ADHD hos voksne

- Ikke uvanlig å møte veggen og gå inn i depresjon

Angst, depresjon og utbrenthet: Voksne med ubehandlet ADHD har økt risiko for en rekke psykiske problemer. Stadig flere får diagnosen i godt voksen alder, men symptomene er ikke nødvendigvis de samme som hos barn.

ADHD HOS VOKSNE: Konsentrasjonsproblemer og vansker med å strukturere seg er blant de mest fremtredende symptomene på ADHD hos godt voksne. Med riktig behandling kan mange få det mye bedre, mener ADHD Norge. Foto: NTB
ADHD HOS VOKSNE: Konsentrasjonsproblemer og vansker med å strukturere seg er blant de mest fremtredende symptomene på ADHD hos godt voksne. Med riktig behandling kan mange få det mye bedre, mener ADHD Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stadig flere nordmenn får diagnosen ADHD i godt voksen alder. Diagnosen som fram til 1994 var forbeholdt barn - som regel overaktive gutter med maur i rompa og ropert på stemmebåndene - avdekkes nå hos et økende antall godt voksne. Og mens det blant barn fortsatt er flest gutter som fanges opp, er diagnosen jevnt fordelt blant kvinner og menn i voksengruppa.

For noen kan en diagnose, selv om den kommer sent i livet, bety en helt ny tilværelse.

- Vi vet om 60-åringer som har fått et helt nytt liv etter å ha begynt med ADHD-medisiner, sier Nina Holmen, fagsjef i ADHD Norge.

- For første gang klarer de å fokusere på det de skal og bli ferdige med ting, uten å bli helt utslitt, sier hun.

Strevsomt liv med ADHD

Mellom to og tre prosent av den voksne befolkningen har ADHD. Men da dagens 50- og 60-åringer var barn, var det kun de færreste som ble fanget opp og fikk en diagnose. Det store flertallet strevet seg i stedet gjennom skolegang, studier og arbeidsliv uten å forstå hvorfor det som tilsynelatende var så enkelt for alle andre, kunne oppleves nærmest umulig for dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer