Medisin

– Ingen medisiner virker hundre prosent, og det er individuelle forskjeller

I tillegg må du være obs på at enkelte legemidler, kosttilskudd og matvarer kan krasje med hverandre.

MEDISINER SOM IKKE VIRKER: Om du opplever du at medisinen du bruker har liten eller ingen effekt, bør du få legen din til å vurdere en annen type medisin.  Foto: Shutterstock / nenetus
MEDISINER SOM IKKE VIRKER: Om du opplever du at medisinen du bruker har liten eller ingen effekt, bør du få legen din til å vurdere en annen type medisin. Foto: Shutterstock / nenetus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å ta pillen din i dag? Du trenger ikke være eldgammel for å rote med medisinen, om det så bare er én pille. Den viktigste årsaken til at medisiner ikke har forventet effekt, er at de ikke tas på riktig måte, og at mange glemmer å ta dem. 

– Ingen medisiner virker hundre prosent, og det er individuelle forskjeller. Opplever man liten eller ingen effekt, må legen vurdere å prøve en annen type medisin, sier Harald Christian Langaas, som er farmasøyt og leder ved RELIS Midt-Norge, avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han er også legemiddelrådgiver på
nettsiden tryggmedisin.no, et offentlig, gratis tilbud om medisinbruk som driftes av RELIS.

LES OGSÅ: Er det trygt å velge billigere resept-medisiner?

Her får du hans forklaringer og råd:

Fordøyelse

Det er sjelden tarmens tilstand og fordøyelsen virker på opptak av medisiner. Opptak av kosttilskudd er lite dokumentert. Pasienter med Crohns sykdom og andre tarmsykdommer vil ha godt opptak av de fleste medisiner, unntaket er ved stomi eller fedmekirurgi der mange medisiner kan få endret opptak fra tarmen. Tarmfloraen har liten betydning for opptak da denne stort sett er selvregulerende.

Unntaket er om du er under antibiotikabehandling, noe som kan gi diaré, et symptom på ubalanse i tarmfloraen. Dette kan ha betydning for p-pillebruk og blodfortynnende medisin, som Marevan. Eldre har like godt opptak, selv om mange har dårligere fordøyelse, spiser for lite og kan mangle næringsstoffer og vitaminer. Om man har forstoppelse og må bruke avføringsmidler, vil det stort sett ikke påvirke medisinopptaket. Forstoppelsen sitter i ende- og tykktarm, opptaket skjer i tynntarmen hvor man ikke har forstoppelse. 

Mat

Visste du at forskjellige matvarer kan kollidere med legemidler? Den mest klassiske er grapefrukt og grapefrukt juice som påvirker enzymer i leveren som bryter ned legemidler.

Den kan påvirke effekten av legemidler mot depresjon, medisiner ved transplantasjoner og kolesterolsenkende og blodtrykksregulerende som grupper. Blodfortynnende medisin, som Marevan, kan påvirkes av enkelte grønne grønnsaker. Snakk med legen
om dette.

Kosttilskudd

Kosttilskudd kan rote det til for legemidler. Det finnes kosttilskudd som inneholder flere stoffer enn det som er oppgitt, de verste eksemplene inneholder giftstoffer. Dette kan vi varige lever- eller nyreskader. Produktsikkerheten er dårlig, kjøp i så fall fra anerkjente, seriøse produsenter. Vi vet at kosttilskudd kan gi reaksjoner. Vi anbefaler ikke å kombinere kosttilskudd med medisiner overhodet. Vitaminprodukter anbefales kun ved dokumentert behov. 

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Naturmidler

Legemidler mot alvorlig sykdom bør ikke kombineres med naturmidler da det er mulighet for at de påvirker effekten. Johannesurt mot milde depresjoner er en godt dokumentert versting som gir en kraftig interaksjon med mange legemidler og kan ødelegge effekten av p-piller, blodtrykksmedisiner og psykofarmaka. Ginseng påvirker en del blod­fortynnende legemidler. Andre stoffer har vi lite dokumentasjon på. Homeopati inneholder ingen aktive stoffer, vi mener den ikke har noen effekt. Prinsipielt anbefaler vi ikke å bruke dette uten i samråd med lege. 

Kombinasjon av legemidler

Tar du flere medikamenter daglig, kan disse påvirke hverandre ved at risikoen for andre effekter øker. Det er ikke et stort problem, men slike interaksjoner kan gi potensielle skadelige effekter, som nyresvikt. 

Blant legemidler som kolliderer med andre (interaksjoner), er Marevan mest kjent. Den skal forebygge blodpropp, og konsekvensen kan bli stor hvis den blir påvirket av andre legemidler. Legemidler mot depresjon, epilepsi og høyt kolesterol kan også lett bli påvirket av andre medikamenter. En del typer antibiotika og psykofarmaka kan påvirke andre medisiner.

Konsekvensene av de vanligste interaksjonene er økt eller redusert effekt av legemidlene – og dermed økt risiko for bivirkninger og terapisvikt. Be fastlegen om en oppdatert medisinliste hver gang medisineringen endres. Ta med listen når du skal på sykehus, apotek og til tannlegen. 

LES OGSÅ: Tablett, brusetablett, stikkpille eller gel?

Følg med på vekta!

Ved lav vekt og dårlig helse blir du mer sårbar for bivirkninger. Har du gått ned i vekt og står på samme dose medisin som før, er du ekstra utsatt for bivirkninger. Vær forsiktig med kosttilskudd og konferer med lege når du bruker legemidler.

Slik får du bedre opptak av medisinene dine:

  • Husk å ta den: Bruk en dosett for å huske om du har tatt medisinene.
  • Ta medisinen på riktig måte: På tom mage eller med mat? Be legen skrive fremgangsmåten på etiketten eller spør på apoteket.
  • Velg én tablett med et glass vann slik at den kommer ned i magesekken og ikke blir liggende i spiserøret.

Les mer: Tryggmedisin.no

Denne saken står også i Allers nr 49, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer