HEVE GJÆRBAKST: Visste du at det finnes et enkelt triks som gjør at deigen kan heve ferdig på 15 minutter!   Foto: Shutterstock / Marina Onokhina
HEVE GJÆRBAKST: Visste du at det finnes et enkelt triks som gjør at deigen kan heve ferdig på 15 minutter! Foto: Shutterstock / Marina Onokhina Vis mer

Heve Deig På 15 Minutter

Ikke tid til å heve rundstykkene før gjestene kommer?

Her er trikset som gjør deigen klar på 15 minutter.

Publisert

Vi har alle vært der: Du har glemt tiden og deigen til rundstykkene vil ikke rekke å heve seg ferdig innen frokostgjestene har ankommet. «Hva nå» tenker du kanskje i full panikk? Slapp av, vi har løsningen. 

Det er nemlig slik at mikrobølgeovnen du har stående på kjøkkenet ikke bare kan brukes til oppvarming av middagsrester og ferdigmat, den kan også brukes til å heve gjærbakst

Som du sikkert vet trenger en gjærdeig vanligvis én time eller mer på heving i romtemperatur. Hever du den derimot i mikrobølgeovnen klarer den seg med 15 minutter.

Slik gjør du: Legg deigen i en så stor bolle som mulig og dekk den med plast. Sett en kopp med vann bakerst i mikrobølgeovnen og bruk så lav effekt som mulig - 10 prosent av full styrke. 

Varm deigen i tre minutter i mikroen, la den så hvile i tre minutter. Varm den i tre minutter til, og la den hvile i seks minutter. Deigen skal nå ha doblet størrelsen og er klar til bruk. 

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Andre trikset som gjør baksten ekstra luftig 

I tillegg til mikrobølgeovntrikset, finnes det også sukkertrikset og bakepulvertrikset. 

Sukkertrikset: Når du baker brød bør du faktisk ha litt sukker i deigen. Det er lurt fordi sukker, som jo er en form for glykogen, er rask energi som gir gjæren en pangstart og sørger for at deigen hever seg bedre og raskere. Du trenger ikke så mye, en teskje burde holde for en deig som skal bli en porsjon rundstykker eller to brød. Sukkeret blir spist opp av gjæren, så brødet får ikke søtsmak. Proffe bakere bruker malt, en glykogenform som utvinnes fra korn. Får du tak i maltekstrakt eller maltpulver kan du godt bruke det i deigen i stedet for sukker.

Bakepulvertrikset: Hvis du skal bake skikkelig grovt brød er det en kunst å få deigen til å heve seg slik at du ikke ender opp med tungt mursteinbrød. Grovbakst trenger mer tid på å heve en finere deiger. Sukkertrikset vil hjelpe på prosessen, men du bør ha minst 40 prosent hvetemel i deigen for at det skal bli noe ut av hevingen. I tillegg kan du gjerne ha i litt bakepulver for å gi deigen et ekstra løft. Det holder med en teskje, som du blander inn i deigen sammen med melet. Husk at selv om du har i bakepulver skal deigen heves - bakepulveret har ingen effekt på gjæringsprosessen, men gir baksten en ekstra piff under selve stekingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer