Kosmetisk skjønnhetsbehandling:

Ingen krav til kompetanse

Fillere som er injisert i leppa, eller andre steder i ansiktet, kan føre til store skader og smerter hvis det er gjort feil. Men det er fullt lovlig for personer uten helsefaglig bakgrunn å tilby slike behandlinger.

BRANSJE SOM VOKSER: Fillere, som inneholder hyaluronsyre, brukes til å gi volum i eksempelvis leppe, kinn og tinning. Forbrukere advares mot å la personer som ikke har helsefaglig bakgrunn sette fillere i ansiktet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
BRANSJE SOM VOKSER: Fillere, som inneholder hyaluronsyre, brukes til å gi volum i eksempelvis leppe, kinn og tinning. Forbrukere advares mot å la personer som ikke har helsefaglig bakgrunn sette fillere i ansiktet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Hvem som helst i Norge kan injisere fillere. Du kan gjøre det i morgen hvis du vil. Fillere brukes utstrakt nå, sier Karim Sayed, lege og lektor ved Universitetet i Sørøst-Norge til Vi.no.

Sayed, som er en av stifterne av NORFEM, Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin, er kritisk til manglende regulering i deler av bransjen som tilbyr kosmetiske behandlinger. Norfem jobber med en sertifiseringsordning slik at forbrukere kan forsikre seg om at behandleren er kompetent.

Vi.no publiserte torsdag intervjuer med flere personer som betaler for å forbedre utseendet. De forteller om sine erfaringer med ulike kirurgiske og kosmetiske behandlinger som er utført av kvalifisert helsepersonell. (Les Pluss-saken i lenken under).

I november 2019 var Sayed med i TV2-programmet Helsekontrollen. Der intervjuet de en kvinne som hadde fått injisert fillere i leppene, og fikk store problemer grunnet en smertefull infeksjon. Det viste seg at behandleren var en baker uten helsefaglig bakgrunn og som bare hadde et tredagers kurs i å sette fillere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer