Forskning:

Ingen sammenheng mellom hudkrem og kreft

– Funnene er absolutt en gladnyhet!

KFREFTFARE?: Løper du er risiko om du er av typen som elsker å smøre deg inn med krem? Ny forskning kan gi deg svaret. FOTO: NTBScanpix.
KFREFTFARE?: Løper du er risiko om du er av typen som elsker å smøre deg inn med krem? Ny forskning kan gi deg svaret. FOTO: NTBScanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere studier har vist at visse stoffer som brukes i hudkrem og kosmetikk kan settes i sammenheng med kreftfare. Hormonhermende og hormonforstyrrende stoffer kan tas opp gjennom huden, og man har pekt spesielt på parabener og ftalater, sistnevnte som er et mykgjørende stoff.

Nytt fra nord

UiT Norges arktiske universitet gjorde nylig et funn som peker i en litt annen retning. Gjennom en studie som baserer seg på innhentet materiale helt tilbake til 1991, og med spørreundersøkelse i perioden 2003-2007, har man kartlagt over hundre tusen kvinner fra hele Norge gjennom forskningsprosjektet «Kvinner og kreft».

Er det farlig?

Deltagerne besvarte blant annet spørsmål om bruken av hudkrem, håndkrem og bodylotion.

De innrapporterte opplysningene ble så koplet opp mot kreftregisteret på individbasis, og resultatet ble publisert i Environmental health.

– Funnene er absolutt en gladnyhet, sier førsteamanuensis Charlotta Rylander, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT Norges arktiske universitet, til KK:

– Våre funn viser at tung bruk av hudkrem ikke øker kreftrisiko. Vi fant ingen sammenheng mellom tung bruk av hudkrem og brystkreft eller livmorkreft.

INGEN PÅVIST FARE: Den nye studien viser ingen sammenheng mellom hudkrem og bryst- og livmorkreft hos middelaldrende kvinner. FOTO: NTBScanpix
INGEN PÅVIST FARE: Den nye studien viser ingen sammenheng mellom hudkrem og bryst- og livmorkreft hos middelaldrende kvinner. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Tung bruk

Det var forskning.no som først omtalte saken. Forskerne differensierte mellom hvor mye krem man bruker, der 100 prosent tilsvarte hele kroppen. Dersom en kvinne oppga at hun brukte både håndkrem, ansiktskrem og body lotion to ganger per dag, tilsvarer det 200 prosent – og ble betegnet som «tung bruk».

– Vi gjorde også delanalyser for å se om det hadde blitt et annet resultat dersom vi bare hadde undersøkt for eksempel body lotion. Men resultatet var det samme: tung bruk av hudkrem og lotion hos denne gruppen kvinner gir ikke økt risiko for bryst- eller livmorkreft, sier Rylander.

Kreftfare?

På kreftforenings hjemmeside kan man lese at hormonforstyrrende eller hormonhermende stoffer via kosmetikk og kremer kan endre balansen i hormonsystemet. Stoffene kan ha sammenheng med kreftformer som brystkreft, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertelkreft, skriver Kreftforeningen.

Det var også bekymringen for en slik sammenheng som dannet grunnlag for den nye studien fra UiT, og målet var å undersøke om forskjellig bruk av hudpleieprodukter fører til økt risiko for bryst- og livmorkreft hos middelaldrende kvinner.

GLADNYHET: Mengden hudkrem skal heller ikke ha noe å si, ifølge ny forskning. FOTO: NTBScanpix
GLADNYHET: Mengden hudkrem skal heller ikke ha noe å si, ifølge ny forskning. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Tittehull inn i nåtiden

Studien konsentrerte seg om kvinnenes kremvaner i dag, og altså ikke i yngre år. Bakgrunnen for studien var en tidligere undersøkelse blant norske kvinner som studerte sammenhengen mellom krembruk og hormonforstyrrende stoffer i blodet hos brukerne

– Vi målte verdien av hormonforstyrrende stoffer i blodprøvene, og så at de som rapporterte at de brukte mye hudpleieprodukter også hadde høye konsentrasjoner av hormonforstyrrende stoffer. Men til tross for større verdier av hormonsforstyrrende stoffer i blodet, så man ikke mer brystkreft, sier Rylander.

Andre resultater på dyr

At tidligere studier har vist en sammenheng mellom hormonforstyrrende og hormonhermende stoffer og for eksempel brystkreft, mener Rylander kan forklares med at tidligere funn har basert seg på dyrestudier, og at det kan tyde på at dyr og mennesker reagerer forskjellig.

– Og så lenge man ikke har visst sikkert, har man basert seg på førevar-prinsippet.

I studien har man ikke tatt med deodorant, noe Rylander mener det kan ses på som en svakhet.

– Men det er ingenting som tyder på at bruk av deodorant øker brystkreftrisikoen.

Krever flere studier

Til tross for at Rylander mener funnene i den nye studien er gode nyheter, tror hun ikke de vil endre de generelle helserådene til befolkningen:

– Det er klart at det er mang begrensninger med en slik studie. For å utelukke enhver kopling mellom kreft og slike stoffer må det flere studier til.

Hun legger til:

– Men det er ingen stor grunn til bekymring.

Medforfatterne av studien er Charlotta Rylander, Eiliv Lund og Torkjel M Sandanger fra UiT, Marit B. Veierød fra Universitetet i Oslo og Elisabete Weiderpass fra Verdens Helseorganisasjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer