- Det er mange kvinner som opplever å bli spurt om de er gravide, når de ikke er det. Det kan virke som at hvis en kvinnes mage ikke er naturlig flat, så tenker folk at hun må være gravid, sier Camilla.

Selv fikk hun spørsmålet om hun var gravid av en pasient da hun var på jobb.

- Jeg ble faktisk ikke såret. Det skulle man kanskje tro, ettersom jeg på det tidspunktet hadde gått ned 27 kilo, sier Camilla og påpeker at da hun svarte nei, ble situasjonen først og fremst ubehagelig for ham som hadde stilt spørsmålet.

- Egentlig ble jeg sint, for jeg syns ikke man skal spørre om det. Om du ikke er sikker, ikke spør! For øvrig er det et spørsmål som kan oppleves som sårt på så mange måter, sier Camilla som fikk stor respons da hun delte opplevelsen på Instagram-profilen sin. Der dukket det også opp kommentarer fra kvinner som hadde opplevd det samme.

- Neste gang noen spør, skal jeg svare at det er upassende spørsmål, sier Camilla som har ristet av seg opplevelsen.

Hun understreker at hun stort sett nyter veien mot målet, og får mye positiv respons fra andre for å lagt om livsstilen. Selv tror hun tror nøkkelen til suksess er å feire de små seirene.

- Mitt beste råd til andre som vil ned i vekt, er å ta en dag av gangen. Lag små delmål, og fokuser på de suksessene som er der hele tiden. Legg merke til når halsbrannen forsvinner. Eller når du går ned en klesstørrelse, eller de gangene du klarer å takke nei til noe du ikke egentlig har så lyst på. Suksess! Hvis du kun fokuserer på det målet du skal nå til slutt, blir det en lang og seig kamp, sier Camilla.

- Ved å feire de små suksessene blir veien mot målet også mye hyggeligere, sier Camilla.

- Viktig å bestemme seg

- Å bestemme seg ordentlig for at man skal foreta en endring er alltid lurt, og det virker som Camilla også lar seg motivere av å dele prosessen med følgerne sine, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas til KK.

Hun tror det som er avgjørende for å nå målet og holde den nye vekten over tid, er at man ikke tenker på endringene som en kur, men en endring for resten livet.

IKKE FORHAST DEG: - Å se på vektnedgang som en livsstilsendring er avgjørende, forteller Anette Skarpaas Ramm til KK. Foto: Presse
IKKE FORHAST DEG: - Å se på vektnedgang som en livsstilsendring er avgjørende, forteller Anette Skarpaas Ramm til KK. Foto: Presse Vis mer

- Vektabliseringsfasen er annerledes enn vektnedgangsfasen, men har man gått ned i vekt, forbrenner man også mindre energi enn man gjorde før man gikk i gang, så for å ikke gå opp igjen, må man spise mindre energi enn før man startet å gå ned i vekt. For mange kan dette virke som dårlige nyheter, at du på en måte alltid må tenke over vekten, men da kan det hjelpe å å ikke bare fokusere på det man forsaker, men det man får av å gå ned vekt, som en lettere kropp, kanskje færre smerter og mer energi, sier Skarpaas.

Hun påpeker at metoden til Camilla virker fornuftig.

- At hun til nå ikke har begynt med trening er i grunn fint, for da har hun det «til gode» når hun etterhvert skal opprettholde trivselsvekten, sier Skarpass og understreker at fysisk aktivitet ikke er avgjørende for å gå ned i vekt, men gunstig for vektstabilisering etter vekttap.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer