Sko

- Ingen bevis for at dyre sko hjelper

Trodde du tykke og stødige treningssko hindrer at du blir skadet?

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Det finnes ikke vitenskapelige bevis for at sko som er spesiallaget for løping minsker skader, sier Dr. Craig Richards ved University of Newcastle. Treningsskoene han sikter til er typen som skal gi støtte til ankelen og mye demping. Lyst til å begynne å løpe? Slik kommer du i joggeform på 6 uker

Effekten aldri målt

- Siden 80-tallet har joggere blitt anbefalt treningssko med tykke, dempende såler. Vi har ikke funnet en eneste studie som måler effekten av dette, sier Dr. Craig Richards. Han ledet et forskerteam som prøvde å finne studier som viste at spesielle løpesko hindrer skadelige bevegelser for beinet. Studien er publisert i den siste utgaven av British Journal of Sports Medicine, skriver News.com.au.

Nær halvparten skadet

- Det betyr at det per i dag ikke finnes noe vitenskapelig beivs for at slike løpesko faktisk forebygger helseproblemer, hevder Dr. Craig Richards overfor News.com.au.Ifølge nedelandske forskere opplever mellom 37 og 56 prosent av alle mosjonist-joggere ulike typer skader. Treningsskadene rammer som oftes legger og føtter.

Skal hindre skader

- Mange som løper mye får anbefalt å kjøpe såkalte PCECH-treningssko. Dette er sko som hindrer pronasjon, altså at de kontrollerer hvor mye ankelleddet kan bevege seg. Men vi kan ikke gi noen anbefalinger når vi ikke har bevis for hva som hjelper, sier Dr. Craig Richards.LES OGSÅ:
 • 12 gode grunner til å trene
 • Veien til topp kropp
 • Snarveien til stram kropp
 • Smart knep for økt treningslyst
 • Slik blir du hekta på trening
 • Prøv heller dette

  Blir du lett skadet? Da kan det være at du driver med gal aktivitet for kroppen din. Her kan du finne riktig treningsform for deg.Bikinisesongen kommer raskere enn du aner. Her er 7 snarveier til drømmekroppen. Også styrketrening kan stramme opp kroppen raskt dersom du ikke er glad i løping. Slik kan du styrke deg slank.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer