Immunterapi mot kreft

- Immunterapi har gitt fantastiske resultater

I fjor fikk mer enn 36 000 nordmenn en kreftdiagnose. Likevel mener Kreftforeningen at framtiden ser lysere ut enn på lenge. Det skyldes i hovedsak én ting: Immunterapi.

NY BEHANDLING: Immunterapi har tildels revolusjonert behandlingen for enkelte typer kreft, og ført til at mange flere blir friske. Foto: NTB
NY BEHANDLING: Immunterapi har tildels revolusjonert behandlingen for enkelte typer kreft, og ført til at mange flere blir friske. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det siste tiåret har vi sett et enormt gjennombrudd når det gjelder immunterapi som behandling mot kreft. Det er snakk om ganske fantastiske resultater, sier Sigrid Bratlie.

Hun er utdannet molekylærbiolog og jobber som strategisk rådgiver i Kreftforeningen. Der er det mye optimisme for tiden, etter at den ene studien etter den andre viser oppsiktsvekkende gode resultater for kreftbehandling med immunterapi.

- Foreløpig er det hos pasienter med føflekkreft vi har sett aller størst effekt. Fram til 2010, før immunterapi ble et behandlingsalternativ, var det om lag 15 prosent overlevelse fem år etter diagnosen. I dag har det økt til over 50 prosent, forteller Bratlie.

Styrker immuncellene

Immunterapi er en behandling der man i stedet for å rette skytset direkte mot kreftsvulstene, styrker kroppens egne immunceller slik at de blir bedre rustet til å nedkjempe kreften selv.

- I korte trekk kan det forklares som at vi tar av bremsen på immuncellene og setter dem i høygir. Immuncellene har allerede egenskapene som trengs for å bekjempe kreftcellene, men kreftceller er sleipe og kan gjøre seg usynlige. Det immunterapi gjør er å reaktivere immuncellene slik at de jobber bedre og lettere finner kreftcellene, forklarer Bratlie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer