StrongNotSilent

- Ikke ta til takke med «helt greit» når du spør hvordan folk har det

Da en pasient brøt sammen under behandling og fortalte om tanker om å avslutte livet, bestemte Christian Torp seg for å prøve å gjøre en forskjell.

KAMPANJE: En rekke kjente navn er med å fronte den nye kampanjen for mer åpenhet rundt mørke tanker.
KAMPANJE: En rekke kjente navn er med å fronte den nye kampanjen for mer åpenhet rundt mørke tanker. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

StrongNotSilent heter kampanjen, initiert av av Torp&co klinikken i samarbeid med Mental Helse, som i stor grad forgår på sosiale medier, men også på sin egen side. Her deler kjente og ukjente mennesker sine historier, svakheter, håp og redsler. Målet er å vise at vi alle har vårt, ingen går gjennom livet usårbare. Og hvis vi snakker om det, tar vi noe av brodden av det som er vanskelig.

- Hvorfor startet du kampanjen, Christian Torp?

- Vi ønsker å ta samfunnsansvar og vise at vi bryr oss. I år falt valget på psykisk helse og vi ønsket å skape fokus på forebygging av selvmord blant menn.

- Stadig oftere ser vi pasienter på klinikken med sammensatte problemstillinger der både det fysiske og psykiske spiller inn. Vi jobber jo mye med massasje, og erfarer stadig hvor viktig berøring er i behandling og hvilken effekt dette har på mennesker med tanke på å klare å åpne seg.

LES OGSÅ: Slik takler du at kjæresten er deprimert

- Press på alle fronter

- Hva åpner pasienter seg om?

- Flere snakker om at livet både butter, men også at det er i ferden med å rakne helt. Vi ser stadig flere som møter veggen, blir utbrent og som ikke takler samfunnets jag. Det er press på alle fronter - utdanning, jobb, familie, trening og så videre. Det skal mestres på alle fronter og dette er det ikke alle som takler.

- Ser dere en forskjell på kvinner og menn?

- Kvinner er flinkere til å åpne opp, menn holder litt mer tilbake. Vi skjønte at vi virkelig måtte gjøre noe da det var en pasient som brøt sammen under behandling og fortalte om tanker om å avslutte livet. Dette var starten på årets kampanje.

- Hvorfor er menn spesielt utsatt, tror du?

- Jeg tror at menn generelt er dårligere til å oppsøke hjelp enn kvinner. Dette gjelder ikke bare innen mental helse, men ved sykdom og plager generelt. Menn venter ofte i det lengste med å gå til legen, heter det, mens de venter også i det lengste med for eksempel å spørre om veien eller få hjelp til å finne noe i en butikk. Menn generelt ber ikke om hjelp, mener jeg. Dette kan ha sammenheng med at det er skapt et ideal i samfunnet om å være en sterk mann. Mangelen på profilerte menn som snakker åpent om psykiske problemer er med på å opprettholde at mange menn lider i stillhet.

- Kampanjen retter seg i stor grad mot forebygging av selvmord. Hvorfor?

- Det som er skremmende er at de fleste menn som tar livet sitt, har det tilsynelatende bra utad. Gjennomsnittsmannen som begår selvmord er 44 år. For mange er det flaut å åpne opp om mislykkethet i forhold til karriere, samliv og personlig økonomi, tror jeg. Mange velger den tragiske utveien i stedet for å oppsøke hjelp. Menn generelt snakker ikke nok sammen om følelser, menn åpner ikke opp og forteller kompiser at livet er dritt. Kvinner søker oftere støtte fra nære relasjoner enn menn, noe som gjør at kvinner oftere får hjelp fra venner, familie og det profesjonelle hjelpeapparatet.

- Kan du fortelle litt mer om de mennene som kommer til dere og bryter sammen?

- Som jeg nevnt tidligere er det ofte vanskelig å vite om en mann sliter. Det vellykkede ytre gjør det vanskelig for oss å vite hvordan menn egentlig har det. Ofte blir man overrasket over hvilke menn som faktisk sliter. Mange etterlatte utbryter ofte: Jeg ante ikke at han hadde det vanskelig!Han var jo alltid så blid. Dette kom som lyn fra klar himmel. Det var ikke i mine tanker at dette kunne ramme han.

LES OGSÅ: - Jeg føler at jeg burde ha reddet mannen min

- En sterk mann er en åpen mann

- Men til dere kommer de med stivnakke eller andre vondter?

- Derfor er det viktig for oss som behandlere å tørre å spørre om vi mistenker at det er en annen underliggende årsak til den anspent nakken, den vonde ryggen eller den konstante hodepinen. Nøkkelen er økt åpenhet! Tør å stille de vanskelige spørsmålene om hvordan de har det, hvordan det EGENTLIG går. Ikke ta til takke med et «helt greit» om du føler det ligger noe mer der. Ofte er det stor hjelp i bare å få satt ord på motgangen eller de negative opplevelser i hverdagen.

KKs spaltist Christian Torp
KKs spaltist Christian Torp Vis mer

- Hvem er disse mennene og hva sliter de med?

- Dette er alle type menn som har ulike ting de sliter med i hverdagen. Det kan være alt fra familierelasjoner, jobbsammenheng, forhold, utroskap, legning, selvbilde, følelsen av å ikke strekke til, men også mer bakenforliggende årsaker som traumer i oppvekst, omsorgssvikt, misbruk og så videre. Langt oftere ser vi at folk har sammensatte problemstillinger der både det fysiske og psykiske spiller inn. Det nytter ikke da å bare behandle den stive nakken, dersom årsaken til stivheten og plagene er fordi livet til pasienten butter i mot. Man er nødt for å skape en trygg relasjon og opparbeide seg tillit, og i mange tilfeller fører berøring til at folk slapper bedre av og tør å åpne opp.

- Fasaden – er ditt inntrykk at den er viktigere for menn

- Ja, det tror jeg. Menn liker ikke å vise svakhet og at de ikke mestrer hverdagen. Mye av dette tror jeg er godt forankret i vårt samfunn slik jeg beskrev om det sterke mannsidealet. Menn skal ikke belaste andre med sine problemer, det får man bare stå i selv.

- Hvorfor slagordet – strong not silent

- Jeg synes slagordet er veldig spot on på det vi ønsker å få frem. Det skal være mulig å være en sterk mann, men allikevel kunne snakke åpnet om følelser. En sterk mann er han som tør å åpne opp og be om hjelp når ting er vanskelig. Vi håper at det blir macho å snakke om følelser blant gutta.

- Har du selv kjent på disse påkjenningene

- Jeg har som de fleste andre hatt mine nedturer og sorger. Jeg er heldig og kommer fra en familie, og har en vennekrets, hvor det fra tidlig alder har vært akseptabelt å snakke følelser. Det har gjort at jeg har klart å ta ting i en tidlig fase og oppsøke den riktige hjelpen før det har blitt for store, mørke skyer. Etter at vi startet denne kampanjen har jeg opplevd at flere, nære har stått frem med ting de har holdt inne og slitt med i lengre tid uten å ville sette ord på. Det gjør meg stolt.

- Ditt beste tips til hva man kan gjøre nå i disse spesielle tider – både om man sliter eller tror andre kan gjøre det?

- I den spesielle situasjonen vi alle er inne i nå, er det enda viktigere å snakke sammen og bry seg om hverandre. Sammen er vi sterkere og vi må nå stå skulder ved skulder om vi skal klare oss gjennom denne krisen sammen. Da er det viktig å ta den ekstra telefonsamtalen, sende den ekstra smsen og vise at vi bryr oss. Tilby deg å hjelpe de som sitter i karantene og strekk ut en ekstra hånd til venner og familie som er single eller bor alene. Det er ekstra vanskelig for de som ikke har noen hjemme hos seg når kvelden kommer og dagene når blir ekstra lange pga mangel på sosial kontakt. Du må tørre å åpne opp selv til venner og familie om at du har det vanskelig, at det går trått økonomisk eller at du er bekymret for fremtiden.

- Dessuten: Fysisk aktivitet er beste medisin for din mentale helse, så benytt naturen eller tren hjemme på stuegulvet.

LES OGSÅ: KKs treningsekspert: Kom deg ut - det er vår!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer